Οι επιστήμονες στην Ευρώπη γεμίζουν την συναισθηματική και πρακτική ανάγκη των πολιτών για αλήθεια, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times για τους ειδικούς που ενημερώνουν για τις εξελίξεις του κορωνοϊού σε κάθε χώρα.
Σε άρθρο με τίτλο «Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες», οι New York Times ασχολούνται με τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Οι νέες προσωπικότητες που αναδύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο κορωνοϊός καίει ένα θανατηφόρο μονοπάτι μέσα από την ήπειρο, δεν είναι ηθοποιοί ή τραγουδιστές ή πολιτικοί. Αντ' αυτού, είναι επιδημιολόγοι και ιολόγοι που έχουν γίνει τώρα γνωστοί στους καθημερινούς ανθρώπους.
Ενώ οι νοσηλευτές και οι γιατροί στηρίζουν τους ασθενείς στις πρώτες γραμμές, οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι, οι οποίοι έχουν κάνει την σταδιοδρομία τους στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια, έχουν γίνει πλέον οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης σε μια εποχή βαθιάς αβεβαιότητας, αποκλίνουσας πολιτικής και απεχθούς παραπληροφόρησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κόσμος μετά από πολύ καιρό στρέφεται προς τους ειδικούς για απαντήσεις, κάνοντάς τους εθνικούς ήρωες.
«Σε περιόδους κρίσης, οι ήρωες έρχονται στο προσκήνιο επειδή απειλούνται πολλές από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης μας για βεβαιότητα, νόημα και σκοπό, αυτοεκτίμηση και αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο», δήλωσε η Elaine Kinsella, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία, που έχει ερευνήσει τον ρόλο των ηρώων στην κοινωνία.
«Οι ήρωες βοηθούν στην εκπλήρωση, τουλάχιστον εν μέρει, μερικών από αυτές τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες-ήρωες που αναδύονται από την κρίση του κορωνοϊού σπάνια έχουν το προφανές χάρισμα των πολιτικών ηγετών, αλλά δείχνουν βαθιά γνώση και, μερικές φορές, συμπόνια.
Στην Ιταλία, την χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, ο Δρ Massimo Galli, διευθυντής του τμήματος των λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Luigi Sacco στο Μιλάνο, άλλαξε το εργαστηριακό του παλτό για ένα κοστούμι και δέχτηκε το γεγονός ότι θα «υπερπροβάλλεται στα ΜΜΕ».
Έτσι, ο «άγνωστος» καθηγητής, ξαφνικά έγινε ένα γνωστό πρόσωπο στις τηλεοπτικές εκπομπές της Ιταλίας, παρέχοντας πραγματική ενημέρωση για τον άγνωστο αυτό εχθρό. Μάλιστα, χαρακτήρισε μητέρα των μαχών την κοινωνική απομόνωση.
Για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι ανακοινώσεις του βασίζονται στις σημειώσεις του, και ενημερώνει την χώρα σχετικά με τα τελευταία στοιχεία των επιβεβαιωμένων ασθενών, νοσηλευόμενων ή των νεκρών. Περιστασιακά, προσφέρει πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα για την απολύμανση των επιφανειών και πάντοτε σπεύδει να διαλύσει την παραπληροφόρηση.
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας κατά του κορωνοϊού έχει μεγάλη καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ, στο Μ.Ι.Τ. και αλλού, και ο καθηγητής Τσιόδρας δεν είναι για εξωραϊσμό», γράφει η εφημερίδα.
«Είναι ειλικρινής, και έχει πρωταγωνιστήσει ώστε η χώρα να λάβει εγκαίρως μερικά από τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά καθώς η Ελλάδα έχει μόλις 68 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό, καταγράφει 1.283 θανάτους.
Ο Δρ Christian Drosten έχει γίνει η φωνή του επιστημονικού λόγου στη Γερμανία, η οποία έχει επηρεαστεί βαθιά από την κρίση του κορωνοϊού παρά το χαμηλό ποσοστό θανάτων. Ο σεβαστός στους κύκλους του καθηγητής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση και προθυμία, δεν ζήτησε ποτέ να βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες, Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως απίθανο ήρωα.
Για εβδομάδες, όμως, ο Δρ Drosten, επικεφαλής ιολόγος στο ερευνητικό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους φιλοξενούμενους στις τηλεοπτικές εκπομπές. Σε αυτές, δίνει εκτιμήσεις βασισμένες σε γεγονότα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γερμανία με βάση την επιστήμη πίσω από τους ιούς SARS, τους οποίους έχει μελετήσει για χρόνια.
Σε ορισμένες χώρες, ορισμένοι επιστήμονες δεν τυγχάνουν της ίδιας εκτίμησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Dr Anthony S. Fauci, ένας αξιόπιστος ανοσολόγος, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών, έχει αναδειχθεί μεν σε διασημότητα αλλά έχει συγκεντρώσει τα πυρά της ακροδεξιάς, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τον Πρόεδρο Τραμπ.
Όπως συμβαίνει, όμως, με όλους τους ήρωες που προέρχονται από τις όλες τις κοινωνικές τάξεις κατά την διάρκεια μιας κρίσης, ορισμένοι επιστήμονες είναι επίσης οδυνηρά ευάλωτοι και αρρωσταίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στην Ισπανία, την χώρα που πλήγηκε περισσότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, ο Δρ Fernando Simón είχε αναδειχθεί σε έναν συμπαθητικό επιστημονικό ήρωα. Ο διευθυντής του ισπανικού κέντρου έκτακτης ανάγκης για την υγεία έδινε ενημερώσεις και ιδέες για την κρίση με μια ιδιαίτερη φωνή, ενεργώντας ως σύμβουλος μείωσης του άγχους για τους πολίτες, οι οποίοι του έκαναν ερωτήσεις σε απευθείας σύνδεση, όπως για παράδειγμα εαν οι άνθρωποι πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στα σπίτια τους (δεν χρειάζεται, συνέστησε).
Ο Δρ Simón βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό στα τέλη του Μάρτη, προκαλώντας μια εθνική έκρηξη συμπάθειας και ευχών.
Στη Βρετανία, ο Neil Ferguson, ένας κορυφαίος μαθηματικός και επιδημιολόγος που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό εν μία νυκτί για την μοντελοποίηση της εξάπλωσης της επιδημίας, βρέθηκε θετικός στον ιό τον Μάρτιο.
Το έργο του ώθησε την βρετανική κυβέρνηση να επιταχύνει τα περιοριστικά μέτρα για την συγκράτηση της ασθένειας, η οποία αρχικά είχε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση που προώθησε την ιδέα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν ανοσία (ανοσία της αγέλης), εκθέτοντας ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στον ιό.
Τέλος, στο ίδιο άρθρο αναφορά γίνεται και στο περιστατικό με την απάντηση του Τσιόδρα για τους ηλικιωμένους. Η φωνή του έσπασε και ένας κόμπος στον λαιμό δεν τον άφηνε να μιλήσει. Ποιους θέλουμε να προστατέψουμε, ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Η απάντηση είναι όλους, είπε χαρακτηριστικά αφού προηγουμένους είχε αναφερθεί στα ποσοστά θνησιμότητας του ιού.
Απαντώντας, μάλιστα, σε έναν φίλο του και καταξιωμένο επιστήμονα που όπως του έγραψε κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους από χρόνια νοσήματα, όπως είπε, η απάντηση που δίνει μέσα του και την αφήνει στην κρίση του ελληνικού λαού είναι πως «το θαύμα της ιατρική επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας
Τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατεξοχήν αυτούς
Δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς είπε.
Η περίπτωση της Κύπρου
Στην Κύπρο, τον ρόλο της ενημέρωσης ανέλαβε ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Άσσια της Μεσαορίας στην επαρχία Αμμοχώστου. Έλαβε το B.Sc. (1987), M.Sc. (1989), Μ.Ρh. (1990) και Ph.D. (1993) του από το New York University (NYU), των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.). Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) του Πανεπιστημίου Rockefeller (Νέα Υόρκη) σχετικά με τη μοριακή ιολογία του Ιού της Ανθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV). Εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) ως Ερευνητής το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Rockefeller ως Επίκουρος Καθηγητής το 1999. Επέστρεψε στην Κύπρο το 2003 ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών.
Ήταν ένας από τους σαράντα Fulbright Scholars που επιλέχθηκαν μεταξύ 250.000 υποψηφίων από 140 χώρες που έλαβαν υποτροφία Fulbright από το 1946.
Είναι Επιστημονικός Συντάκτης σε τέσσερα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου σε άλλα εννέα. Επίσης έχει υπηρετήσει σε πολλές επιτροπές αξιολόγησης Ευρωπαϊκών, διεθνών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανισμών που επιχορηγούν ερευνητικά προγράμματα και βραβεία. Είναι συνιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού European Society of Antiviral Research (ESAR), ιδρυτής της διαχρονικής επιστημονικής μελέτης Cyprus HIV1 Transmission Cohort Study (CHICS) και επιστημονικό μέλος του διεθνούς δικτύου WHO-UNAIDS Network for HIV Isolation and Characterisation.
Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι ερευνητικές δραστηριότητες του Καθηγητή Κωστρίκη επικεντρώνονται στην μελέτη των ανθρώπινων γενετικών και ιικών παραγόντων που ευθύνονται για τις μεγάλες παγκόσμιες απειλές μολυσματικών νόσων στον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια της πολυετούς
Ο Καθηγητής Κωστρίκης συνέβαλε σημαντικά στην μελέτη της γενετικής του ανθρώπου στη μετάδοση του HIV-1 και της εξέλιξης της νόσου AIDS, της παγκόσμιας μοριακής επιδημιολογίας της λοίμωξης HIV-1 και της αντίστασης στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους και κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τον καθορισμό του ρόλου της ανθρώπινης γενετικής στη μετάδοση του HIV-1 και την εξέλιξη της ασθένειας του AIDS.
Έχει συμβάλει σημαντικά στον τομέα αυτό, με την ανακάλυψη της σημαντικής σύνδεσης μεταξύ της μετάδοσης του HIV-1 και της εξέλιξης της νόσου με τους φυσικούς πολυμορφισμούς των ανθρώπινων γονιδίων των υποδοχέων χημειοκινών. Παράλληλα, ο Καθηγητής Κωστρίκης επικεντρώνει τις έρευνές του στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εμβολίου για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV-1.
Διαβάστε επίσης:
ΓΕ: Νόμιμες οι αποκοπές του δημοσίου, δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση Ανωτάτου
Το μυστήριο της Βορείου Κορέας με «0 κρούσματα» κορωνοϊού
Ανώτατο για Δημόσιο:Επιτυχία στις εφέσεις της Δημοκρατίας-Νόμιμες οι αποκοπές
Έρευνα:Ασθενείς με ήπια συμπτώματα αναρρώνουν και δεν έχουν αντισώματα