Στα 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

 

Τα 31 νέα περιστατικά προέκυψαν μετά από 819 εργαστηριακές διαγνώσεις. Από αυτά, τα 15 εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, το ένα αφορά πρόσωπο με ταξιδιωτικό ιστορικό και τα 15 πρόσωπα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Συνολικά, στην Κύπρο καταγράφονται 595 περιστατικά, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 595 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα 18 περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 11 εξ αυτών, ενώ ένα άτομο είναι προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης με ταξιδιωτικό ιστορικό. Για άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τα 595 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 16,308 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 439 από τα 595 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 58 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι λιγότερα σε σχέση με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Το γεγονός αυτό μάς χαροποιεί. Ωστόσο, ο αριθμός των 31 κρουσμάτων είναι μεγάλος και αυτό θα πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Οι αριθμοί μάς επιτρέπουν να διατηρούμε την αισιοδοξία ότι η ακτίδα φωτός στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει ευδιάκριτη υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με την ίδια αποφασιστικότητα.

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι: «Θα μου επιτρέψετε σήμερα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Μελετώντας τα νούμερα που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς και τη σχετική εικόνα σταθεροποίησης των αριθμών που παρατηρείται στις ΜΕΘ, μπορώ να επισημάνω ότι η προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποδίδει. Αυτό είναι κάτι που πετύχαμε όλοι μαζί και θεωρώ ότι δικαιούμαστε να το πούμε.

Από την άλλη, η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσει.

Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήριο, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης. Συνολικά 11 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επίσης, στη Μονάδα Εντατική ς Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται ακόμα ένα άτομο, που αποσωληνώθηκε σήμερα. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Διαβάστε επίσης:

Οι «στρατηγοί των 18:00» που ενημερώνουν τους πολίτες για τον κορωνοϊό (pics)

ΓΕ: Νόμιμες οι αποκοπές του δημοσίου, δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση Ανωτάτου

Το μυστήριο της Βορείου Κορέας με «0 κρούσματα» κορωνοϊού

Ανώτατο για Δημόσιο:Επιτυχία στις εφέσεις της Δημοκρατίας-Νόμιμες οι αποκοπές

Έρευνα:Ασθενείς με ήπια συμπτώματα αναρρώνουν και δεν έχουν αντισώματα