Νέες πληροφορίες στην πρωτοφανή υπόθεση με τα 645 κιλά του ναρκωτικού MDMA, τα οποία εγκληματίες προσπάθησαν να διοχετεύσουν στην αυστραλιανή αγορά κρυμμένα μέσα σε κυπριακού τύπου «φουκούδες», όπως μετέδωσε το SigmaLive.

Μέσα από κοινή ανακοίνωσή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP) και της Συνοριακής Δύναμης (ABF) της Αυστραλίας, φαίνεται πως πρόκειται για κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος.

Για την επιχείρηση, οι δύο αυστραλιανές υπηρεσίες αναφέρουν πως συνεργάστηκαν με την ΥΚΑΝ της Αστυνομίας Κύπρου και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα, ένα Αυστραλός 30 ετών από την Coomera του Queensland και ένας Καναδός οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την συμμετοχή τους στην εγκληματική επιχείρηση.

Οι αυστραλιανές υπηρεσίες αναφέρουν πως εκτελέστηκαν τρία εντάλματα έρευνας από την κυπριακή ΥΚΑΝ και δύο από την βρετανική NCA στις περιοχές Ilford και Edmonton του Λονδίνου με σκοπό την συλλογή τεκμηρίων. Εντάλματα έρευνας εκτελέστηκαν χθες βράδυ και σήμερα, στις περιοχές Bondi Junction, Surry Hills, Canley Heights, Tahmoor, Smeaton Grange και Brisbane της Αυστραλίας. Σε αυτές τις επιχειρήσεις κατασχέθηκαν $300,000 σε μετρητά και 3,5 κιλά κοκαΐνης. 

Τα αυστραλιανά Σώματα Ασφαλείας πιστώνουν την Αστυνομία Κύπρου με την εξασφάλιση των πληροφοριών για πιθανή εξαγωγή μεγάλου όγκου ναρκωτικών από την χώρα μας στην Αυστραλία. Από την έρευνα της ΥΚΑΝ στην Κύπρο, εντοπίστηκε ένα ύποπτο φορτίο σε εμπορευματοκιβώτιο που είχε ήδη αναχωρήσει από το λιμάνι Λεμεσού με προορισμό το Σίδνεϋ. Αυτές οι πληροφορίες μεταδόθηκαν στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία μέσω του διεθνούς δικτύου της. Το Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας της ΥΚΑΝ ήταν σε στενή επικοινωνία με τις αυστραλιανές αρχές και συγκεκριμένα με τον διαπιστευμένο στην Κύπρο αξιωματικό-σύνδεσμο της AFP, που εδρεύει στον Λίβανο.

Με βάση αυτή την πληροφόρηση, οι Αυστραλοί συνοριακοί ανέκοψαν το εμπορευματοκιβώτιο στις 17 Ιουλίου 2019. Βρήκαν μέσα 200 αλουμινένιες ψησταριές, τις οποίες αποσυναρμολόγησαν για να ανακαλύψουν πολλαπλά πακέτα μια καφέ, κρυσταλλοειδούς ουσίας. Μέσα από τις σχετικές αναλύσεις, ανακαλύφθηκε πως τα πακέτα περιείχαν 645 κιλά του ναρκωτικού MDMA. 

Η AFP κατέσχεσε τα ναρκωτικά και ξεκίνησε έρευνα. Αντικατέστηκε το MDMA με αδρανή ουσία και επέτρεψε μια ελεγχόμενη παράδοση στις 22 Ιουλίου 2019. Το φορτίο παραδόθηκε σε αποθήκη στο Matraville, όπου παρέμεινε για περισσότερους από τρεις μήνες.

Ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου, οι «φουκούδες» μεταφέρονταν σταδιακά σε άλλη αποθήκη στο Smeaton Grange. Η Αυστραλοί αξιωματικοί υποθέτουν πως ο συλληφθείς ομοεθνής τους θα έπαιρνε τα ναρκωτικά από το Σίδνεϋ, για να τα διακινήσει. Η σύλληψη του έγινε χθες στο Σίδνεϋ και θα παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο. 

Ο Καναδός, που και αυτό συνελήφθη χθες, έφθασε στο Σίδνεύ στις 10 Δεκεμβρίου και οι αξιωματικοί υποθέτουν πως ήταν ο σύνδεσμος της εγκληματικής ομάδα που εισήγαγε το MDMA στην Αυστραλία.

Η Kirsty Schofield της AFP δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τη δημόσια ασφάλεια και είπε πως «είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προθυμία τους να μας βοηθήσουν στον εντοπισμό των υπευθύνων για αυτή την αποστολή -  θα προσπαθούμε πάντα να εργαζόμαστε προς την κορυφή της αλυσίδας των συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κοινότητά μας.»

Η περιφερειακή διοικητής της ABF, Danielle Yannopoulos, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν μια απόδειξη για τις ικανότητες των αξιωματικών της Συνοριακής Δύναμης και το ευρύ φάσμα των εξελιγμένων τεχνολογιών που έχουν στη διάθεσή τους.