Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ετών και δεκαέξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ανακοινώθηκαν το απόγευμα.
Οι θάνατοι ανήλθαν στους επτά, εκ των οποίων μία γυναίκα και έξι άντρες.
Με βάση και τα σημερινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 230, περιλαμβανομένων των πέντε κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση στη διάσκεψη, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, ως προς το ποιο είναι το σύνολο των ορφανών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι είναι 9 αν δεν κάνω λάθος.»
Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται τυχαία δειγματοληψία , είπε ότι «αυτές οι δειγματοληψίες που έχουν γίνει και αναφέρομαι στο παρών press conference, είναι προϊόντα ιχνηλάτησης[…]επομένως τυχαία δειγματοληψία δεν έχει γίνει ακόμα. Ευελπιστώ ότι θα το κάνουμε πολύ σύντομα».
Ερωτηθείς αν είναι βάσιμες οι ανησυχίες για τη δυνατότητα μετάλλαξης του ιού σε ένα ακόμα πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα τύπο, είπε ότι δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται «διότι για να γίνει αυτή η μελέτη πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ο κωδικός στελεχών από τους ασθενείς το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα και πάλι ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον».
Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου ανέφερε ότι «από τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Λοίζου από τα 230 περιστατικά έχουμε 7 θανάτους θα έλεγα ότι είμαστε το μάξιμουμ αυτών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, είμαστε λίγο πιο πέρα από το 3% αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτε όσον αφορά τη γενετική παθογένεια του ιού», είπε.
Σε ερώτηση προς τον κ. Λοίζου και ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει άμεσα η εφαρμογή της θεραπείας της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, είπε ότι αυτό τη στιγμή αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι η υδροξυχλωροκίνης σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη ή και σε άλλους συνδυασμούς χορηγείται κυρίως σε περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, δηλαδή σε λίγο πιο σοβαρές καταστάσεις.
Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες σε πολλές χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή, είπε, για τη πιθανή χρήση αυτού του συνδυασμού ή κάποιου άλλου σε ασθενείς με πολύ ήπια ή ήπια συμπτώματα «Αυτό είναι κάτι το οποίο περιμένουμε να δημοσιευθούν οι μελέτες για να παρθεί ή όχι απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Απλά για να ξέρει ο Κύπριος πολίτης ότι η υδροξυχλωροκίνη -που τόσο ακούμε για αυτή- υπάρχει στην Κύπρο, χορηγείται και υπάρχει σε επαρκέστατες ποσότητες αποθηκευμένες, άρα να μην ανησυχούμε, όπου χρειάζεται δίνεται και θα μπορεί να δίνεται και στο μέλλον».
Σχολιάζοντας κάποιες αναφορές του Υπουργού Υγείας νωρίτερα σήμερα για κάποια μέτρα που εξετάζονται για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ατόμων που είναι θετικά σε κορωνοϊό και παραμένουν στα σπίτια τους, η λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου είπε ότι « δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση προς το παρόν, είναι διάφορα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση και όταν και εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί».
Σχετικά με τις αναφορές χθες για περιστατικό που εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα, ενώ ήδη είχε επαφές με συγγενικά του άτομα σε οικογενειακή σύναξη, η κα. Κυριάκου είπε ότι «το άτομο αυτό δεν είχε διαγνωστεί τη δεδομένη στιγμή ως θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Επίσης το ζήτημα αυτό ήρθε στη δημοσιότητα διότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα αρχίσει να εφαρμόζουν τα μέτρα πιστά, ότι η παραβίαση των μέτρων που λαμβάνονται, είτε αυτά αφορούν άσκοπες διακινήσεις είτε επαφές με φιλικά ή συγγενικά μας άτομα επιβαρύνουν την κατάσταση».
Είναι δύσκολη περίοδος και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε και αρχίσουμε να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από αυτή την κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε άτομο το οποίο είχε επιστρέψει από ταξίδι, θα έπρεπε να ήταν περιορισμένο για αυτό το λόγο αλλά και λόγω των μέτρων για απαγόρευση της κυκλοφορίας «με αποτέλεσμα να καθίσταται και το έργο της ιχνηλάτησης ακόμα πιο δύσκολο. Είναι στο χέρι όλων μας να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση...», είπε.
Σε ερώτηση αν από τα άτομα που ήταν σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχειακές μονάδες μετά από κάποιο ταξίδι έχουν νοσήσει ή αν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα, η ίδια απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι υπήρχαν μόνο δυο περιστατικά τα οποία είχαν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα, εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.