Πιο έμπειρη μέρα με την ημέρα γίνεται η Αστυνομία Κύπρου στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού. Καθώς αυξάνονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή των διαταγμάτων που καθορίζουν τις μετακινήσεις στον Περι Λοιμοκάθαρσης Νόμο, αυξάνονται και οι περιπτώσεις κατάχρησης των δηλώσεων για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών.

 

Σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου καταδίκασε δύο πρόσωπα σε πρόστιμο €400 για παραβίαση του διατάγματος, καθώς βρέθηκαν για άσκοπη βόλτα και εντοπίστηκαν από περίπολο της ΑΔΕ Πάφου. Ήταν η πρώτη προσαγωγή και καταδίκη για παραβίαση των σχετικών διαταγμάτων.

Όπως πληροφορείται το «SigmaLive», υπάρχουν περίπου 700 καταγγελίες από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Πέραν των δύο που έχουν ήδη εκδικαστεί, καταχωρήθηκαν γύρω στις 10 άλλες υποθέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν την ερχόμενη Τρίτη. 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η Αστυνομία είναι ότι πολίτες δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να δικαιολογούν την έξοδο από τις οικίες τους.

Ένα φαινόμενο που παρατηρούν, κυρίως τα στελέχη της Τροχαίας, είναι η κατάχρηση των δηλώσεων για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Για παράδειγμα, τακτικής κατάχρησης τυγχάνει ο «λόγος 6» («μετακίνηση για σωματική άσκηση»). Βρέθηκαν πολλά άτομα πολύ μακριά από τις οικίες τους, συνήθως ποδηλάτες, τη στιγμή που το έντυπο αναφέρει πως η άσκηση πρέπει να γίνεται «σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές».

Άλλο παράδειγμα κατάχρησης αποτελούν οι λόγοι «2» και «3», που περιλαμβάνουν μετάβαση σε τράπεζα ή υπεραγορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες αντί να πηγαίνουν στα πλησιέστερα καταστήματα, βρίσκονται σε περιοχές πολύ μακριά από τις οικίες τους, όπου δράττονται της ευκαιρίας για επίσκεψη σε γνωστούς και φίλους τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «SigmaLive», οι Αστυνομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν και αντιδραστικούς πολίτες οι οποίοι αρνούνται να δώσουν στοιχεία ή να συνεργαστούν. Μερικές φορές ζητήθηκαν και ενισχύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε αμέσως αποφόρτιση της κατάστασης και σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε σοβαρή κλιμάκωση ή πρόβλημα. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί, μέχρι στιγμής, η περίπτωση αλλοδαπού στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού που δεν έφερε πιστοποιητικό διακίνησης, ο οποίος έφτυσε στο πρόσωπο Αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του ελέγχου. 

Τέλος, τα στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κυρίως της Τροχαίας, έχουν πλέον όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ενώ ο τρόπος δράσης τους βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Ενώ υπήρχαν προβλήματα τις πρώτες μέρες, αυτά βελτιώνονται με την εμπειρία. Είναι πλέον εξοπλισμένοι με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και γυαλιά, σε μεγάλο βαθμό.

Η επαφή με τους πολίτες γίνεται από μακριά και έχουν δοθεί εντολές να μην υπάρχει επαφή, όπως για παράδειγμα κατά τον έλεγχο των εγγράφων, αλλά αυτός να γίνεται οπτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος τυχόν μετάδοσης.

Οι δηλώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών γίνονται κυρίως με τηλεφωνικά μηνύματα SMS και συμπλήρωση του «Εντύπου Β’», αν και υπάρχουν και περιπτώσεις χειρόγραφων δηλώσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το «SigmaLive», σε συνολικά 261 καταγγελίες οδηγών και πεζών προέβη παγκύπρια το τελευταίο 24ωρο η Αστυνομία για παραβίαση του διατάγματος της κυβέρνησης σε σχέση με την απαγόρευση των αχρείαστων διακινήσεων.