Συζήτηση στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» για το μεταναστευτικό είχαν σήμερα αντιπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Καλεσμένοι του Ανδρέα Δημητρόπουλου ήταν ο Υπεύθυνος Κυπριακού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπο Σταυρίδη, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά. Ο τελευταίος προέβη σε μια σειρά από αποκαλύψεις για τον τρόπο που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές οι παράτυποι μετανάστες που ζητούν άσυλο, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενήμερες για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως πολλοί έρχονται χωρίς χαρτιά πάνω τους, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως δεν είναι τα επιδόματα που φέρνουν τους μετανάστες στην Κύπρο. 

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε τόσο σε αυτούς που ήρθαν νόμιμα, όσο και σε αυτών που ήρθαν παράνομα και αυτούς που κάνουν αίτηση ασύλου. Η Κύπρος πρέπει να παρέχει προστασία σε όσους την χρειάζονται, ανέφερε. Το πρόβλημα ξεκινά διότι η Κύπρος είναι χώρα πρώτη γραμμής, όπως και η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία, και έτσι έρχονται στην πρώτη τόσο οι παράνομοι μετανάστες, όσο και αυτοί που αιτούνται άσυλο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ. Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει οικονομικά και να συμβάλει στην κατανομή των ανθρώπων αυτών σε όλες τις χώρες και όχι να μειώνει τα κονδύλια. Θεωρεί τις προσπάθειες του ΥΠΕΣ για να μην μειωθούν τα κονδύλια ως θετικές. Για τους παράνομους μετανάστες ανέφερε ότι έρχονται στην Κύπρο και καταστρέφουν τα έγγραφά τους.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και πως το πρόβλημα «ήρθε και θα μείνει» και δεν προβλέπει πως θα σταματήσει αυτή η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως υπάρχουν ελλείμματα και αδυναμίες και έχουν ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση. Η μισή αλήθεια είναι πως η μείωση των κονδυλίων είναι λόγω του Brexit, αλλά η άλλη μισή, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, είναι το ότι δεν δίνει την απαιτούμενη προτεραιότητα στο κεφάλαιο αυτό για να δώσει τα κονδύλια, αντ’ αυτού τα δίνει σε ενίσχυση της άμυνας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για αποφασιστική και αποτελεσματική στήριξη αυτών των ανθρώπων και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ο κ. Μυλωνάς έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και ως βουλευτής, αλλά και πριν ως δημοσιογράφος, ανέφερε. Όταν το πρόβλημα «πήγαινε να δημιουργηθεί», αυτό ως δημοσιογράφος το ανέδειξε και τον χαρακτήριζαν «ρατσιστή» και «ξενοφοβικό» και «κάποιοι κρύβονταν πίσω από ιδεολογήματα για να χαρακτηρίζουν τους συμπολίτες τους οι οποίοι φώναζαν ή έλεγαν κάποια πράγματα  για αυτά ακριβώς τα προβλήματα που προκύπτουν». Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών αμέσως μετά την αραβική άνοιξη, διότι εκμεταλλεύονται άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής μέσα από την γεωπολιτική τους ισχύ, δημιουργώντας έτσι μεταναστευτικά ρεύματα. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ έκανε σύγκριση των Κυπρίων προσφύγων του 1974 με τους σημερινούς και τις διαφορές που υπάρχουν και ανέφερε πως ΜΚΟ και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κεφάλαια και τραπεζικά ιδρύματα ενισχύουν, όπως τα καράβια που ναυλώνονται για να μεταφέρονται. Η άποψη του κ. Μυλωνά είναι πως στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης βλέπουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, οπότε η μετανάστευση εντάσσεται σε πολιτική μεγάλων χωρών για να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Δημιουργήθηκαν κυκλώματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, με σκοπό να έρθουν νεαροί άνθρωποι «και δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε 70-80 άνδρες, ηλικίας 17, 18, 20, 25 χρονών και σύμφωνα με τον ανθρωπισμό και τη διαδικασία της προπαγάνδας θα έπρεπε να είναι 5 γυναίκες, 2-3 έγκυες και 6-7 παιδιά, γιατί έπρεπε να σωθούν αυτά τα παιδιά. Και καλά κάνουμε και πρέπει να συνεχίζουμε να το κάνουμε γιατί πίσω από όλα είμαστε άνθρωποι». Μέσα από αυτό φτηνό εργατικό δημιουργούνται προβλήματα γκετοποίησης και κοινωνικής ανισορροπίας, προβλήματα τα οποία «τους ξέφυγαν», όπως συνέχισε ο κ. Μυλωνάς. Γι’ αυτό και μεγάλες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και άφησαν την Κύπρο και άλλες χώρες του νότου «να τραβούν τα μαλλιά τους».

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΟ για το πώς η Τουρκία κεφαλαιοποιεί πάνω στο πρόβλημα, αφού το πρόβλημα στη Συρία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, αλλά υπάρχει και ο στόχος αποσταθεροποίησης του Ιράν: «Η Τουρκία λοιπόν, για να ‘ρθούμε και στα δικά μας, όχι μόνο το εκμεταλλεύεται, είμαστε ενημερωμένες όλες οι πολιτικές δυνάμεις, του ΑΚΕΛ, του Συναγερμού, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, ότι υπάρχει σχεδιασμός από το παρακράτος του κ. Ερντογάν, όχι μόνο να εκβιάζει την Ελλάδα, να στέλνει σχεδιασμένα και στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων», ανέφερε.

Ο κ. Μυλωνάς έδωσε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς έρχονται με σχέδιο μέσω κατεχομένων.

Το πρώτο παράδειγμα: «Έρχονται με αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη στο κατεχόμενο, παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Φτάνουν στην γραμμή αντιπαράταξης, είτε μέσω οδοφραγμάτων, είτε από άλλα σημεία. Ξέρετε αν μιλήσετε, και κάνετε ένα ρεπορτάζ, με αστυνομικούς που επιλαμβάνονται τέτοιων θεμάτων, το πρώτο πράγμα που ξέρουν να πουν… Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, “άσυλο”. Και όταν πουν αυτή τη λέξη δεν μπορεί να γίνει καμιά άλλη διαδικασία.»

Το δεύτερο παράδειγμα: «Φτάνουν στον Πύργο Τηλλυρίας κατά δεκάδες, με καραβάκια, τα οποία ξεκινούν υποτίθεται από τη Τουρκία, ή στο Κάβο Γκρέκο, στα σημεία δηλαδή που είναι πολύ κοντά και είναι πιο εύκολο να παν να τους μαζέψουν, τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες ζητούν άσυλο.»

Ο κ. Μυλωνάς συνέχισε πως «τους δίναμε όλα τα χαρτιά» με βάση την ενημέρωση που έχουν στη Βουλή, με σχετική ευκολία, παρά το ότι έβλεπαν την επέκταση του προβλήματος και δημιουργίας συνθηκών σε βάρος της κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στηλίτευσε την στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια, που δεν άσκησε βέτο για το θέμα, με αποτέλεσμα οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, που είναι συμμέτοχες στη δημιουργία του προβλήματος, να κουνούν τώρα και το δάκτυλο στις χώρες του νότου.

Πολύ έντονος και αποκαλυπτικός ήταν και στο ζήτημα ορισμένων κύκλων εντός της Κύπρο: «Να σας πω τι γινόταν; Όποιος τολμούσε να αρθρογραφήσει ή να μιλήσει, εκτός του ότι τον δαχτυλοδείχναν ότι είναι ξενοφοβικός και ρατσιστής, είχαν και το θράσος κάποιοι, οι οποίοι είναι έμμισθοι τέτοιων διαδικασιών, να μπαινοβγαίνουν μες τα υπουργεία, να χαράσσουν πολιτικές, οι οποίες ήταν πολιτικές οι οποίες άφηναν ανοιχτές τις πόρτες και σήμερα είμαστε όλοι ανήσυχοι.»

Ξαναπαίρνοντας τον λόγο, ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν διαφωνεί με τις διαπιστώσεις του κ. Μυλωνά και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά. Συνέχισε λέγοντας πως οι ροές των προσφύγων από τη Συρία έχουν μειωθεί και είναι οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν αυξηθεί και κατακλύζουν την Ευρώπη. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα κράτη που αποτελούσαν «ανάχωμα», όπως η Λιβύη και η Συρία, δεν υπάρχουν και είναι κατακερματισμένα μέσα από εμφύλιες διαμάχες. Αυτοί που δηλώνουν ότι θέλουν άσυλο «δεν έχουν χαρτιά πάνω τους, δεν σου λένε από ποια χώρα προέρχονται, δεν υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνήσεις με την χώρα που πιστεύεις ότι προέρχονται αφού υπάρχει χάος στη χώρα αυτή» και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να το διασταυρώσεις και δεν μπορείς «να τους βάλεις πίσω στη θάλασσα να τους στείλεις στο πουθενά, σε μια βάρκα η οποία θα βυθιστεί», κατέληξε. Θεωρεί πως μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ανακατανομή των ανθρώπων αυτών μπορεί να εξομαλύνει τα πράγματα μέχρι να βρεθεί μια συνολική στρατηγική. Πρέπει να αναβαθμιστεί η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων ασύλου και να υπάρχει φροντίδα για ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Ο κ. Καυκαλιάς επανέλαβε την ευθύνη της Ε.Ε. και άλλων χωρών στην δημιουργία των κρίσεων που έφεραν αυτούς τους ανθρώπους και είναι απρόθυμη να συμβάλει σε λύση των προβλημάτων. Συμφώνησε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αίτησης ασύλου και δομές που να προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ μετέφερε την απογοητευτική κάτασταση στο εκπαιδευτικό σύστημα για να εντάξει παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, αφού είναι ανίκανο και αδύναμο. Συμφώνησε επίσης και με την αγωνία και ανησυχία του Ανδρέα Δημητρόπουλου για την πιθανότητα άφιξης του κορωνοϊού, λόγω της πορείας από Αφγανιστάν προς Τουρκία και από εκεί με αεροπλάνο στα κατεχόμενα και μέσω Πράσινης Γραμμής στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς έλεγχο. Κατέληξε πως αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να λυθούν με πανικό, αλλά με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Μυλωνάς, κλείνοντας, είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί «η αλυσίδα του χρήματος» για το μεταναστευτικό δημιουργεί αποστήματα σε σημεία-σταθμούς. Έδωσε επιπλέον πληροφορίες, λέγοντας πως πριν λίγα χρόνια έρχονταν στην Κύπρο αφρικανικής καταγωγής πρόσφυγες ή μετανάστες, όπως Καμερούν και Νιγηρία, περί τους 4 το μηνα και τώρα έγιναν 1000 το μήνα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από τον σχεδιασμό της Τουρκίας, η οποία σπρώχνει και πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ένας από αυτούς είναι το δημογραφικό.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε πληροφορίες που έχει από Σύριους που βρίσκονται πολλά χρόνια πριν στην Κύπρο, λένε πως η χώρα μας έχει γίνει ελκυστικός προορισμός λόγω των μεγάλων χρηματικών βοηθημάτων και των επιταγών. Οι επιταγές των €2000 και €3000  που κάποτε ισχυρίζονταν πως ήταν χαλκευμένες, τελικά δεν ήταν, είπε ο κ. Μυλωνάς. Στο κύκλωμα, συνέχισε, δεν συμμετέχουν μόνο Κύπριοι, αλλά και Σύριοι και ανέφερε παράδειγμα: «Πηγαίνει ένας Σύρος και παίρνει επίδομα ενοικίου, πριν χρόνια. Έπαιρνε ένα διαμέρισμα στη Λεμεσό. Μετά αυτός έβρισκε δουλειά, παράνομα ή όχι δεν έχει σημασία, μετακόμιζε αλλού. Έφερνε 5 συμπατριώτες του. Τους έβαζε στο διαμέρισμα που έμενε ο ίδιος, αυτοί οι 5 έπαιρναν και αυτοί επίδομα και αυτός έπαιρνε το κομίσιον του, την προμήθειά του από τους συμπατριώτες τους». Ο κ. Δημητρόπουλος πρόσθεσε πως κάποιοι έχουν φύγει και από Κύπρο και συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα.

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς είπε πως πρέπει να πάψουμε να είμαστε ελκυστικός προορισμός, αλλά και να υπάρχει κοινωνική, ανταποδοτική εργασία για τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε πως πολλοί αιτητές ασύλου τελικό σκοπό είχαν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με την Συνθήκη του Δουβλίνου, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον, γι’ αυτό οι χώρες το νότου πρέπει να το διεκδικήσουν, κατέληξε.

Ο κ. Καυκαλιάς, στο καταληκτικό του σχόλιο, διαφώνησε λέγοντας πως «τους μετανάστες στην Κύπρο δεν τους φέρνουν τα επιδόματα» και χρειάζεται μια ολιστική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και αντιμετώπιση, αλλά και αλληλεγγύη από Ε.Ε. και δίκαιη κατανομή των βαρών.