Με αφορμή το θανατηφόρο της Λεμεσού με θύμα τον 27χρονο Παναγιώτη, ακούστηκε, ίσως για πρώτη φορά, στην κυπριακή πραγματικότητα ο όρος «μαύρο κουτί» αυτοκινήτου.
Την ύπαρξη του μαύρου κουτιού των αυτοκινήτων ανέφερε για πρώτη φορά ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκης Γεωργίου. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία από τις Αρχές και τις επόμενες ώρες θα γίνουν αναλύσεις στο μαύρο κουτί του οχήματος, όπου θα καταδειχθεί η ακριβής ταχύτητα και η πορεία του οχήματος μέχρι και 3 δευτερόλεπτα πριν τη φονική σύγκρουση.
Το SigmaLive επικοινώνησε με τον εκπαιδευτή και εμπειρογνώμονα Ανδρέα Τζιηρκαλλή, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για το μαύρο κουτί. Πρόκειται, όπως είπε, για το event data recorder, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ταμπλό των αυτοκινήτων. Ο κάθε κατασκευαστής, επισήμανε ο κ. Τζιηρκαλλής, επιλέγει το ακριβές μέρος που θα τοποθετήσει το εν λόγω κουτί και αποφεύγεται να τοποθετείται στο μπροστινό ή το πίσω μέρος του οχήματος.
Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τη λειτουργία των αισθητήρων του οχήματος καθώς και των λειτουργιών του. Το κουτί αυτό συνήθως παραμένει άθικτο μετά τη σύγκρουση. Ακόμα κι αν το όχημα διαλυθεί, υπάρχουν, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, κι άλλες δυνατότητες να αντλήσει κανείς πληροφορίες.Το μαύρο κουτί διαθέτει μνήμη, το περιεχόμενο της οποίας δύναται να ανακτηθεί μετά τη σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταστούν υποχρεωτικά ορισμένα μέτρα ασφάλειας των οχημάτων, μεταξύ άλλων, και τα συστήματα που περιορίζουν τα επικίνδυνα τυφλά σημεία φορτηγών και λεωφορείων και οι τεχνολογίες που προειδοποιούν τον οδηγό σε περίπτωση υπνηλίας ή διάσπασης της προσοχής.
Τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα μειώσουν τον αριθμό των ατυχημάτων, θα ανοίξουν τον δρόμο για ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα, και θα τονώσουν την καινοτομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στα νέα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Για αυτοκίνητα, μικρά φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία: προειδοποίηση σε περίπτωση υπνηλίας και διάσπασης προσοχής του οδηγού (π.χ. χρήση έξυπνου τηλεφώνου κατά την οδήγηση), ευφυής έλεγχος ταχύτητας, ασφάλεια οπισθοπορείας με τη χρήση κάμερας ή αισθητήρων, και καταγραφέας δεδομένων ατυχήματος («μαύρο κουτί»).
2. Για αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά: υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, προηγμένη πέδηση έκτακτης ανάγκης και βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σύγκρουσης.
3. Για φορτηγά και λεωφορεία: ειδικές απαιτήσεις για τη βελτίωση της άμεσης όρασης οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και την εξάλειψη των τυφλών σημείων, καθώς και συστήματα στο εμπρόσθιο τμήμα και τα πλευρικά τμήματα του οχήματος για τον εντοπισμό ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και την ειδοποίηση του οδηγού για την παρουσία αυτών, ιδίως κατά τη στροφή.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και να αποφευχθούν τουλάχιστον 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038. Θα συνεισφέρουν επίσης στον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ να προσεγγίσει τους μηδέν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050 («Όραμα για μηδενικές απώλειες»).