Η σταδιακή άρση των μέτρων, βήμα βήμα και το πλάνο της Κυβέρνησης για ξεκλείδωμα επιχειρήσεων μονοπωλεί την ειδησεογραφία της μέρας. Ήδη από το βράδυ της Τρίτης έγιναν γνωστές οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου σταδιακά να επανεκκινήσει η οικονομία και μαζί της οι ρυθμοί της κοινωνίας και των εργαζομένων.
(Στο κάτω μέρος της είδησης μπορείτε να δείτε αναλυτικό βίντεο με την σταδιακή άρση των μέτρων)
Διαβάστε εδώ: Ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης της οικονομίας: Αναλυτικά τα τέσσερα «κύματα»
Αυτό που όλοι τονίζουν ωστόσο είναι η σημασία του «ενός βήματος» τη φορά, προκειμένου να μην ανατραπούν όλα και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω. Η σημασία δηλαδή της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της προσωπικής υγιεινής και της γενικότερης υγιεινής των χώρων είναι το κλειδί για να οδεύσουμε σιγά σιγά προς την κανονικότητα. Μια κανονικότητα φυσικά που δεν θα είναι για αρκετό καιρό όπως την γνωρίζαμε, αφού μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού, όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα ζούμε «παρέα» με τον κορωνοιό.
Δείτε επίσης: Κολιού: Το ιδανικό είναι να έχουμε κάτω από 5 κρούσματα στις 1000 εξετάσεις
Όσο εύκολα μεταδίδονται τα καλά νέα τόσο εύκολα μπορούν να μεταδοθούν και κακά νέα τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Λεόντιος Κωστρίκης. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο δρ.Κωστρίκης τόνισε ότι είναι μεν θετικό και ο ίδιος στηρίζει την απόφαση να ανοίξουν ξανά τα μικρά εργοτάξια, θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε όπως είπε και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Διαβάστε εδώ: Κύπρος: Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" – Τι θα αλλάξει με οργανωμένες παραλίες
Πιο συγκεκριμένα η αναφορά του είχε να κάνει με τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας και διαμένουν μόνιμα εδώ, οι οποίοι διαμένουν πολλοί μαζί σε έναν χώρο. Έφερε ως παράδειγμα την μεγαλύτερη συστοιχία που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα από την ιχνηλάτηση και ήταν αυτή των εργαζομένων σε εργοστάσιο αρτοποιείου στην Αραδίππου. Αυτός όπως είπε ο δρ.Κωστρίκης, είναι ο μεγαλύτερος του φόβος. Τα άτομα αυτά δηλαδή που θα πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να μην γίνουμε μάρτυρες ανεπιθύμητων ανατροπών.
Παράλληλα, ο δρ.Κωστρίκης επεσήμανε ότι ο καλός καιρός βοηθά στη μη εξάπλωση της επιδημίας. Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική ομάδα θα καταθέσει σήμερα στον Πρόεδρο το πλάνο της αλλά και τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Δείτε ακόμη: Καθ. Χατζηχριστοδούλου: Δεν θα είναι όλα ίδια όπως ήταν πριν
Απ’ την άλλη ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε ότι η επανεκκίνηση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ενώ αναφορά έκανε και στην έκθεση την οποία ετοίμασε η επιδημιολογική ομάδα για την σταδιακή άρση των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Ιωάννου ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της άρσης των μέτρων και δεικνύουν παράλληλα αν υπάρχει ανάγκη και για λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως είπε, υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση αριθμού κρουσμάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αν για κάποιες μέρες είναι μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων εξήγησε, τότε αυτό θα παρακολουθείται μέχρι να περάσει το διάστημα των δυο βδομάδων μεταξύ της άρσης του ενός μέτρου με το άλλο.
Πότε ανοίγουν καταστήματα και πότε αρχίζουν εκδηλώσεις
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΙΓΜΑ Κυριάκος Πενηνταέξ η επανεκκίνηση θα γίνει σε 4 φάσεις.
- Αρχές Μαίου αναμένεται η πρώτη χαλάρωση, που θα αφορά την αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Παράλληλα θα ανοίξουν τα μικρά εργοτάξια, που νοείται ότι είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου όπως βιβλιοπωλεία και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι καταστήματα ένδυσης υπόδησης.
- Μέσα Μαίου το δεύτερο κύμα όπου θα ανοίξουν κομμωτήρια , κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και τα γυμναστήρια. Νοείται ότι σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής (προσωπικής αλλά και γενικής).
- Αρχές Ιουνίου ανοίγουν όπως όλα δείχνουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετερίες. Επαναλειτουργούν σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο - λέσχες, αλλά και χώροι λατρείας.