Εν μέσω έντονων διαφωνιών θα οδηγηθεί σήμερα στις 17.00 με την μορφή του κατ’ επείγοντος προς ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά την σφαγή αρνιών με τη μέθοδο κοσέρ ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν σφάγια στο Ισραήλ
Πάντως την έντονη διαφωνίας της στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη σφαγή ζώων με τις μεθόδους κοσέρ και χαλάλ εξέφρασε χθες με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ.). Στην ανακοίνωση η ΟΠΟΚ επικαλείται σύγκρουση «με διακηρυγμένες περιβαλλοντικές αρχές οι οποίες μέχρι πρότινος τύγχαναν καθολικού σεβασμού».
Την διαφωνία για το νομοσχέδιο στη μέθοδο σφαγής Κοσέρ χωρίς αναισθητικό εξέφρασαν και οι Οικολόγοι σημειώνοντας πως με αυτή την μέθοδο το ζώο επιδέχεται πολλαπλές επιθέσεις κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό για το ζώο
Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως οι σφαγές ζώων με μεθόδους που επιβάλλουν κάποιες θρησκείες συγκρούονται με ηθικές αρχές που διαχρονικά τυγχάνουν σεβασμού στην Κύπρο. «Την ώρα που η συζήτηση περί αυτού του θέματος εντείνεται, η εταιρεία προστασίας ζώων παραδέχθηκε δημόσια ότι ήδη σφαγιάζονται ζώα χωρίς αναισθητοποίηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Μιλώντας το πρωί στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο πρόεδρος τον Κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης (1:23:40) είπε πως η μέθοδος σφαγής κοσέρ και χαλάλ είναι ένα θέμα για το οποίο η Ευρώπη και ο Δυτικός Κόσμος δεν επιθυμεί να σφάζονται τα ζώα χωρίς αναισθησία και δίνονται δικαιώματα μόνο σε κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένα κράτη και σφαγεία με ξεχωριστές εγκαταστάσεις και σφαγεία αλά με μερική αναισθησία προ της σφαγής.
«Έστω και αν ψηφιστεί ο νόμος τι θα ωφελήσει τώρα; Πρέπει να γίνουν πολλές διαδικασίες. Ο χριστιανός στην Κύπρο δεν θέλει το κρέας του με αυτή την σφαφή. Στα εστιατόρια της Ευρώπης εισαι υποχρεωμένος να λες με ποιό τρόπο είναι σφαγμένο το κρέας σου. Είναι του παρώντος τώρα αυτή η διαδικασία; Λυπούμαι πάρα πολύ. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Μίλησα με Υπουργούς, με κτηνίατρους και Αρχηγούς κομμάτους».
Για την αποστολή αρνιών στο Ισραήλ είπε πως πρώτα πρέπει εμείς να βελτιώσουμε τα σφαγεία μας και μετά να πάμε στις εξαγωγές. «Αυτό που πάνε να ψηφίσουν στην Βουλή, και εμείς ζητούμε αναβολή, πρέπει να το δούμε με διαβούλευσης. Κάποιο θα εκμεταλλευτούν τον τρόπο σφαγής (κοσέρ ή χαλάλ) για να διοχετεύουν στο εμπόριο. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα ζητήματα με τον κορωνοϊό και την βελτίωση των οικονομικών των βοσκών», είπε τονίζοντας πως αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους βοσκούς να τους επιχορηγήσουμε και να μειώσουμε τις εισαγωγές.
Τι είναι η μέθοδος Κοσέρ
Είναι προϊόντα διατροφής, η παραγωγή των οποίων είναι σύμφωνη με την εβραϊκή παράδοση, που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο. Η Θρησκευτική Πιστοποίηση Kosher είναι η Διαδικασία Πιστοποίησης κατά την οποία πιστοποιούνται τα σχετικά προϊόντα τροφίμων σύμφωνα με την καταλληλότητά τους (Kosher) για κατανάλωση από Εβραίους που ακολουθούν τον θρησκευτικό τρόπο διατροφής. Απαιτεί μια σειρά από π
ροϋποθέσεις που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.
Η εβραϊκή λέξη Kosher αναφέρεται σε όσα επιτρέπονται και είναι αποδεκτά σύμφωνα με τον εβραϊκό διατροφικό νόμο. Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Δεν επιτρέπεται η αναισθητοποίηση του ζώου πριν τη σφαγή.
Οι βασικοί νόμοι της Κοσέρ είναι Βιβλικής προέλευσης (Λευιτικό 11 και Δευτερονόμιο 17). Για χιλιάδες χρόνια, Ραβίνοι μελετητές έχουν ερμηνεύσει αυτούς τους νόμους και τους εφαρμόζουν σε σύγχρονες καταστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ, σήμερα το 40% των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια τον υπεραγορών έχουν το πιστοποιητικό Kosher.
Τι είναι το Χαλάλ
Από την άλλη το χαλάλ είναι αραβικός όρος και σημαίνει κάτι το επιτρεπτό από τον ισλαμικό νόμο. Δεν χαρακτηρίζει µόνο τρόφιµα και ποτά, αλλά πολλά θέµατα της καθηµερινότητας. Όσον αφορά τα τρόφιµα ο όρος χαλάλ, απευθύνεται γενικά σε όλα τα τρόφιµα, ειδικά στα επεξεργασµένα. Το στοιχείο χαρακτηρίζει αυτή την μέθοδο είναι η συµµόρφωση µε τις παραµέτρους της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο) . Τα τρόφιμα χαλάλ ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς εξαιτίας των συστατικών τους και του τρόπου παραγωγής ή σφαγής τους.
Τα κρέατα Χαλάλ μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων Κοσέρ έτσι πολλά τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις. ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν από τη θανάτωσή τους, έτσι σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα πρώτα αναισθητοποιούνται και μετά ακολουθείται το θρησκευτικό τελετουργικό, το δε κρέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χαλάλ.
Στην ΕΕ, αρκετά κράτη προβλέπουν παρεκκλίσεις από την υποχρέωση περί αναισθητοποίησης των ζώων πριν τη σφαγή. Ορισμένες ισλαμικές αρχές λένε ότι το κρέας μπορεί να είναι μόνο halal εάν το ζώο σφαγιάζεται χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ άλλες ισλαμικές αρχές λένε ότι η αναισθητοποίηση επιτρέπεται. Από το 2017, ο ελληνικός νόμος απαιτεί το ζώο να αναισθητοποιείται αμέσως μετά την κοπή του λαιμού.