Με αφορμή την έρευνα της «Σημερινής» για το τρίγωνο λαθρομετανάστευσης – ΜΚΟ – Τουρκίας, μίλησε νωρίς το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Συζήτηση έγινε και για τις πληροφορίες που υπάρχουν για είσοδο στις ελεύθερες περιοχές μεταναστών από τα κατεχόμενα, με την καθοδήγηση διακινητών. Επίσης γίνεται αναφορά σε κυκλώματα, στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, που εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους για οικονομικό κέρδος μέσα από την διεκπεραίωση των διαδικασιών για αιτήσεις ασύλου.
Για την σχέση μετανάστευσης και ΜΚΟ και για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος «για το που πάνε, ποια κονδύλια», ο κ. Νουρής είπε για το θέμα της μετανάστευσης πως «δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να ελέγξουμε, στο βαθμό που θα πρέπει να το ελέγξουμε». Έφερε ως παράδειγμα τη σύγκρουση φατριών από Σύριους στην Έγκωμη και το φονικό στη Ρηγαίνης στη παλιά Λευκωσία. Για το τελευταίο ο ΥΠΕΣ είπε, «χωρίς καμία διάθεση στοχοποίησης κανενός και οι τρεις εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο φονικό είναι αιτητές ασύλου, οι οποίοι κανονικά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ή αν η Δημοκρατία διέθετε τις υποδομές θα έπρεπε να ήταν φιλοξενούμενοι σε ένα συγκεκριμένο χώρο μέχρι την εξέταση των αιτήσεών τους. Αυτό δεν συνέβη γιατί πολύ απλά δεν έχουμε αυτούς τους συγκεκριμένους χώρους. Και βεβαίως αυτοί οι άνθρωποι αφήνονται στη Δημοκρατία, και δεν είναι πάντα όλοι οι ίδιοι, για να είμαι σαφής. Αλλά παρά ταύτα βρισκόμαστε μπροστά από γεγονότα τα οποία είναι πρωτόγνωρα για την Κυπριακή Δημοκρατία.»
Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως σκοπός είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αιτήσεως ασύλου και να επισπευσθούν οι διαδικασίες απέλασης όπου δικαιολογείται. Προς τούτο, πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής ώστε να ελέγχονται οι αιτητές μέχρι την εξέταση των αιτήσεών τους.
Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να «κλειδώσει» συμφωνίες οικονομικής ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ανέγερση του χώρου υποδοχής, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. Ο κ. Νουρής ελπίζει πως θα έχουμε την στήριξη της ΕΕ στον βαθμό που αφέθηκε να νοηθεί στον Πρόεδρο που θα έχουμε.
Για το ζήτημα των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, και με αφορμή τη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ στην Ελλάδα για τον έλεγχο των χρημάτων που λαμβάνουν, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως με τον νέα Περί Σωματείων νομοθεσία όλοι εντέλλονται να εγγράφονται σε συγκεκριμένο μητρώο. Η προθεσμία εγγραφής έχει λήξει την 31 Δεκεμβρίου 2019 και στους πρώτους μήνες του 2020 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Όσοι δεν αποταθούν θα ξεκινήσει η διαδικασία διάλυσης αυτών των σωματείων. Όσοι παραμείνουν θα ελέγχονται διότι θα πρέπει να καταβάλλουν οικονομικές καταστάσεις κατ’ έτος, καθώς και μια σειρά άλλων διαδικασιών. Αυτό ήταν μια απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο σωματείων και ΜΚΟ διότι μέσα από κάποια «μπορεί να γίνεται διακίνηση ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Ως Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε ο κ. Νουρής, «θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ελέγξουμε ακριβώς αυτές τις διακινήσεις χρημάτων και προς τις ΜΚΟ και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τα θέματα της μετανάστευσης γιατί μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ξέρουμε αν είναι υγιείς οι προθέσεις αυτών των οργανώσεων ή αν είναι καθαρά κερδοσκοπική η ύπαρξή τους.»
Ο ΥΠΕΣ επίσης απάντησε στις κατηγορίες του Δώρου Πολυκάρπου, Εκτελεστικού Διευθυντή της ΚΙΣΑ, κατά της κυβέρνησης περί «ακροδεξιών» και «φασιστικών» πολιτικών, αλλά και των εμπρηστικών τοποθετήσεών του ότι ο Αττίλας «αποκατάστησε την έννομη τάξη». «Επιτρέψτε μου να πω ότι μέχρι σήμερα έχω αφήσει αναπάντητες τις τοποθετήσεις του κ. Πολυκάρπου», είπε ο Νίκος Νουρής, «γιατί θεωρώ ότι όταν κάποιος άνθρωπος και μάλιστα προεδρεύων μιας ΜΚΟ, θεωρεί ότι ο 1ος Αττίλας αποκατέστησε την έννομη τάξη, θεωρεί ότι το μεταναστευτικό πιθανόν να μας αναγκάσει στη λύση του Κυπριακού και ότι θα μας γλιτώσει τάχατες από την άρια φυλή των Ελληνοκυπρίων, αυτά δεν τα λέω εγώ, είναι γραφόμενα του κ. Πολυκάρπου». Ο ΥΠΕΣ συνέχισε λέγοντας «δεν χρειάζονται μετάφραση ή επεξήγηση οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις, είναι εκεί γραμμένες στα κοινωνικά δίκτυα και μπορεί κάποιος να τα διαβάσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.» Εξέφρασε την ανησυχία του που στελέχη της ENAR, με την οποία συνεργάζεται η ΚΙΣΑ, σχετίζονταν στο παρελθόν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις η Τουρκία.
Για το θέμα της διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ο κ. Νουρής είπε πως «εμείς θέλουμε τις ΜΚΟ στο πλευρό του Κράτους, στην προσπάθεια ακριβώς να αντιμετωπίσουμε ορθολογιστικά το μεταναστευτικό, και θα στηρίξουμε τέτοιες οργανώσεις». Έδωσε το παράδειγμα της «Hope for Children», η οποία «επιτελεί ένα θεάρεστο έργο, υποδεχόμενη τα παιδιά στον συγκεκριμένο χώρο». Τέτοιες ΜΚΟ που στηρίζονται σε προγράμματα και έχουν συγκεκριμένο στόχο πρέπει να στηρίζονται. «Άλλο είναι τούτο, και άλλο όμως είναι να γίνονται και να εκστομίζονται παράπονα εκ μέρους ΜΚΟ, κάποιοι εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα μεγιστοποιούν και στοχοποιούν τις ίδιες τις υπηρεσίες του Κράτους. Είχαμε πάρει παράδειγμα παράπονο, τάχατες, από μια τέτοια ΜΚΟ στο Υπουργείο ότι τα κουπόνια σίτισης τα οποία προσφέρουμε στους μετανάστες δεν εξαργυρώνονται σε όλες τις υπεραγορές της Λευκωσίας και θα πρέπει το κεντρικό κράτος να μεριμνήσει κάτι ανάλογο».
Ο κ. Νουρής υπογράμμισε πως «θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως είμαστε μια μικρή χώρα, η οποία σήμερα δεν έχει τις σωστές υποδομές για να υποδεχτούμε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς. Έχουμε, κυριολεκτικά, ξεχειλίσει από τις μεταναστευτικές ροές και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, ενδεχόμενα και πολύ περισσότερα από αυτά που έπαιρναν στις πατρίδες τους για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αλλά την ίδια ώρα πρέπει να στείλουμε και το μήνυμα ότι αυτή η χώρα, ενώ είναι απόλυτα διατεθειμένη να στηρίξει και τα απροστάτευτα παιδιά και τους πρόσφυγες και αυτούς που κινδυνεύει η ζωή τους, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες τους οποίους η Τουρκία μας προωθεί συνεχώς μέσα από την διαχωριστική γραμμή με ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, την αλλοίωση της δημογραφίας αυτού του νησιού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους υποδεχόμαστε σε αυτούς τους αριθμούς.»
Τέλος, για τους εικονικούς φοιτητές σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα και τους εικονικούς γάμους, ο κ. Νουρής είπε ότι «είναι δύο πληγές για την Κυπριακή Δημοκρατία» και έχουν τροχοδρομηθεί διαδικασίες με τον συναρμόδιο Υπουργό Παιδείας. Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τα κριτήρια εγγραφής στα ιδιωτικά κολλέγια θα είναι τέτοια που θα ελέγξουν αυτό το πρόβλημα. Σε σχέση με τους εικονικούς γάμους, προχωρά και η τροποποίηση των νομοθεσιών περί γάμου. Και για τα δύο μαζί, ο κ. Υπουργός είπε πως το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω στις 3,000 με 3,500 αιτήσεις ασύλου από φοιτητές ασύλου και εικονικούς γάμους.
Νωρίτερα σήμερα, το «SigmaLive» δημοσίευσε την γραπτή τοποθέτηση του Δώρου Πολυκάρπου της ΚΙΣΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία».