Αφύπνιση της κυπριακής κοινωνίας και όχι  τιμωρία ζητεί η γυναίκα από την Ρωσία, λίγες μόνο ώρες μετά την ρατσιστική επίθεση σε βάρος της. 
 
Η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και μητέρα τριών παιδιών, περιέγραψε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ, όσα τραγικά βίωσε, στην προσπάθειά της - όπως ισχυρίζεται - να εμποδίσει τις τρείς ελληνοκύπριες να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης, αφού προηγουμένως είχαν χτυπήσει σταθμευμένο όχημα, το οποίο ανήκει σε άτομο με αναπηρία.
 
''Όταν είδα το αυτοκίνητο να ξεκινά, επειδή ήμουν 20-30 μέτρα πίσω, άρχισα να τρέχω πίσω από το αυτοκίνητο και να φωνάζω ''σταματήστε, σταματήστε''. Και όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο, βγήκαν έξω 3 γυναίκες και 2 παιδιά και μου είπαν: ''Είναι δικό σου το αυτοκίνητο, που χτυπήσαμε;''. Απάντησα, όχι. Ε, αφού δεν είναι δικό σου, γιατί τραβάς βίντεο; Και μου είπαν όλες αυτές τις βρισιές.  Άρχισαν να μου φωνάζουν, μετά μια γυναίκα με έσπρωξε. Μια άλλη γυναίκα μου έκανε άσχημες χειρονομίες, μετά με έφτυσε στο πρόσωπο''. 
 
Δεν αισθάνομαι θυμό, παρά μόνο θλίψη, τονίζει στωικά, εξηγώντας - παράλληλα - πώς μπόρεσε να διατηρήσει την ψυχραιμία της μπροστά στις ντροπιαστικές χειρονομίες και τις χυδαίες προσβολές που δέχθηκε, μόνο και μόνο επειδή είναι αλλοδαπή. 
 
''Αν άρχιζα να φωνάζω, θα κατέβαινα στο επίπεδο αυτών των γυναικών. Δεν περίμενα αυτή την επιθετικότητα και όλο αυτό που συνέβη.  Δεν αισθάνομαι θυμό. Νιώθω μεγάλη λύπη, επειδή δεν συμβαίνουν μόνο στην Κύπρο αυτά. Σε όλες τις χώρες, οι άνθρωποι άλλαξαν, άρχισαν να γίνονται σκληροί, επιθετικοί. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους, τα παιδιά, τα ΑμεΑ''.
 
Αυτό είναι το μήνυμα, που η Σβετλάνα θέλησε - όπως αναφέρει - να στείλει με την δημοσιοποίηση του βίντεο. 
 
Η τιμωρία δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την ίδια, η οποία έσπευσε στην Αστυνομία, μόνο αφού κλήθηκε για κατάθεση. 
 
Μια συγγνώμη, λέει, είναι αρκετή.
 
''Από αυτές τις γυναίκες περιμένω μια συγγνώμη. Είναι το λιγότερο για ό,τι συνέβη. Και για τους άλλους ανθρώπους περιμένω να είναι λίγο πιο καλωσυνάτοι με τους συνανθρώπους τους. Είμαστε όλοι άνθρωποι''. 
 
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σβετλάνα βιώνει - όπως αναφέρει - περιστατικά ρατσισμού στην Κύπρο, παρότι ζει, εργάζεται και μεγαλώνει την οικογένειά της στην χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια.