Κάτω από τον τίτλο «Χαμηλός ο αριθμός των τεστ και των κρουσμάτων μας, υψηλό το ποσοστό θανάτων», η Yeni Düzen (16.04.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 14 Απριλίου είχαν χάσει την ζωή τους μόνο τέσσερα άτομα από κορωνοϊό στα κατεχόμενα, το ποσοστό των θανάτων σε σχέση με τα συνολικά κρούσματα είναι υψηλό και ανέρχεται στο 4%. 
 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανησυχία προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι έχασαν την ζωή τους τα τέσσερα από τα πέντε άτομα που νοσηλεύτηκαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας.  Η εφημερίδα συγκρίνει το ποσοστό θνησιμότητας στα κατεχόμενα με εκείνο στις ελεύθερες περιοχές και στην Τουρκία, που την ίδια ημέρα ήταν 1,4% και 2,15% αντίστοιχα.
 
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός των τεστ στα κατεχόμενα σε αναλογία πληθυσμού είναι χαμηλός, αφού μέχρι τις 14 Απριλίου είχαν γίνει 4,555 τεστ, που αντιστοιχούν με το 1,13% του πληθυσμού. Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό αυτό ήταν 2,47% στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, 0,53% στην Τουρκία, 1,78% στην Ιταλία και 1,57% στην Γερμανία.
 
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου Σίμια, Χασάν Τέρτεμιζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των τεστ που γίνονται στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι πρέπει να αυξηθούν, αφού η διενέργεια πολλών τεστ μπορεί να στηρίξει τον αγώνα κατά της ασθένειας. 
 
Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις για κινδύνους από το άνοιγμα κάποιων τομέων της οικονομίας
 
Η Afrika (16.04.20) γράφει ότι ο πρώην αρχίατρος στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, Δρ. Μπουλέντ Ντιζνταρλί προειδοποίησε την «κυβέρνηση» να μην βιάζεται να ανοίξει κάποια «κυβερνητικά τμήματα» και τομείς της οικονομίας που θα φέρουν έσοδα στο «κράτος».  «Αν αρχίσουμε την κοινωνική ζωή χωρίς να γίνει νοσοκομείο πανδημίας, θα υπάρξει τραγωδία. Δεν λέω ότι μπορεί να υπάρξει τραγωδία, λέω ότι θα υπάρξει», επεσήμανε ο Δρ. Ντιζνταρλί σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.
 
Σημειώνοντας ότι η κατεχόμενη Κύπρος ακόμα δεν έχει ζήσει την πανδημία, ο Δρ. Ντιζνταρλί προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. 
 
Εξάλλου, η Kıbrıs (16.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του συνδέσμου βιολόγων Χασάν Σαρπτέν δήλωσε ότι η πιθανότητα ανοίγματος ορισμένων τομέων της οικονομίας και κάποιων «κρατικών τμημάτων» προκαλεί ανησυχία από την άποψη της πιθανότητας επανέναρξης της εξάπλωσης του Covid-19. Σε γραπτή του δήλωση, ο Σαρπτέν ανέφερε ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατό να εμποδιστεί η πανδημία διεθνώς και ότι η μοναδική επιλογή που υπάρχει ακόμα είναι η κοινωνική απομόνωση με την παρεμπόδιση της επαφής.
 
Υποστήριξε και τα εξής ο Σαρπτέν: «Η ‘ομαλοποίηση’ είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά σε μια χώρα που στέκεται όρθια κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως εμείς. Όμως, γίνονται δεχτές με ανησυχία οι δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ‘περάσαμε σε οριζόντια πορεία’ κοιτάζοντας το γεγονός ότι είναι χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και το άνοιγμα κάποιων τομέων και κρατικών τμημάτων με άρση των περιορισμών άρον-άρον. Έτσι, είναι τουλάχιστον αστείο, κοιτάζοντας μόνο μερικές βδομάδες, να δημιουργείται ένα κλίμα ότι ‘νικήσαμε τον ιό’ κάνοντας αυτό που δεν έκανε καμία άλλη χώρα στον κόσμο και να λέγεται ότι καταφέραμε μιαν επιτυχία που θα αποτελέσει μάλιστα παράδειγμα για όλο τον κόσμο [...]»
 
Τέλος, η Yeni Düzen (16.04.20) γράφει ότι ο πνευμονολόγος Δρ. Γιαγμούρ Άλνταγ υπογράμμισε ότι η Covid-19 είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και υπενθύμισε ότι έχασαν την ζωή τους οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας στα κατεχόμενα. Προειδοποίησε ότι αν δραστηριοποιηθούν ορισμένοι χώροι εργασίας σημαίνει ότι θα υπάρξει πολυκοσμία και θα προκληθεί ένα «δράμα». «Πρόσφατα ήρθαν πολλά φάρμακα που χρειαζόμαστε για την θεραπεία. Άνοιγμα χωρίς κάλυψη των ελλείψεων δεν θα είναι πολύ σωστή επιλογή. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή», πρόσθεσε.
 
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των γιατρών TIP-İŞ, Δρ. Αχμέτ Βαρίρ δήλωσε ότι η πορεία της εισόδου των ασθενών στην μονάδα εντατικής θεραπείας εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Είπε ότι στα κατεχόμενα δεν έχουν την αναγκαία υποδομή για εντατική θεραπεία και ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα που περιμένουν. «Ας μην αναγκαστούμε να γίνουμε όπως κάποιες χώρες αρνητικά παραδείγματα. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για απολύτως τίποτα», κατέληξε αναφερόμενος στην πρόθεση επαναλειτουργίας ορισμένων τομέων της οικονομίας στις 17 Απριλίου.