Κεραυνός εν αιθρία ήταν η είδηση της σύλληψης του 37χρονου σήμερα ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλου. Ο 37χρονος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στις Κεντρικές Φυλακές ως ύποπτος για την απόπειρα κατά γνωστού επιχειρηματία στην Αγία Νάπα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ή «Μαμ», όπως ήταν το ψευδώνυμό του στα Εξάρχεια, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1983 στην Αθήνα και μεγάλωσε με την οικογένειά του σε ένα διώροφο σπίτι κοντά στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, στη βιομηχανική ζώνη του Ταύρου. Ο πατέρας του, πρώην υπάλληλος σε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Έχει δύο αδελφούς και μία αδελφή που ποτέ δεν έχουν απασχολήσει την Αστυνομία για οτιδήποτε.
Γείτονές του μιλούν στο Βήμα (συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε το 2015 στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας) για «ένα πολύ καλό και ήρεμο παιδί που κάθε άλλο παρά βίαιη συμπεριφορά είχε. Μάλιστα πολλές φορές διάφοροι φίλοι τον χτυπούσαν και αυτός δεν έβγαζε άχνα. Έμοιαζε μάλλον φοβιτσιάρης και απέφευγε τους καβγάδες. Όταν όμως πήγε στο γυμνάσιο είχε μπλεξίματα με τα ναρκωτικά και κυρίως την ηρωίνη. Είχε ξυρίσει το κεφάλι του, είχε απομονωθεί απ’ όλους και φαινόταν να παραπαίει. Με το ζόρι προσπάθησε να τελειώσει το λύκειο. Μετά έκανε μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσει από τα ναρκωτικά και φάνηκε να συνέρχεται…».
Λίγους μήνες αργότερα ο 29χρονος τότε, γνώρισε στα Εξάρχεια, όπως λένε οι γείτονές του, μια συνομήλική του και μαζί της απέκτησε ένα παιδί. Τότε έκανε και μερικά μεροκάματα σε μια αποθήκη δημόσιου οργανισμού κοντά στο σπίτι του. Επιπλέον εργαζόταν περιστασιακά ως ελαιοχρωματιστής ή και σε άλλες τεχνικές δουλειές.
Σιγά σιγά να πηγαίνει στα Εξάρχεια και εντάχθηκε σε ομάδες αντιεξουσιαστών. Έμενε σε καταλήψεις κτιρίων, στην οδό Αχαρνών, αλλά και σε διαμέρισμα της οδού Νοταρά, μαζί με μια 22χρονη φίλη του. Όσο κατοικοέδρευε στα Εξάρχεια δεν φαίνεται να εργαζόταν πουθενά.
«Δραστήριος αντιεξουσιαστής»
«Την περίοδο 2003-2010 ξέραμε τον «Μαμ» ως έναν δραστήριο αντιεξουσιαστή που συμμετείχε σε επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ακόμη είχαν υπάρξει ορισμένες ενδείξεις ότι ίσως συμμετείχε σε καταδρομικού τύπου εμπρηστικές επιθέσεις στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα πέριξ, χωρίς όμως να βρούμε οτιδήποτε αποδεικτικό σε βάρος του. Επιπλέον υπήρχαν ενδείξεις ότι γνώριζε αντιεξουσιαστές που τα ονόματά τους αναμείχθηκαν στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» και κυρίως στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μέχρι εκεί όμως» δηλώνει στο Βήμα υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που επεξεργαζόταν τον φάκελο του μετέπειτα δολοφόνου της Αγίας Νάπας.
Στις 27 Απριλίου 2010 και ενώ εξελισσόταν η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» ο «Μαμ» φέρεται, σύμφωνα με καταγγελία του στο Διαδίκτυο, να δέχθηκε «επίθεση από άνδρες της ΔΙΑΣ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία».
Τότε σε ηλεκτρονική ανάρτησή του ανέφερε: «Επειδή ανήκω στον αναρχικό χώρο και συμμετέχω σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες πιστεύω ότι αυτή η τραμπούκικη ενέργεια ήταν εκδικητική και εκφοβιστική. Γι’ αυτό έχω καταθέσει μήνυση εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και δημοσιοποιώ το γεγονός ώστε αφενός να διαμηνύσω σε κάθε κατεύθυνση ότι τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δράση μου». Ωστόσο αυτή η μήνυσή του δεν είχε καμία δικαστική συνέχεια.
Ο «Ντούρου» και η εκτέλεση
Σχεδόν από την αρχή της παρουσίας του στα Εξάρχεια ο «Μαμ» είχε γνωρίσει τον «Ντούρου», όπως ήταν το παρατσούκλι στα πέριξ της πλατείας και όχι μόνο του 41χρονου συγκατηγορουμένου του (Αναστάσιου Τσεχιλίδη) για τη σφαγή στην Αγία Νάπα. Ο 41χρονος, που διέμενε στην οδό Κρήνης στη Νέα Ιωνία, είχε κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη για διακίνηση κοκαΐνης και φαίνεται ότι ήταν αυτός που πουλούσε ναρκωτικά στον 29χρονο αλλά και σε άλλα άτομα στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα δήλωνε κι αυτός «παρών» στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Τότε, λοιπόν, φαίνεται άγνωστος να ενημερώνει τους «δύο φίλους από τα Εξάρχεια» ότι κάποιος επιχειρηματίας από την Κύπρο πληρώνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για «συμβόλαιο θανάτου». Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, η παραγγελία δόθηκε από επιχειρηματία που ασχολείται με ηλεκτρονικό τζόγο στη Λευκωσία.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να είχε ανταγωνισμό με τον επιχειρηματία, σωματοφύλακες του οποίου ήταν οι πέντε άνδρες που δολοφονήθηκαν στην Αγία Νάπα. Πλέον όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διερευνούν το σενάριο στόχος των δολοφόνων της Αγίας Νάπας να ήταν για άλλον λόγο οι πέντε άτυχοι άνθρωποι…
Όπως ανέφερε, «πήγαμε στην Κύπρο με την εντύπωση ότι θα κάναμε μεταφορά κοκαΐνης και πλαστών χαρτονομισμάτων. Όλα τα είχε κανονίσει ο Δημήτρης που είχε συναντήσεις με Κυπρίους που εγώ ποτέ δεν είχα δει. Οι μέρες περνούσαν ανέμελα και έμοιαζαν με καλοκαιρινές διακοπές σε συνδυασμό με άφθονη κοκαΐνη. Στις 23 Ιουνίου έφθασε η στιγμή του μεγάλου ραντεβού. Λίγο πριν από την επίθεση ο «Μαμ» είχε κάνει χρήση κοκαΐνης και φαινόταν άλλος άνθρωπος. Εγώ ήμουν οδηγός στο αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει. Βγήκε έξω και γύρισε μετά από λίγο χωρίς να μου πει τίποτα για τους φόνους. Πήγαμε στο ξενοδοχείο, κοιμηθήκαμε ήσυχα και την επόμενη ημέρα γυρίσαμε ξεχωριστά στην Αθήνα, σαν να μη συνέβη τίποτα. Την επομένη όμως είδα για τους φόνους στην τηλεόραση και κατάλαβα πού είχα μπλέξει».
Η αιματηρή επίθεση
Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις κύπριοι και δύο ρουμάνοι φρουροί του γνωστού κύπριου επιχειρηματία κ. Θεοφάνη Θεοφάνους Καλοψιδιώτη.
Στο βίντεο που δημοσίευσε «Το Βήμα» εικονίζεται ένας άντρας με τζόκεϊ καπέλο και λευκά ρούχα να πλησιάζει από τα δεξιά το αυτοκίνητο των θυμάτων και να τους δολοφονεί εν ψυχρώ με 14 σφαίρες που ρίχθηκαν σε τέσσερα μόλις δευτερόλεπτα.
Ως δράστες συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 32 και 42 ετών, που είχαν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν ταξιδέψει στην Κύπρο για λόγους αναψυχής. Ως επιβαρυντικά στοιχεία φέρεται ότι είναι η παρουσία τους δίπλα από το σημείο του φόνου, ενώ τα στοιχεία τους ανέκυψαν από το ΙΧ που είχαν νοικιάσει αλλά και από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν με τα πραγματικά ονόματά τους.
«Αρνούμαι να καταβάλλω ένσημα, κέρδισα χρήματα από τον ΟΠΑΠ»
Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε: «Δηλώνω αθώος. Κατηγορούμαι ότι ήλθα στην Κύπρο τρεις φορές για ολιγοήμερες διακοπές επειδή έμενα στην Αγία Νάπα και όχι σε άλλη πόλη. Κατηγορούμαι ότι πήγαινα όπως τόσος άλλος κόσμος στον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας και στο θεατράκι πίσω από αυτήν.
Λέχθηκε ότι δεν είχα οικονομική δυνατότητα να έλθω στην Κύπρο. Έχω αναφέρει ότι είμαι τεχνίτης οικοδομών, εργάζομαι από μόνος και αρνούμαι καταβάλω προς το κράτος ένσημα. Αρνούμαι να πληρώνω φόρους και οτιδήποτε άλλο στο κράτος. Αρνούμαι να πληρώσω την ένστολη βία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω χρήματα να πηγαίνω όπου θέλω. Είχα αναφέρει ότι κέρδισα και κάποια χρήματα από τον ΟΠΑΠ.
Η ετυμηγορία
Το 2014 επιβλήθηκε στους δυο ποινή ισόβιας κάθειρξης για το πενταπλό φονικό. «Δεν διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος 1 (σ.σ. ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος) πυροβόλησε και φόνευσε και τα πέντε θύματα. Η επιλογή του χώρου αναμονής, η επί μακρόν παραμονή των κατηγορουμένων στον χώρο αυτόν, ο συγχρονισμός της κίνησης του κατηγορούμενου 1 με αυτές του αυτοκινήτου των θυμάτων, καθώς και η μεταφορά και χρήση πυροβόλου (του πιστολιού Glock) δεικνύει τον προσχεδιασμό αλλά και την πρόθεση του κατηγορούμενου 1 να επιφέρει τον θάνατο όλων των θυμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.
Για τον δεύτερο εκ των κατηγορουμένων, Αναστάσιο Τσεχιλίδη το δικαστήριο έκρινε τα ακόλουθα: «Η γνώση και συμμετοχή του κατηγορούμενου 2 εξάγεται από τα περιστατικά της υπόθεσης. Το ότι συνόδευε τον κατηγορούμενο 1 και ιδιαίτερα οι ενέργειές του μετά τους φόνους μας πείθουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την ενοχή του. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παροχή συνδρομής στον κατηγορούμενο 1 για να διαφύγει με το να οδηγήσει το αυτοκίνητο σε θέση διαφυγής, να του ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού και να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη σκηνή το συντομότερο δυνατό».
Το Κακουργοδικείο Λάρνακας επέβαλε και στους δύο ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Ανδρέας Αριστείδης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «τη σοβαρότερη προμελετημένου φόνου εν καιρώ ειρήνης που έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Με πληροφορίες από kathimerini.gr/tovima.gr