Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα), μετά την εκδίκαση της προσφυγής Νικολάου κατά Κύπρου (αίτηση υπ `αριθ. 29068/10).
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, Ανδριανά Νικολάου, Χαράλαμπος Νικολάου, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Νικολάου και Παρθένο-Αριάδνη Νικολάου, είναι πέντε Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1948, το 1943, το 1972, το 1980, και το 1982 και ζουν στη Λεμεσό (Κύπρος).
Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, γιου των πρώτων δύο αιτούντων και αδελφού των υπολοίπων.
Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει.
Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.
Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντή Καντούνα, «η απόφαση δικαιώνει τους Αιτητές, ήτοι τους γονείς και τα αδέλφια του στρατιώτη Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 29.09.2005 κάτω από την γέφυρα της Άλασσας της επαρχίας Λεμεσού. Οι Αιτητές παραπονούντο ότι η διερεύνηση των συνθηκών των θανάτου του Αθανάσιου ήταν ανεπαρκής και σαφώς δεν πληρούσε τα επίπεδα που απαιτούνται από το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή, της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Όπως σημειώνει, «το Δικαστήριο έκρινε ότι η Αστυνομική έρευνα έπασχε από σειρά σημαντικών αδυναμιών και ελλείψεων. Επίσης ότι η διερεύνηση δεν διεξήχθη από έμπειρους ποινικούς ανακριτές της αστυνομίας, με αποτέλεσμα αυτή να ήταν περιορισμένη, να έπασχε από παραλείψεις αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Υπήρξε αποτυχία να προστατευτεί η περιοχή που βρέθηκε ο Αθανάσιος ούτε και αυτή ερευνήθηκε διεξοδικά. Δεν έγινε, επίσης, προσεκτική συλλογή μαρτυρικού υλικού. Αναφορά γίνεται στην απόφαση στο γεγονός ότι δεν λήφθηκαν καταθέσεις από όλους τους στρατιώτες της μονάδας που υπηρετούσε ο Αθανάσιος, ούτε και εξετάστηκε η συμπεριφορά των αξιωματικών».
Στην απόφαση του ΕΔΑΔ γίνεται περαιτέρω αναφορά στην Έρευνα της Εθνικής Φρουράς, την οποία χαρακτηρίζει επιφανειακή και περιορισμένη.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεραίνει τέλος η Δημοκρατία απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου και ως εκ τούτου υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καταλήγει η ανακοίνωση