Για το παράδειγμα του άρρωστου αλόγου σε σχέση με την οικονομία, αλλά και για τους κινδύνους από αλλοδαπούς και αιτητές ασύλου για έξαρση του κορωνοϊού, μίλησε σήμερα στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
 

Υπογράμμισε τα όσα ανέφερε χθες για την ύπαρξη εστιών μόλυνσης. Είπε πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος» αλλά και πως «το τέλος είναι κοντά». «Η γενική πορεία της επιδημίας στην Κύπρο είναι εξαιρετικά καλή.»
 
Ο κ. Κωστρίκης ανέλυσε την ιστορία της εμφάνισης του ιού στην Κύπρο από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου και μετά «η καμπύλη πήρε την κατιούσα και τώρα βρισκόμαστε σε περίπου, κατά την άποψή μου, 3/4, ίσως και 4/5 για να φτάσουμε πίσω στην πεδιάδα του επιπέδου που ήμασταν πριν την έναρξη της επιδημίας». 
 
Μαθηματικά μοντέλα που έχουν γίνει σε συνεργασία με τον Καθηγητή Στατιστικής και Μαθηματικών, Στάθη Παπαροδίτη, δείχνουν πως θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο περίπου στις 7 Μαΐου. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει κάποιο απρόοπτο ή κάποια έκπληξη των αριθμών, πρόσθεσε, για να τελειώσει η καμπύλη της λοίμωξης. 
 
Ο καθηγητής εξήγησε για το τι εννοεί με τις απειλές από απρόοπτα. Η μια απειλή είναι οι λεγόμενοι ασυμπτωματικοί, που κυκλοφορούν, έχουν τον ιό, αλλά δεν το καταλαβαίνουν απόλύτως τίποτα.
 
Ωστόσο, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως «υπάρχουν ακόμα ομάδες πληθυσμού στην Κύπρο οι οποίες κατά τη ταπεινή μου άποψη δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί πλήρως και θα σας μιλήσω πολύ ελεύθερα. Είναι οι ομάδες, π.χ., των αλλοδαπών, αυτοί που εδούλευαν, μάλλον, παλιά στις οικοδομές. Επίσης υπάρχει, εξ όσων καταλαβαίνω, και μια ομάδα, ένα σύνολο μάλλον αιτητών πολιτικού ασύλου τους οποίους επιτρέπεται να δουλεύουν ή επιτρεπόταν να δουλεύουν σε διάφορες δουλειές όπως είναι πλυσίματα αυτοκινήτων ή άλλες πιο έτσι χειρωνακτικές δουλειές, τις οποίες δεν ελέγξαμε ακόμα ενδελεχώς». 
 
Ο Δρ Κωστρίκης συνέδεσε τα πιο πάνω με τα κρούσματα στην Αραδίππου, αφού εκεί βρέθηκε σε μια μόνο φορά η μεγαλύτερη συστάδα λοιμώξεων (cluster). «Επίσης το εύρημα το οποίο έχουμε βρει στην Αραδίππου με το εργοστάσιο παραγωγής αρτοποιοίου, αυτό είναι πολύ ενδεικτικό, διότι αυτοί οι 20 αλλοδαποί, 21 κατακρίβειαν, που εβρέθηκαν θετικοί μια φορά.» 
 
Ένα από τα προβλήματα είναι ο τρόπος διαβώσής τους. «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πολλοί από αυτά τα άτομα ζουν μαζί σε διαμερίσματα, ζουν πολλοί σε ένα δωμάτιο ή σε ένα υπνοδωμάτιο και δεν ξέρουμε ακόμα, κατά την άποψή μου, που βρίσκεται η λοίμωξη σε αυτές τις ομάδες των ανθρώπων», ανέφερε. 
 
Ο κ. Κωστρίκκης τόνισε πως σε περίπτωση σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν και άνοιγμα των εργοταξίων, τότε η επιστροφή αυτών των ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει «μια μεγάλη έκπληξη». Αυτοί οι άνθρωποι, και και άλλων ομάδων αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δουλεύουν ως ντελίβερυ, «είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό» για τον καθηγητή. 
 
Συνέδεσε αυτή του την ανησυχία με το τι γίνεται τώρα στην Ελλάδα όπου αρχίζουν να ανακαλύπτουν «αυτούς τους θύλακες λοιμώξεων» σε συνοικισμούς των Ρομά και διάφορες άλλες περιοχές που ζουν αλλοδαποί. Για παράδειγμα, χθες ανακοινώθηκε ότι σε ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή μεταναστών στο Κρανίδι Αργολίδας, βρέθηκαν 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό σε σύνολο 470 τεστ. Υπογραμμίζοντας την σημασία, ο Δρ Κωστρίκης είπε «δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε αυτό το θέμα διότι ζουν ανάμεσά μας αυτά τα άτομα». Εάν υποτροπιάσει η κατάσταση, «θα μιλούμε για λοιμώξεις μεγάλων αριθμών πλέον», όπως δείχνει και το παράδειγμα της συστάδας λοιμώξεων στην Αραδίππου. «Εμένα προσωπικά με ανησυχεί αυτό το πράγμα», τόνισε. 
 
Στην Επιδημολογία, εξήγησε, εγκυμονεί αυτός ο κίνδυνος. Αν γίνει λοίμωξη σε μεγάλους αριθμούς, το εργαλείο της ιχνηλάτησης «θα είναι πλέον άχρηστο», αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις αποτελέσματα. Σε τέτοια περίπτωση, «μπορεί η επιδημία να μας ξεφύγει πάλι». 
 
Δηλώνοντας ο ίδιος «εξαιρετικά προσεκτικός» και «ίσως ο πιο συντηρητικός στην επιστημονική ομάδα» προειδοποίησε το πόσο εύκολο είναι «να μετατραπεί ένα καλό νέο σε ένα κακό νέο». Συνέστησε προσοχή για να ξεκινήσει η οικονομία αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο, προσοχή και σοβαρότητα ώστε να μην εκτραπεί και πάλι η επιδημία με αποτέλεσμα Κύπρος και Ελλάδα να είναι από τις χώρες που «δάμασαν» καλύτερα αυτή την επιδημία. 
 
Σχολιάζοντας τα μέτρα σε άλλες χώρες και συγκρίνοντάς τα με της Κύπρου και της Ελλάδας, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις «άκουσαν τους επιστήμονες» και έδρασαν από την αρχή. Για την Βρετανία είπε πως οι επιστήμονες έδωσαν «πολύ κακή συμβουλή στην αρχή» με αποτέλεσμα να παρασύρουν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Για τις ΗΠΑ, λυπάται που την βλέπει σε τέτοιο χάλι και το αποδίδει εν μέρει και στην «πολυπλοκότητα του πολιτικού συστήματος» με τις διάφορες ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές που συνθέτει ένα «πολύ δύσκολο μωσαϊκό διακυβέρνησης». Θεωρεί πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ακούει τους επιστήμονές τους, που είναι από τους καλύτερους του κόσμου, όπως τον Δρ. Anthony Fauci, τον οποίο γνωρίζει και προσωπικά και που οποίος ηγήθηκε στις επιδημίες του HIV και του AIDS. 
 
Στην Κύπρο ένα από τα θετικά είναι πως όταν παρθούν οι αποφάσεις από τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε εκτελούνται αμέσως και δεν υπάρχουν οι διάφορες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε άλλα συστήματα. 
 
Καταλήγοντας, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε πως οι δουλειές πρέπει να ανοίξουν «με πολύ αργό και συντηρητικό τρόποι» για μην επανέλθει δυναμικά ο κορωνοϊός. Εξήγησε την κατάσταση ως εξής: «Είναι σαν να έχεις ένα άλογο το οποίο το χρησιμοποιούσες για να κουβαλάς πράγματα. Και το άλογο είχε αρρωστήσει και είναι κάτω σωριασμένο. Ε, τώρα δύο μήνες το καταφέραμε και το σηκώσαμε πάνω, φαίνεται να τρώει, ναν καλά, και είμαστε στη φάση που είμαστε έτοιμοι να το ξαναφορτώσουμε να κάνει τη δουλειά του. Έχει εξαιρετική σημασία πόσο φορτίο θα του βάλουμε στην πλάτη.»