Το "καλοκαίρι του κορωνοϊού" θα είναι το φετινό, αφού η ανθρωπότητα θα κληθεί να ζήσει και τους επόμενους μήνες στη σκιά της πανδημίας. Έστω κι αν η καμπύλη ισοπεδωθεί, οι επιστήμονες αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζουν ότι τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και τα μέτρα υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται, ανεξάρτητα από το αν τα κρούσματα θα είναι σε μηδενικό επίπεδο. Στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη η συζήτηση γύρω απ’ την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αφορά βεβαίως την επανεκκίνηση των οικονομιών. Σε αυτό εμπερικλείεται φυσικά και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των διεθνών αιθέρων.
Δείτε εδώ: Γαλλία, Ιταλία και Δανία χαλαρώνουν μέτρα: Τι θα ισχύει
Αυτό φυσικά, είναι ένα απ’ τα ζητήματα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο αφού κανείς δεν θέλει να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές σε.. καραντίνα. Ζήτημα που είναι στο χέρι του καθενός από εμάς όπως τονίζουν οι επιστήμονες αφού τα μέτρα υγιεινής θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.
Διαβάστε επίσης: Κρίσιμο 10μερο, στη στροφή, η αρχή της σταδιακής άρσης – Τι ανοίγει πρώτο
Σχετικές δηλώσεις πάντως για το ζήτημα των διακοπών έκανε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντέρ Λάϊεν είπε χαρακτηριστικά, «νομίζω θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο περισσότερη κοινωνική απόσταση, αλλά θα είναι εντυπωσιακό να δούμε τις λύσεις που θα βρούμε»
Ζήτημα πάντως που απασχολεί νησιώτες κι όχι μόνο, είναι αυτό των παραλιών. Ήδη στην Ελλάδα γίνονται συζητήσεις για μη άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών ή για άνοιγμα με μειωμένο αριθμό ομπρελών. Παρόμοια συζήτηση γίνεται και στην Κύπρο αν και ακόμη είναι κάπως νωρίς. Σχετικές δηλώσεις για το ζήτημα έκανε στο SigmaLive ο Υφυπουργός Τουρισμού. Ο κ.Περδίος σημείωσε ότι όλα αυτά, δηλαδή η απόσταση μεταξύ των ομπρελών και κρεβατιών στις παραλίες μελετώνται από το Υφυπουργείο. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει σύντομα να απασχολήσει και τις τοπικές Αρχές, τους Δήμους δηλαδή όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες.
Γίνεται αντιληπτό μέσα και απ’ τις δηλώσεις του Υφυπουργού ότι ενδεχομένως να υπάρξουν μειώσεις στα κρεβατάκια και τις ομπρέλες προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για το ζήτημα της παραλίες ρωτήθηκε και ο δρ.Καραγιάννης στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι ο οποίος ορίζει τον Ιούνιο ως τον μήνα που θα δούμε θάλασσα. Ωστόσο αυτό νοείται ότι θα γίνει χωρίς μαζική προσέλευση στις παραλίες και ενδεχομένως να υπάρχει και περιορισμός στις βουτιές, προκειμένου να μην υπάρχει πολυκοσμία στις παραλίες.
Με υγειονομικό διαβατήριο οι τουρίστες στην Ελλάδα
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού είπε ότι το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το "υγειονομικό διαβατήριο", προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία "ασφαλούς εισόδου", όπως είπε.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.