Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα στην Κύπρο όσον αφορά στον κορωνοϊό μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η επιδημιολόγος Δρ. Ζωή Πανά.

 

Συγκεκριμένα, η ειδικός ανέφερε ότι δεν πρέπει να μένουμε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων κάθε μέρα αλλά το ουσιαστικό είναι να βλέπουμε τις τάσεις, οι οποίες φαίνονται αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Στο τέλος του Μάρτη είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα και τα αποτελέσματά τους θα τα δούμε στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες. Πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο μικρός αριθμός κρουσμάτων να είναι ένα «σινιάλο» ότι πάμε καλά, αφού κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα, μόνο ο χρόνος θα το δείξει και ο κόσμος θα το αποδείξει.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η επιδημία σκότωσε 68.000 ανθρώπους παγκοσμίως- «Ρεκόρ» για ΗΠΑ

LIVE/Κορωνοϊός: Υπό έλεγχο αλλά ευμετάβλητη η κατάσταση στην Κύπρο

Κορωνοϊός: Ο αριθμός των καταγγελιών το τελευταίο 12ωρο στην Κύπρο

Σε ερώτηση για το τι περιμένουμε, η Δρ. Πανά εξήγησε ότι άλλο είναι τι ευχόμαστε, άλλο τι περιμένουμε και άλλο τι θα δούμε. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η Κύπρος είναι σε ένα ελεγχόμενο στάδιο, δηλαδή προσομοιάζουν με τις περισσότερες χώρες όπου έχουν μια ελεγχόμενη κατάσταση του Covid19. Συμπλήρωσε ότι «πρακτικά είμαστε σε μια κατάσταση ελεγχόμενα, αν και δεν είμαστε ικανοποιημένοι γιατί θέλουμε το καλύτερο δυνατό». Όσον αφορά στο τι επιθυμούμε, ανέφερε ότι «θέλουμε σταθερή μείωση και η τάση της καμπύλης να είναι καθοδική και επιθυμούμε να δούμε επιδημιολογικά ότι τα μέτρα εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως».

Η ειδικός εξήγησε ότι τα πάντα είναι δυναμικά, είχαμε δύο cluster σε δύο πόλεις γι αυτό έδρασε άμεσα η πολιτεία για να δούμε την κατάσταση εκεί. «Είναι σαν δύο μικρές φωτιές,, αυτές προσπαθούμε να ελέγξουμε», «πρόκειται ουσιαστικά για μια διαχείριση κρίσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Πανά.  Ο τρόπος που λειτουργούν έχει ως εξής, σύμφωνα με την ειδικό: Αρχικά, γίνονται μικρά βήματα, ώστε να διαχειριστούν άμεσα κατά τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα που έχουν κάθε μέρα και μετά διαμορφώνεται η στρατηγική και ο στόχος τους.