Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπήκε στην ζωή σχεδόν όλων των μαθητών στην Κύπρο, μετά και την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μέχρι τις 10 Απριλίου.

 

Η αρχή βέβαια έφερε και προβλήματα τα οποία, το Υπουργείο Παιδείας, γνωρίζει και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει. Αφορά, τις ελλείψεις σε εξοπλισμό τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε νοικοκυριά, πράγμα που δυσκολεύει την διδασκαλία αριθμού μαθητών.

Η ΠΟΕΔ

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής οργάνωση  δασκάλων(ΠΟΕΔ), Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως όπως και το Υπουργείο Παιδείας, έτσι και η οργάνωσης δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από γονείς για τις ελλείψεις.

«Υπάρχουν ανάγκες σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, άλλα που δεν έχουν υπολογιστή, σ άλλες περιπτώσεις οικογένειες που έχουν ένα υπολογιστή αλλά τρία παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου υπάρχει το διαδίκτυο, υπάρχει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αλλά οι γονείς δεν έχουν επάρκεια γνώσεων ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά», εξήγησε ο κος Φίλιος.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά έπρεπε να διασφαλιστεί πρώτα η επάρκεια του εξοπλισμού σε όλα τα παιδιά. «Αυτό θα διασφάλιζε και το μη αποκλεισμό παιδιών στα προγράμματα εξ αποστάσεως. Ακόμα και η ανάρτηση υλικού στην ιστοσελίδα, για κάποιους μπορεί να είναι δύσκολο. Θα μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος όπως είναι για παράδειγμα η τηλεφωνική επικοινωνία του εκπαιδευτικού με μαθητές, ώστε να δώσει κατευθυντήριες.  Το θέμα είναι μην μένει κανείς έξω», είπε ο κος Φυλακτού.

Η ΟΕΛΜΕΚ

Τα ίδια προκύπτουν και στην Μέση Εκπαίδευση, όπου έχουν καταγραφεί ελλείψεις από τους Υπεύθυνους του κάθε τμήματος, ώστε να δουν τι υπολείπονται. Οι ελλείψεις που καταγράφηκαν μεταφέρθηκαν στις Σχολικές Εφορίες που με την σειρά τους ενημέρωσαν το Υπουργείο Παιδείας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο  βοηθός Γενικός Γραμματέας της εκπαιδευτικής οργάνωσης καθηγητών(ΟΕΛΜΕΚ), Θέμης Πολυβίου, ανέφερε πως δέχονται συνεχώς τηλεφωνήματα για ελλείψεις.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε σχολεία, ωστόσο με διάφορες πρωτοβουλίες συναδέλφων τα μαθήματα γίνονται. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι ζευγάρι και έχουν παιδιά, τι γίνεται με αυτές τις περιπτώσεις που χρειάζονται περισσότερους από ένα υπολογιστές;», είπε.

Αναφορικά με την κάλυψη των ελλείψεων από το Υπουργείο Παιδείας, ο κος Πολυβίου είπε πως θα ήταν καλό να προχωρήσουν με την κάλυψη αναγκών παιδιών της Γ΄ Λυκείου. «Ως ΟΕΛΜΕΚ έχουμε πολλές εισηγήσεις που αν χρειαστεί θα μπουν στο τραπέζι, με σκοπό να μην χαθεί η σχολική χρονιά. Για παράδειγμα, να μην γίνουν τα ενισχυτικά μαθήματα και οι αντεξετάσεις αντί το καλοκαίρι να γίνουν τον Σεπτέμβριο» εξήγησε.

Το Υπουργείο Παιδείας

Σημειώνεται πάντως πως, ανακοινώνοντας το Σχέδιο Δράσης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την περασμένη Τρίτη, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ελλείψεις που υπάρχουν και είναι εις γνώσιν του «ταυτόχρονα, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τις δυνατότητες των νοικοκυριών και για τυχόν ελλείψεις σε εξοπλισμό ή συνδεσιμότητα στα σπίτια. Οι ελλείψεις αυτές είναι περιορισμένες και πιστεύω ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει προσφορά από δωρεές τόσο για σύνδεση διαδικτύου όσο και για συσκευές . Η αρχή για να καλυφθούν οι ελλείψεις θα ξεκινήσει από τα Λύκεια με γνώμονα ότι προτεραιότητα έχουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις και στη συνέχεια σε Γυμνάσια και Δημοτικά.

Ήδη ετοιμάζεται παραγγελία η οποία θα χρειαστεί μερικές μέρες για να φτάσει.