Την αξία της πρόληψης, μέσω της αποτρεπτικής ισχύος, ανέλυσε μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην προϊστάμενος της ΚΥΠ, Αντρέας Πενταράς.
Ο κ. Πενταράς, υποστήριξε ότι η αποτροπή δεν χρειάζεται πολλές στρατιωτικές δυνάμεις. «Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Εκεί που σήμερα τρυπά το Φατίχ, είναι πέραν των 50 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί που τρυπούσε το Γιαβούζ, στην Καρπασία, ήταν πέραν των 50 χιλιομέτρων από τις ελεύθερες ακτές. Εκεί που σήμερα τρυπά το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7, είναι πέραν των 50 χιλιομέτρων. Ξέρετε για ποιο λόγο; Διότι, υπάρχουν οι πύραυλοι Exocet της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 50 χιλιόμετρα. Και δεν λέω ότι υπήρχε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να τους χρησιμοποιήσει. Αλλά, στη στρατιωτική επιστήμη πάντοτε εξετάζονται οι εχθρικές ικανότητες, όχι οι πιθανότητες», τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι τι είπαν; Οι Κύπριοι έχουν Exocet. Άρα, έχουν βεληνεκές 50 χιλιόμετρα και πρέπει να πάμε εκτός των 50 χιλιομέτρων, διότι, υπάρχει η δυνατότητα, όχι η πιθανότητα, να προσβληθεί ένα τουρκικό σκάφος».
Ο κ. Πενταράς, υποστήριξε ότι στο σενάριο ενός τέτοιου πλήγματος, οι εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις εντός της Τουρκίας θα ήταν τεράστιες. «Μπορεί με τη δύναμη που έχει η Τουρκία μετά να ισοπεδώσει την Κύπρο. Αλλά οι ηγέτες δεν το σκέφτονται έτσι. Σκέφτονται περισσότερο τι θα κοστίσει στους ίδιους κάτι τέτοιο. Ένα μικρό κτύπημα μπορεί να έχει τεράστια πολιτικά αποτελέσματα και έτσι δημιουργείς την αποτροπή».
Η αποτροπή, τόνισε ο κ. Πενταράς, δεν σημαίνει απαραίτητα ισοζύγιο δυνάμεων που πρέπει να υπάρχει για να διεξάγεις έναν πόλεμο. Γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, έστω και τώρα, πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να δημιουργήσει αποτροπή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τουρκία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη ΑΟΖ.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία σημείωσε ότι οι συνομιλίες είναι μεν απαραίτητες, όμως και η δημιουργία αποτροπής είναι εξίσου σημαντική.