Ικανοποίηση εκφράζουν εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες για την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη το απόγευμα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και για τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Διαβάστε ακόμη: Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει η Epic σε μαθητές
Σημειώνεται ότι τα πρόσθετα διορθωτικά μέτρα θα υποβληθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τις 23 Απριλίου.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της συζήτησης με την Υπ. Εργασίας αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που εξήγγειλε ήδη από χθες το απόγευμα η Υπουργός. Η Υπουργός, ανέφερε, επανέλαβε την παράκληση της Κυβέρνησης να μην υπάρξουν απολύσεις, ενώ ανέφερε επιπρόσθετα ότι θα δώσει το δικαίωμα σε όσες εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού από 1η Μαρτίου να μπουν στο Ειδικό Σχέδιο Αναστολής Εργασιών αναδρομικά, με προϋπόθεση να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που είχαν απολύσει.
Ο κ. Τσιακκής εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη θετική αντιμετώπιση που υπάρχει από την Υπουργό στη διεύρυνση του Σχεδίου και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι κτηνίατροι και κάποιοι μικροί ασφαλιστές που εργάζονται με νέα συμβόλαια, ενώ υπάρχει πρόταση να ενταχθούν κι άλλοι κλάδοι που πλήττονται όπως εισαγωγείς τροφίμων που προμήθευαν catering, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ο Γενικός Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ενισχύουν το δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των αυτοτελών εργαζομένων και υποβλήθηκαν εισηγήσεις για περαιτέρω βελτίωση της κατάσταση με ένταξη και επαγγελμάτων που πλήγηκαν από τα μέτρα και είχαν αρχικά εξαιρεθεί από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Εισηγηθήκαμε, είπε, και την ένταξη των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και η Υπουργός το είδε πολύ θετικά.
Εκ μέρους της ΣΕΚ ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι η διεύρυνση των μέτρων προστασίας και κατοχύρωσης της απασχόλησης των εργαζομένων είναι ένα θετικό βήμα που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη στήριξη.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς την εργοδοτική πλευρά να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα μέτρα ανακαλώντας τις απολύσεις τους, αφού δίνεται η δυνατότητα να προβούν σε ανάκληση μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και να τους καταβληθούν αναδρομικά τα όσα προβλέπονται από 16 Μαρτίου. Επίσης κάλεσε τον εργοδοτικό κόσμο να δηλώνει σωστά τα στοιχεία που αφορούν τα μισθολογικά ωφελήματά των εργαζομένων, ώστε μην υπάρχουν υποδηλωμένοι μισθοί και να υπολογίζονται λανθασμένα τα επιδόματα.
Αξιολόγησε θετικά τη δυνατότητα συμπερίληψης στα σχέδια των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, το ότι έχει καθοριστεί το ποσό των 359 ευρώ ως κατώτατο ποσό για τα επιδόματα και ότι εντάσσονται ως δικαιούχοι και οι συνταξιούχοι πέραν των 65 ετών αν δεν λαμβάνουν σύνταξη, στις όποιες ρυθμίσεις για προσωρινή αναστολή εργασιών.
Χαιρέτισε ακόμα το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα στην αγορά εργασίας, ότι υπάρχει άμεση αντίδραση στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος και υπάρχει συγκροτημένη συνεργασία και διαβούλευση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για να βρεθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις υπό τις περιστάσεις.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές διορθώσεις σε στρεβλώσεις που υπήρξαν με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας και είπε ότι αναμένεται και η Επίσημη Θέση του Υπουργικού Συμβουλίου για να φανεί κατά πόσο υιοθετούνται αυτές ο θέσεις. Είπε ότι η εισήγηση της ΠΕΟ ήταν το κατώτατο επίδομα να καθοριστεί στο ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ωστόσο τελικά συμφωνήθηκε το ποσό των 360 ευρώ περίπου.
Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε επέκταση για την ειδική άδεια για φύλαξη των παιδιών και ξεκαθάρισε ότι θα την πληρώνονται και για τις αργίες. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι όσοι εργαζόμενοι ήταν σε ανεργιακό επίδομα και λήγει η περίοδος καταβολής του, θα συνεχίσουν να παίρνουν το ειδικό ανεργιακό που προβλέπουν τα σχέδια της μερικής αναστολής εργασιών.
Είπε επίσης ότι η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, ο διάλογος και η συλλογική διαχείριση βοηθούν ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος που χωρίς τη δική του υπαιτιότητα έχει τεθεί εκτός εργασίας.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πλήρη ικανοποίηση για τα πρόσθετα μέτρα που καλύπτουν τα κενά, κυρίως για άτομα που ήταν άνεργα ή δεν είχαν επαρκή εισόδημα. Ανέφερε ακόμα ότι έγινε μια καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία τόνισαν ότι η έγνοια τους είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ανέφερε πως διαπιστώνουν κρούσματα από εργοδότες που προβαίνουν σε παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, μονομερή μείωση μισθών και απολύσεις και απηύθυναν έκκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πριν από ένα μήνα ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος.
Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία να κρατηθεί το εργατικό δυναμικό στην παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε όταν θα επανεκκινήσει η οικονομία να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ξεπεραστεί η κρίση. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και η ενεργός ζήτηση για να στηριχθεί αποτελεσματικά η οικονομική δραστηριότητα.
Ζήτησαν επίσης την ενσωμάτωση ρήτρας σε όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για παραχώρηση κινήτρων και οικονομικής βοήθειας στις επιχειρήσεις, ώστε να μην επιτρέπεται η απόλυση προσωπικού.
Το απόγευμα οι συντεχνίες θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη: Προβληματίζει η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για δίδακτρα ιδιωτικών νηπιαγωγείων
Πηγή: ΚΥΠΕ