Ο καταζητούμενος επιχειρηματίας, Low Taek Jho, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο του ταμείου 1MDB, πήρε κυπριακό διαβατήριο το 2015. Οι αρχές της Μαλαισίας μετά το σκάνδαλο έχουν ανακαλέσει το μαλαισιανό διαβατήριό του, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του και καταζητείται πλέον από την Interpol.
Σύμφωνα με τη Sarawak Report, ο Low κτίζει στο νησί πολυτελή έπαυλη αξίας 5 εκατομμυρίων, ενώ θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενες δύο μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες έρχονται μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, όπου προσφέρθηκε άσυλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Από την άλλη, αστυνομικές πληροφορίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώνουν ότι δεν είναι λογικό ένα πρόσωπο που είναι καταζητούμενο σε τόσες χώρες και είναι ευρέως γνωστό «για το έγκλημα του αιώνα» να μπει στη χώρα τόσο εύκολα.
Ποιος είναι ο Low Taek Jho
Πρόκειται για χρηματιστή με καταγωγή από Κίνα και Μαλαισία, ο οποίος θεωρείται από τις μαλαισιανές Αρχές ως ένας από τους εγκεφάλους του σκανδάλου 1MDB.
Ο Low παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη θέση στο ταμείο, θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με το σκάνδαλο. Σύμφωνα με το BBC η καλή δικτύωσή του και η δαιμόνια του επιχειρηματική αίσθηση, του επέτρεψαν να ευδοκιμήσει σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι τον χαρακτηρίζουν ως την πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του σκανδάλου και ως «ένα μυστηριώδη μάστορα». Θεωρείται ως ο συνδετικός κρίκος όλων όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο και είναι ο μόνος που γνωρίζει πλήρως για την απάτη των δισεκατομμυρίων στη Μαλαισία.
Οι ανακριτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Low χρησιμοποίησε τις πανίσχυρές του πολιτικές διασυνδέσεις για να κερδίσει τη διαχείριση του ταμείου, μέσω της πληρωμής δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες. Δισεκατομμύρια, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, πολυπόθητων έργων τέχνης και για χρηματοδότηση ταινιών του Χόλιγουντ.
Ο εν λόγω άντρας είναι γνωστός για τα πάρτι του και τις φιλίες του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, τα οποία τον βοήθησαν να βρεθεί στην κορυφή. Όπως αναφέρει το BBC στο πάρτι γενεθλίων του το 2012, από την τούρτα του αναπήδησε η τραγουδίστρια Britney Spears.
Το σκάνδαλο μεγατόνων
Ο Low Taek Jho κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο μεγατόνων το 2015, στο οποίο φέρεται να υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, μέσω της διαχείρισης του επενδυτικού ταμείου 1Malaysia Development Berhad, στο οποίο ήταν σύμβουλος, κατάφερε να αποσπάσει το τεράστιο χρηματικό ποσό. Το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τον τρόπο που δρούσε. Ο Low ουσιαστικά δημιούργησε αρκετές shell companies, μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία φαίνεται ότι κατέληγαν σε δικούς του λογαριασμούς. Στο σκάνδαλο εμπλέκονταν επίσης μέλη του επενδυτικού οίκου Goldman Sacs, γι αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την υπόθεση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το aljazeera, ο Low βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να επιστρέψει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε σχέση με υποθέσεις που εξετάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας από το 2016 και αφορούν το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.
Το εν λόγω ταμείο συστάθηκε το 2009 από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, αλλά τελικά συνελήφθη το 2018 για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο επιχειρηματίας που πήρε κυπριακό διαβατήριο εκτελούσε χρέη συμβούλου του πρωθυπουργού και θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος για το ξέπλυμα 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο, μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ.
Μυστήριο η τοποθεσία του
Η τοποθεσία του Low, ο οποίος κατηγορείται για το σκάνδαλο στις ΗΠΑ και τη Μαλαισία, είναι ένα μυστήριο, αλλά οι εκπρόσωποί του τώρα λένε ότι του έχει προσφερθεί άσυλο χωρίς να ονομάζουν τη χώρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του στο AFP: «Καταλαβαίνουμε ότι προσφέρθηκε στον κ. Low άσυλο τον Αύγουστο του 2019 από μια χώρα που ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».