Την διαφωνία της στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη σφαγή ζώων με τις μεθόδους κοσέρ και χαλάλ εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ.)


Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι μερικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το κράτος στα πλαίσια των προσπαθειών αντιμετώπισης των προβλημάτων σε διάφορους παραγωγικούς κλάδους, που δημιούργησε η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «μας βρίσκουν αντίθετους γιατί συγκρούονται με διακηρυγμένες περιβαλλοντικές αρχές οι οποίες μέχρι πρότινος τύγχαναν καθολικού σεβασμού».

«Ανάμεσα σ’ αυτές είναι η αποστολή στην Βουλή νομοσχεδίου για την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τις μεθόδους σφαγής αιγοπροβάτων (κοσέρ και χαλάλ), χωρίς αναισθητοποίηση, με σκοπό τις εξαγωγές κρέατος στο Ισραήλ και μουσουλμανικές χώρες», προσθέτει.

Αναφέρει πως στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ως λόγος η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί το πρόβλημα περίσσειας ζώων που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες, ένεκα της μειωμένης ζήτησης που προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού» και προσθέτει ότι θεωρεί ότι η αιτιολόγηση είναι παραπλανητική.

«Από επισταμένη μελέτη και πληροφόρηση από διάφορες πηγές, προκύπτει ότι το πρόβλημα με την «περίσσεια ζώων» δεν είναι σημερινό. Προϋπήρχε της εμφάνισης του κορωνοϊού και αιτία είναι η ανάγκη για αυξημένη παραγωγή γάλακτος για παρασκευή χαλουμιού μετά την εξασφάλιση αγορών στο εξωτερικό. Μάλιστα, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται στα επόμενα χρόνια. Οι παραγωγοί  και εξαγωγείς έχουν βελτιωμένα εισοδήματα από την πώληση γάλακτος για παρασκευή χαλουμιού, ας μην θέλουν το μάξιμουμ και από την τιμή διάθεσης του κρέατος, παραβιάζοντας κανονισμούς που σχετίζονται και με την ευημερία των ζώων αλλά και την  υγεία των ανθρώπων», σημειώνει.

Αναφέρει πως σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις με τις συγκεκριμένες μεθόδους σφαγής, λόγω της ταλαιπωρίας των ζώων, δημιουργείται αλλοίωση του παραγόμενου κρέατος με την έγχυση τοξικών – καρκινογόνων ουσιών, οι οποίες καταλήγουν στον οργανισμό των ανθρώπων με την κατανάλωση κρέατος.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η ΟΠΟΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την τροποποίηση της νομοθεσίας και όπως αναφέρει, θεωρεί πέρα για πέρα προκλητικό οι αρμόδιοι να προχωρούν σε αλλαγές νομοθεσιών «χωρίς καν να δίνουν την ευκαιρία στο περιβαλλοντικό κίνημα και στις φιλοζωϊκές οργανώσεις να εκφράσουν άποψη».
 
Η ΟΠΟΚ αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και, σε αντίθετη περίπτωση, καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να το καταψηφίσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ