Η Diyalog (15.04.20) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του «προέδρου» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάρ Τσιαγινέρ, ο οποίος εκφράζει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουριστικό τομέα στα κατεχόμενα η πανδημία του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τον Τσιαγινέρ, μετά που οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν αναστείλει όλες τις εξωτερικές τους πτήσεις μέχρι και τις 20 Μαΐου, δεν αναμένεται καμιά κινητικότητα στον τουρισμό των κατεχομένων ακόμη και στην περίοδο του Ραμαζανιού, όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών. 
 
Σύμφωνα με τον Τσιαγινέρ, ακόμη και αν οι πτήσεις επαναρχίσουν στις 20 Μαΐου δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν τουρίστες στα κατεχόμενα από την Τουρκία. «Αναμένουμε να υπάρξει μια μερική κινητικότητα στον τουρισμό τον Ιούλιο», ανέφερε.
 
Ο Τσιαγίνερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι όπως όλοι οι άλλοι «τομείς της οικονομίας», έτσι και ο «τουριστικός τομέας» αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν η Τουρκία αρχίσει πτήσεις σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τα ξενοδοχεία και τα καζίνο, σύμφωνα με τον Τσιανίνερ είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο.
 
Δεν είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο τομέας των οικοδομών
 
Η Haberatör (15.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού συνδέσμου εργολάβων οικοδομών Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξει ο τομέας των οικοδομών στα κατεχόμενα στις 17 Απριλίου όπως λέγεται. Σε γραπτή του δήλωση, ο Γκιούρτζαφερ επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές υγείας στην «χώρα» και εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων και επαναλειτουργία κάποιων τομέων εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Είπε ότι η ευθύνη γι’ αυτό το λάθος θα είναι μεγάλη και θα βαραίνει την «κυβέρνηση» του αποσχιστικού καθεστώτος.