Η Haberatör (08.04.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι το «νοσοκομείο» του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής (YDU) στα κατεχόμενα είναι έτοιμο να εφαρμόσει θεραπεία με τη μέθοδο πλάσματος αίματος έναντι του COVID-19 την οποία εισηγήθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με στόχο την εξεύρεση αντίδοτου έναντι του ιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «πανεπιστημιακό νοσοκομείο» του YDU, μετά από υπόδειξη του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» της αποσχιστικής οντότητας, θα αρχίσει την πειραματική προσπάθεια γι’ αυτή τη μέθοδο. Η μέθοδος αυτή, θα εφαρμοστεί σε άτομα που ήδη έχουν νοσήσει από τον ιό και αποθεραπεύτηκαν και αφού πρώτα έχουν υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, θα γίνεται αιμοληψία από τα άτομα αυτά που έχουν αποκτήσει ανοσία στο ιό, θα γίνεται διαχωρισμός πλάσματος αίματος με τη μέθοδο Afarez και θα γίνονται διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις με σκοπό την εξεύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό. 

Διαθέτουν 52 αναπνευστήρες και θα πάρουν άλλους 90 μέχρι τα τέλη του μηνός
 
Η Yeni Düzen (08.04.20) γράφει ότι ο αρχίατρος του νοσοκομείου για την πανδημία στην κατεχόμενη Λευκωσία, Δρ. Αντίλ Όζγιλκαν δήλωσε χθες ότι για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού μετέτρεψαν σε κέντρο καραντίνας τον νευρολογικό θάλαμο του νοσοκομείου ο οποίος διαθέτει 11 κλίνες και προσέφεραν τον τομογράφο που υπάρχει εκεί στην υπηρεσία των ασθενών με κορωνοϊό.             
 
Ο Δρ. Όζγιλκαν είπε επίσης ότι αυτή την στιγμή διαθέτουν 52 αναπνευστήρες και ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα εφοδιαστούν και με άλλους για να φτάσει ο αριθμός των αναπνευστήρων τους στους 150. 
 
Ανέφερε ότι συνέστησαν μιαν ομάδα αντιμετώπισης του κορωνοϊού αποτελούμενη από 130 νοσηλευτές, 32 γιατρούς και 11μελή «ομάδα λοίμωξης», προσθέτοντας ότι 333 γιατροί και 828 νοσηλευτές σε ολόκληρη την «χώρα» είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα.
 
Στους 91 ανήλθε ο αριθμός των Κυπρίων που απεβίωσαν στο ΗΒ λόγω κορωνοϊού
 
Η Afrika (08.04.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της προέδρου της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Νεολαίας Ηνωμένου Βασιλείου Ναφιγιά Χορόζογλου, στους 91 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των Κυπρίων που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού στην εν λόγω χώρα. Η Χορόζογλου ανέφερε ότι 41 από τους αποβιώσαντες είναι Τουρκοκύπριοι και 50 Ελληνοκύπριοι. Σημείωσε επίσης ότι 16 Τούρκοι έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Ντιζνταρλί: Πολύ επικίνδυνες οι πτήσεις από το εξωτερικό
 
Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η Afrika (08.04.20) γράφει ότι ο πρώην αρχίατρος στο «κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μπουλέντ Ντιζνταρλί δήλωσε χθες ότι είναι πολύ επικίνδυνες οι πτήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από το εξωτερικό. Ο Ντιζνταρλί επεσήμανε ότι συνεχίζουν να έρχονται αεροπλάνα και πλοία από την Βρετανία και την Τουρκία και υποστήριξε ότι με κάθε έλευση «κλείνει το μέλλον μας για μια περίοδο τουλάχιστον 21 ημερών».
 
«Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να σταματήσουμε τα γεγονότα για 21 ημέρες και να φανεί το μέλλον μας», είπε σημειώνοντας ότι πριν 10-15 ημέρες είχαν έρθει αεροπλάνα από τις εν λόγω χώρες, όμως τώρα ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, αφού έχει αυξηθεί και η ταχύτητα μετάδοσης του ιού.
 
Σύμφωνα με τον Ντιζνταρλί, ακόμα και όταν επιστρέψει στην κανονικότητα η ζωή, πρέπει να συνηθίσουμε να φοράμε μάσκες, «όπως φοράμε παντελόνια» και να συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους με μεγάλη προσοχή όπως σε «ένα κρυστάλλινο βάζο».
 
Κονδύλι ύψους 30 εκ. ΤΛ παραχώρησε η «κυβέρνηση» στο «υπουργείο υγείας» για την καταπολέμηση της πανδημίας
 
Σύμφωνα με την Güneş (08.04.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ μιλώντας χθες σε διάσκεψη τύπου στο λεγόμενο «υπουργείο υγείας» σχετικά με τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνηση» έχει διαχωρίσει κονδύλι ύψους 30 εκ. ΤΛ το οποίο θα διατεθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας.
 
Αφού έτυχε ενημέρωσης από τον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί και ιατρούς του λεγόμενου κρατικού νοσοκομείου, Δρ Μπουρχάν Ναλμπάντογλου σχετικά με τις εξελίξεις του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία των μέτρων στα οποία προχώρησε η αποσχιστική «κυβέρνηση», από τις 9 Μαρτίου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα και ευχαρίστησε τον «λαό» για την εφαρμογή των μέτρων και την αλληλεγγύη και την υπεύθυνη στάση που επέδειξε. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την ίδια ευαισθησία. Να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι, ας μην βγαίνουμε καθόλου έξω αν είναι δυνατόν».
 
Υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη της «κυβέρνησης» όπως οι Τουρκοκύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε για λόγους εκπαίδευσης είτε για άλλους λόγους να μπορούν να επιστρέψουν πίσω και να βρίσκονται με τις οικογένειες τους, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών, έχουν επαναπατρίσει περίπου 1,000 «πολίτες» που φιλοξενούνται τώρα σε διάφορα ξενοδοχεία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα την «είσοδο στη χώρα ατόμων από το εξωτερικό».
 
Ο Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι μετά από υποδείξεις τόσο του «επιστημονικού συμβουλίου» όσο και του «συμβουλίου συντονισμού» που συστάθηκαν στην «ΤΔΒΚ» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, θα πρέπει να μην επιτρέψουν την είσοδο επιβατών από το εξωτερικό για κάποιο χρονικό διάστημα, εξηγώντας ότι θα πρέπει υπακούσουν σε αυτές τις υποδείξεις, τις οποίες πρότεινε επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 
Σχετικά με το κονδύλι ύψους 30 εκ. ΤΛ που έχει διαχωρίσει η αποσχιστική «κυβέρνηση» για την καταπολέμηση του COVID-19, ο Τατάρ εξήγησε ότι έχει ήδη παραδοθεί στο λεγόμενο υπουργείο υγείας. Διαβεβαίωσε ότι η «ΤΔΒΚ», θα συνεχίσει τόσο με τις δικές της εσωτερικές δυνάμεις όσο κα με τη στήριξη της «Μητέρας Πατρίδας», όπως αποκάλεσε την Τουρκία, να προσφέρει τις υπηρεσίες της και προς το λαό. Ο Τατάρ ευχαρίστησε επίσης όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τη συμβολή τους σε αυτό τον αγώνα.
 
Δύο ναυλωμένες πτήσεις από το Λονδίνο προς τα κατεχόμενα για τον επαναπατρισμό 336 Τουρκοκύπριων «πολιτών» και φοιτητών
 
Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Βrtk-07.04.20), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών  Τολγκά Ατακάν, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον Bayrak, ισχυρίστηκε ότι συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Τουρκοκύπριων φοιτητών και «πολιτών» από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι ανέμεναν την άφιξη πολιτών από το εξωτερικό με 2 ναυλωμένες πτήσεις.
 
Σύμφωνα με τον Ατακάν, η πρώτη πτήση από το Λονδίνο, με 168 συνολικά επιβάτες αναμενόταν να φθάσει στα κατεχόμενα ψες γύρω στις 00.45. Η δεύτερη πτήση και πάλι από το Λονδίνο, αναμένεται να φθάσει σήμερα, όπως είπε ο λεγόμενος υπουργός,  την ίδια ώρα και με τον ίδιο αριθμό επιβατών.
 
Ο Ατακάν εξήγησε οι 336 συνολικά επιβάτες που θα φθάσουν στα κατεχόμενα με τις δύο ναυλωμένες πτήσεις, είναι φοιτητές ή Τουρκοκύπριοι «πολίτες» που μετέβησαν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και έπρεπε να επιστρέψουν αναγκαστικά αφού δεν είχαν τόπο διαμονής στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά, με την άφιξη τους θα τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες σε φοιτητικές εστίες στην κατεχόμενη Μόρφου.
 
Ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Τουρκοκύπριους πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα και εξήγησε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διευθέτηση και άλλων πτήσεων και για αυτό δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν και άλλες πτήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να υπάρξει ακόμη μια ναυλωμένη πτήση από την Άγκυρα για μεταφορά φοιτητών και ατόμων που μετέβησαν στην Τουρκία για ιατρικούς λόγους.
 
Για το ίδιο θέμα, η Κıbrıs Postası (08.04.20) γράφει ότι έφθασε ήδη ψες (00.45) στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου η πρώτη ναυλωμένη πτήση που αναμενόταν να φθάσει από τη Μεγάλη Βρετανία με 168 επιβάτες. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σύμφωνα με το δημοσίευμα σε φοιτητικές εστίες στη κατεχόμενη Μόρφου. 
 
Φοιτητές από έξι χώρες επιστρέφουν στα κατεχόμενα μέσω Βρετανίας – Επιθεώρηση των χώρων απομόνωσής τους από τον Όζερσαϊ
 
Η Kıbrıs (08.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πολιτιστικός ακόλουθος του «υπουργείου παιδείας και πολιτισμού» του αποσχιστικού καθεστώτος στην Βρετανία, Μετίν Χαρμπέρ δήλωσε ότι με την ναυλωμένη πτήση που έφθασε ψες στα κατεχόμενα από την Βρετανία ταξίδεψαν φοιτητές από έξι χώρες. Σύμφωνα με τον Χαρπέρ, οι χώρες αυτές είναι το Μεξικό, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Βρετανία.
 
Στο μεταξύ, το λεγόμενο «υπουργείο εσωτερικών» δήλωσε χθες ότι οι φοιτητές και οι πολίτες που θα έρθουν από την Βρετανία με δύο ναυλωμένες πτήσεις στις 7 και 8 Απριλίου θα παραμείνουν σε καραντίνα σε φοιτητικές εστίες στην κατεχόμενη Μόρφου και οι οικείοι τους μπορούν να τους αποστέλλουν αγαθά στο πλαίσιο των κανόνων που τέθηκαν από την «κυβέρνηση». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα πακέτα θα αποστέλλονται στους «έπαρχους», οι οποίοι θα φροντίζουν να φθάνουν στα κέντρα απομόνωσης. Εξαίρεση αποτελούν οι διαμένοντες στην Μόρφου και στην Λεύκα, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν τα πακέτα στους υπεύθυνους των φοιτητικών εστιών. 
 
Εξάλλου, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ επιθεώρησε τις φοιτητικές εστίες στις οποίες θα περάσουν την περίοδο που θα βρίσκονται σε καραντίνα οι φοιτητές και οι πολίτες που θα επέστρεφαν ψες στα κατεχόμενα από το Λονδίνο. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους θέλουν, δικαίως, να ξέρουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι χώροι στους οποίους θα διαμένουν.
 
Ο Όζερσαϊ καθησύχασε τις οικογένειες ότι τα παιδιά τους θα διαμένουν σε μονόκλινα δωμάτια σε ένα χώρο καθαρό και υγιεινό. Είπε ότι οι εγκαταστάσεις της εστίας είναι μόλις δύο χρόνων, τα δωμάτια διαθέτουν ψυγείο, κρεβάτι με καθαρά σκεπάσματα και γραφείο, ενώ χθες αγοράστηκαν και καινούριες πετσέτες. Σημείωσε ότι αγοράστηκαν και καινούριοι βραστήρες για καφέ και τσάι, ενώ θα υπάρχει και διαδίκτυο. Ανέφερε επίσης ότι στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές.
 
Στα 94 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
 
Η Kıbrıs (08.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 138 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν άλλα δύο άτομα θετικά στην ασθένεια Covid-19. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Πιλλί είπε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 94.
 
Ο Πιλλί εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι, 28 ημέρες μετά την εμφάνιση του ιού στα κατεχόμενα, χθες έχασε την ζωή του ο πρώτος Τουρκοκύπριος από την ασθένεια. Είπε ότι τα χθεσινά κρούσματα βρέθηκαν στο Πέργαμος και στην Λάπηθο και προήλθαν από επαφές.
 
Σύμφωνα με τον «υπουργό», μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 3,246 τεστ στα κατεχόμενα, 44 άτομα πήρα εξιτήριο και 47 άτομα συνεχίζουν να τυγχάνουν νοσηλείας. Ανέφερε ότι ένα άτομο βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας και ότι η κατάστασή του είναι σταθερή.
 
Ο Πιλλί είπε επίσης ότι για να συνεχίσει η οριζόντια πορεία του αριθμού των κρουσμάτων πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους ειδικά οι χρόνιοι ασθενείς που είναι μεγαλύτεροι των 60 χρόνων και επεσήμανε την σημασία της τήρησης των κανόνων από τους νέους για προστασία των ηλικιωμένων οικείων τους.