Στο ερώτημα ποιό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων απάντησαν μεταξύ άλλων οι συμπολίτες μας σε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Sigmalive η εταιρεία ΙΜR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Iδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάσουν επιπλέον τα ευρήματα της έρευνας για τις δραστηριότητες που αφιερώνουν οι περισσότεροι αυτές τις μέρες του περιορισμού στο σπίτι και το κατά πόσο προβαίνουν σε online αγορές.

Στοιχεία έρευνας

Η έρευνα, το Α' Μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε χθες, πραγματοποιήθηκε σε Παγκύπρια κλίμακα σε δείγμα 500 ατόμων σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων με ένα συνδυασμό διαδικτυακών  και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Τι μας λείπει περισσότερο

Η συνάντηση με φίλους και συγγενείς θα είναι το πρώτο πράγμα που απάντησαν ότι θα κάνουν 6 στους 10 ερωτηθέντες μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ένας στους 1 δηλώνει ότι θα κάνει εκδρομές και ταξίδι, και ένα ίδιο ποσοστό θα πάει για εκκλησιασμό. Λιγότεροι εξέφρασαν την επιθυμία τους για έξοδο σε εστιατόρια/ καφετέρια και αθλητική εκδήλωση.

Στο ερώτημα σε ποιες δραστηριότητες  αφιερώνουν περισσότερο χρόνο οι περισσότεροι ερωτηθέντες κατά σειρά προτίμησης με 46% απάντησαν παρακολούθηση σειρών/ταινιών.To 46 % κάνει δουλειές στο σπίτι, ενώ ακολουθούν αυτοί που μαγειρεύουν και δουλεύουν.  Μόλις ένας στους τέσσερις  διαβάζει ενώ το 20 τοις εκατό κάνει γυμναστική


 

Κληθέντες να απαντήσουν αν έχουν πραγματοποιήσει online αγορές τις τελευταίες δυο βδομάδες, το 38% απάντησε θετικά ενώ το 62% αρνητικά.

Από αυτούς που απάντησαν θετικά οι περισσότεροι αγόρασαν προϊόντα από υπεραγορές. Ακολουθεί ολόκληρος ο πίνακας με τις online αγορές

 

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να δώσουν επίσης την δική τους εκτίμηση για το πότε θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων . Ένας στους δυο πιστεύει ότι θα είναι  σε ένα μήνα ενώ οι πιο απαισιόδοξοι αναμένουν την άρση της καραντίνας σε 2 μήνες.