Με μάσκες στο πρόσωπο, ενίοτε και γάντια, και τηρώντας το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, η ολομέλεια της «βουλής» στα κατεχόμενα συνεδρίασε μετά από έναν και πλέον μήνα, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό με την αντιπολίτευση να επικρίνει την πολιτική που ακολουθήθηκε και την συμπολίτευση να διαφοροποιείται μεταξύ των «συγκυβερνώντων», αλλά να υπερασπίζεται το έργο της.
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ακόμα συνεχίζεται, ενώ μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και πριν τις ομιλίες "βουλευτών" και "υπουργών" αποφασίστηκε όπως η ολομέλεια συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Τρίτη, 28 Απριλίου.
Είμαστε στο στάδιο που θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, πιστεύουμε είμαστε σε καλή κατάσταση, ανάφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ που υποστήριξε ότι η όλη κατάσταση έτυχε πολύ καλής διαχείρισης από την «κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι διέθεσαν κονδύλι ύψους 30 εκ ΤΛ (4,2 εκ ευρώ) για την αντιμετώπιση του ιού.
Μπορεί να έγιναν λάθη, να υπήρξαν ελλείψεις, αλλά δεν επιμείναμε σε αυτά, ανάφερε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι το αν χειρίστηκαν την κατάσταση καλά ή κακά, αυτό είναι υποκειμενικό. Πρόσθεσε ότι οι τομείς της οικονομίας θα ανοίγουν σταδιακά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ο μόνος χωρίς μάσκα ή γάντια, μίλησε για ελλείψεις στο θέμα της πτυχής της υγείας και για σοβαρή κατάσταση στην οικονομία, που δεν έτυχε καθόλου καλού χειρισμού. Ζήτησε να κάνουν οι «βουλευτές» τεστ και να επιστρέψει η «βουλή» στις εργασίες της. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ένα άδειο στρατιωτικό νοσοκομείο (στον κατεχόμενο Τράχωνα) και διερωτήθηκε γιατί η «κυβέρνηση» δεν το ζήτησε για χρήση ως νοσοκομείο πανδημίας.
Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου, ανάφερε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίαζε κάθε μέρα, αλλά άλλαζε τις αποφάσεις του την επόμενη και ακόμα και το νοσοκομείο πανδημίας που ανακοινώθηκε είναι ένα άπιαστο όνειρο. Το νοσοκομείο που θα τέλειωνε σε 45 μέρες, έχουν περάσει 6 από τότε που ανακοινώθηκε, και τίποτα δεν έχει γίνει, πρόσθεσε. Πρότεινε όπως γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι στο προσωπικό και τις οικογένειες αυτών που εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι ανοικτές.
Κάθε ένας λέει το δικό του στην «κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουν και το πώς θα επαναλειτουργήσει η «βουλή». Παρότι από την πρώτη μέρα δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν, πρόσθεσε, έχουν περάσει 40 και σε αυτό το διάστημα στην «κυβέρνηση» ο καθένας λέει το δικό του. Τα μέτρα δεν λήφθηκαν Στο χρόνο που έπρεπε, συνέχισε, φέροντας ως παράδειγμα το ότι οι οδηγοί των λεωφορείων των Γερμανών τουριστών δεν είχαν ελεγχθεί όταν έπρεπε ούτε μπήκαν σε καραντίνα.
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας «σας παρακαλώ πάρτε το θέμα στα σοβαρά» ζήτησε από την «συγκυβέρνηση», αφού αρνείται την βοήθεια της «βουλής» να πάρει μέτρα και ζήτησε την δημιουργία ενός κέντρου διαχείρισης κρίσης για τα θέματα οικονομίας. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα είναι εύκολη, ανάφερε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για «εγκλεισμό» σωστή για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.
Ο κόσμος, πρόσθεσε, έχει την προσδοκία όμως ενός νοσοκομείου πανδημίας, της διεξαγωγής περισσότερων τεστ και να καλυφθούν οι ανάγκες σε θεραπευτικά φάρμακα. Χαρακτήρισε λάθος το ότι το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας που είχε γίνει νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό μετατρέπεται και πάλι σε γενικό και θα δέχεται και άλλους ασθενείς.
Διαβάστε ακόμη: Αντιδράσεις στα κατεχόμενα - Το νοσοκομείο αναφοράς επαναλειτουργεί ως γενικό
Πηγή: ΚΥΠΕ