Η Yeni Düzen (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» του αποσχιστικού καθεστώτος Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θα φτιάξουν ένα νέο νοσοκομείο για την πανδημία του κορωνοϊού με 100 δωμάτια και 200 κλίνες και ότι βρήκαν και τον χώρο που θα γίνει αυτό, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.
Η Afrika (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το κτίριο των νέων φυλακών μπορεί να μετατραπεί σε νοσοκομείο για την πανδημία του κορωνοϊού. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haber Kıbrıs, ο Όζερσαϊ διευκρίνισε την πιο πάνω δήλωση Πιλλί.
Υπενθυμίζοντας ότι συνοδευόμενος από την λεγόμενη «υπουργό εσωτερικών» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ο Πιλλί επισκέφθηκε το κτίριο των νέων φυλακών, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι με την δήλωση περί νοσοκομείου πανδημίας ο «υπουργός υγείας» μπορεί να εννοούσε το κτίριο των νέων φυλακών.
Επισημαίνοντας ότι το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» στις κατεχόμενες περιοχές δεν έλαβε καμία απόφαση πάνω στο θέμα, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα διαρκέσει πολύ η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου από το μηδέν και για τον λόγο αυτό μπορεί να μετατραπούν σε νοσοκομείο οι νέες φυλακές.
Τατάρ: Από την Παρασκευή σταματούν οι πτήσεις – Πιθανή παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Η Afrika (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι χάρις στα μέτρα και στις αποφάσεις που έλαβε η «κυβέρνηση» η ασθένεια του κορωνοϊού ακολουθεί μιαν οριζόντια πορεία στα κατεχόμενα. Μιλώντας στο κατεχόμενο Τρίκωμο κατά την διάρκεια συνάντησης με την συμμετοχή «δημάρχων» της περιοχής, ο Τατάρ ευχήθηκε να ξεπεράσουν την ασθένεια με την συνέχιση αυτής της πορείας και σημείωσε ότι ύστερα θα δουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία και στις άλλες χώρες.
«Θέλω να πιστεύω ότι κατόπιν τούτου θα επιστρέψουμε στην φυσιολογική ζωή με το άνοιγμα των πυλών, την έναρξη του τουρισμού, την αύξηση των δραστηριοτήτων», είπε και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι η υγεία των ανθρώπων και ότι γι’ αυτό τον λόγο τέθηκε σε καραντίνα η περιοχή της Καρπασίας.
Σύμφωνα με τον Τατάρ, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της «κυβέρνησης» έχουν επαναπατριστεί γύρω στους 1,500 «πολίτες» που βρίσκονταν στο εξωτερικό. «Πλέον, με την πτήση που θα έρθει την Παρασκευή από την Άγκυρα, στο εξής θα σταματήσουν οι πτήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι με τις εισηγήσεις που υποβάλλει το επιστημονικό τους συμβούλιο δοκιμάζονται οι δυνατότητες της «ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια της διαδικασίας της καραντίνας, διότι είναι πολύ δύσκολη κάθε περίοδος καραντίνας 14 ημερών, όπως δύσκολο είναι και να εργάζεται κανείς κατά την διάρκεια της εν λόγω περιόδου.
Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραταθεί για άλλη μια βδομάδα σήμερα και ότι θα γίνουν κάποια βήματα για να επαναρχίσουν οι οικονομικές δραστηριότητες εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η ερυθρά ημισέληνος ετοίμασε συνολικά 2,420 πακέτα βοήθειας για την περιοχή του Τρικώμου και της Καρπασίας.
Θα γίνει αξιολόγηση για μερική χαλάρωση στα μέτρα μετά τις 10 Απριλίου, υποστηρίζει ο Τατάρ και διαβεβαιώνει ότι η οικονομική στήριξη από την Τουρκία είναι δεδομένη
Η Detay (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Genç TV, υποστήριξε ότι παρακολουθούν να υπάρχει μια οριζόντια τάση στην «ΤΔΒΚ» όσον αφορά στην εξάπλωση του COVID-19 στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό, όμως δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Είναι πολύ σημαντικό είπε, ο κόσμος να συνεχίσει να μένει στα σπίτια του και να υπακούει στις υποδείξεις των ειδικών. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι όλα θα τελειώσουν σε δύο μέρες. Όμως ελπίζω ότι μετά τις 10 Απριλίου να μπορούμε να δούμε μπροστά λίγο πιο άνετα», πρόσθεσε.
Υποστηρίζοντας ότι θα προβούν σε αξιολόγηση της κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορούν να γίνουν κάποιες χαλαρώσεις και να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις μετά τις 10 Απριλίου, ο Τατάρ εξήγησε ότι θα εξεταστεί το αίτημα που υπάρχει να ανοίξουν κάποια εστιατόρια με υπηρεσίες διανομής φαγητού όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τομέας των οικοδομών. «Θέλω να επαναλάβω ότι προτεραιότητά μας είναι η υγεία. Για αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Πρέπει να λάβουμε σωστές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Τονίζοντας την ανάγκη να αρχίσουν σιγά σιγά να επαναλειτουργούν οι μηχανές της οικονομίας, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ υποστήριξε ότι προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει πρωτίστως να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή, την εγχώρια κατανάλωση και εργοδότηση αλλά και να διατηρήσουν τη ρευστότητα στο εσωτερικό. Πρόσθεσε ότι το «κράτος θα παρέχει κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση».
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον θα υπάρχει στήριξη από την Τουρκία προς την «ΤΔΒΚ» αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αντιπροσωπείες των δύο χωρών» βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και αξιολογούν την κατάσταση. «Έχουμε ανάγκη για στήριξη και αυτό θα το συζητήσουμε όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή. Θα υπάρξουν και επαφές για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Από την εικόνα που θα προκύψει, θα αξιολογήσουμε από κοινού ένα οδικό χάρτη. Φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα βαδίζοντας πάντοτε με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι ανάγκες και τα ποσά μεγαλώνουν όμως η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανάγκες για οικονομικούς πόρους για έργα υποδομών, για τον πραγματικό τομέα και για τα δάνεια μας. Θα συζητήσουμε αυτά τα ποσά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε το λαό μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και θα πετύχουμε. Θα υπάρξει και στήριξη για να πετύχουμε. Δεν τίθεται θέμα να μην έλθει στήριξη και από την Τουρκία», ισχυρίστηκε.
Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει «ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου» το επόμενο διάστημα, ο Τατάρ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στην «ημερήσια διάταξη». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επειδή στην πολιτική πολλά μπορούν να γίνουν και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, δεν είναι σωστό να πει κάτι στα σίγουρα. «Ας περιμένουμε και θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μπορεί να επαναρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία μετά από επιδημιολογική μελέτη, λέει η Σιμπέρ
Η Kıbrıs (09.04.20) γράφει ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ, επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της «πρωθυπουργίας» για τον Covid-19, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μετά από την διενέργεια μιας τέτοια μελέτης μπορεί να επαναρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία, κάτι το οποίο «δεν θα πάρει πολύ χρόνο».
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η Σιμπέρ ανέφερε ότι το συμβούλιο μπορεί να ολοκληρώσει την επιδημιολογική μελέτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή εντός 4-5 ημερών με 15 χιλιάδες τεστ που θα εξασφαλίσει από δωρεές.
Φέροντας ως παράδειγμα την μελέτη που διεξήχθη στην Ισλανδία, η Σιμπέρ είπε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στα κατεχόμενα που, όπως υποστήριξε, μοιάζουν σε πληθυσμιακή δομή με την Ισλανδία και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ζωή θα αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά με γοργούς ρυθμούς.
Σημείωσε ότι με την επιδημιολογική μελέτη θα φανεί η ανοσοποιητική κατάσταση της κοινωνίας έναντι στον ιό και πρόσθεσε ότι οι εργασίες τους σε αυτό το θέμα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι σύντομα θα υποβάλουν τα αποτελέσματα στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με την Σιμπέρ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα με τα περίπου 3,000 τεστ που έγιναν μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα τεστ και επιδημιολογική μελέτη.