Για τους τομείς της καθημερινότητας που επηρεάστηκαν περισσότερο αυτή την δύσκολή περίοδο των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού και είναι αυτό που τους λείπει περισσότερο τοποθετήθηκαν οι Κύπριοι πολίτες σε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Sigmalive η εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.


Tαυτότητα  έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Παγκύπρια κλίμακα σε δείγμα 500 ατόμων σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων με ένα συνδυασμό διαδικτυακών  και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Ενήμεροι για τις εξελίξεις

Σε γενικό πλαίσιο ένα ποσοστό 66 τις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού ενώ μόλις ένα 4 τoις εκατό σε μικρό βαθμό.

Οι συμπολίτες μας κλήθηκαν να απαντήσουν για ποια πράγματα λυπούνται/ ανησυχούν περισσότερο τη δεδομένη περίοδο. Περισσότερο ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις τις πανδημίας με ένα ποσοστό 63% να εκφράζει προβληματισμό.


Για το κατά πόσο ανησυχούν ότι κάποιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αρρωστήσει με κορωνοϊό ανησυχεί ένα 58% Στην ερώτηση αν ανησυχούν για εξάπλωση του κορωνοϊού ανάμεσα στους συμπολίτες μας, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι μισοί ερωτηθέντες. Για το γεγονός ότι ότι δεν θα περάσουν το Πάσχα με αγαπημένα τους πρόσωπα ανησυχεί ένα 31 % ενώ ένας στους τέσσερις λυπάται που δεν θα μπορέσει να εκκλησιαστεί αυτές τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.

Αυτό που λείπει περισσότερο 

Βάση της έρευνας, αυτό που λείπει περισσότερο από τους ερωτηθέντες τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς αφού για την συγκεκριμένη κατηγορία εκφράστηκε έντονα το 78%. Δεύτερο στην κατάταξη είναι οι εκδρομές και τα ταξιδια, ακολουθούν οι έξοδοι σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, οι αθλητικές εκδηλώσεις ενώ τελευταίες στις προτιμήσεις είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έξι στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ότι η καθημερινότητά τους έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί . Στο ίδιο πλαίσιο ένα 33% δηλώνει αρκετά και ένα 8 % λίγο.

 

Αύριο θα ακολουθήσει η υπόλοιπη έρευνα όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουμε ποιό θα είναι το πρώτο πράγμα που δήλωσαν οι συμπολίτες μας ότι θα κάνουν μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα ευρήματα  της έρευνας για τις δραστηριότητες που αφιερώνουν οι περισσότεροι αυτές τις μέρες του περιορισμού στο σπίτι και το κατά πόσο προβαίνουν σε online αγορές.