Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, «έσβησε» αναπάντεχα την Δευτέρα, 15 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν για διακοπές μαζί με τη σύζυγο του, στην Κω.
Ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στον αγώνα για την επιστροφή της «βασιλεύουσας», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την Αμμόχωστο, έφυγε σε μια κρίσιμη περίοδο για την πόλη. Σε μια περίοδο, όπου η Αμμόχωστος, γίνεται και πάλι επίκεντρο των εξελίξεων στο Κυπριακό με τις προτάσεις – προθέσεις των κατοχικών αρχών για εποικισμό της πόλης, κατά παράβαση των αποφάσεων των Η.Ε και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Προσφάτως και κάτω από αυτές τις εξελίξεις ο Δήμος Αμμοχώστου πραγματοποίησε και σχετική εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, καταθέτοντας υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Γαλανός, στις τελευταίες δηλώσεις που είχε παραχωρήσει στο Sigmalive (28 Ιουνίου) εξέφρασε την αγωνία των Αμμοχωστιανών για τα όσα ακούγονται υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από πλευράς κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη για να φράξουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Προσπάθειες επαναπατρισμού της σορού
Όπως πληροφορούμαστε η πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα και προσωπικά ο Κύπριος πρέσβης, Κυριάκος Κενεβέζος, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή κοντά στην οικογένεια του θανόντος. Η προσπάθεια, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που χειρίζονται την υπόθεση, είναι όπως η σορός του Αλέξη Γαλανού επαναπατριστεί εντός των επόμενων 2 – 3 ημερών. Προηγουμένως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια νενομισμένη διαδικασία όπως για παράδειγμα η νεκροψία επί της σορού. Ο Αλέξης Γαλανός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καθώς κολυμπούσε σε παραλία στην Κω αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις. Ακολούθως, έχασε τις αισθήσεις του χωρίς να γίνει κατορθωτό να τον επαναφέρουν.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Η αδόκητος χαμός του Αλέξη Γαλανού, αφήνει «ορφανή» και τη θέση του ως δήμαρχος την οποία κατείχε από το 2006 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, του «περί δήμων νόμος του 1985», σε περίπτωση που η θέση κενωθεί τότε προβλέπονται αναπληρωματικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το άρθρο 37 εδάφιο 2 αναφέρει ότι: «Οσάκις κενούται θέσις δημάρχου, αύτη πληρούται εφαρμοζομένων των διατάξεων του εδαφίου (4) του άρθρου 11 του παρόντος Νόμου ή και οσάκις κενούται θέσις αντιδημάρχου, αύτη πληρούται διά της εκλογής νέου αντιδημάρχου μεταξύ των συμβούλων ως προνοείται εις τα εδάφια (3), (4) και (5)». Το εδάφιο 4 του άρθρου 11 του σχετικού νόμου αναφέρει ότι: «Ο δήμαρχος εκάστου δήμου εκλέγεται —είτε εις γενικήν είτε εις αναπληρωματικήν εκλογήν, αναλόγως της περιπτώσεως, εφαρμοζομένων κατ' αναλογίαν των διατάξεων του παρόντος Νόμου διά την εκλογήν μελών του συμβουλίου—κεχωρισμένως υπό πάντων τωνδημοτώνεκλογέων του δήμου κατά την αυτήν ημερομηνίαν κατά την οποίαν διενεργούνται εκλογαί διά την ανάδειξιν των λοιπών μελών των συμβουλίων και, μετά την τοιαύτην εκλογήν, ανακηρύττεται ως δήμαρχος ο υποψήφιος ο λαβών τας περισσοτέρας έγκυρους ψήφους, ότε τυγχάνουσιν εφαρμογής, τηρουμένων των αναλογιών, αι διατάξεις του άρθρου 35». Μέχρι την προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών χρέη δημάρχου εκτελεί ο αντιδήμαρχος.
Ποιος ήταν ο Αλέξης Γαλανός
Ο Αλέξης Γαλανός γεννήθηκε το 1940 και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του το 1958 στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Kings College) όπου έλαβε το 1962 δίπλωμα Master (Μ.Α) στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία.
Ακολούθως σπούδασε νομικά και είναι Barrister at Law του Inner Temple. Όταν τελείωσε τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειας του στην Αμμόχωστο από όπου και κατάγεται. Διετέλεσε επί σειράν ετών:
Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας (1975-77 και 2004-07)
Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.
Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της τότε Δημοκρατικής Παράταξης το 1976 που αργότερα μετονομάσθηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα.
Εξελέγη τον ίδιο χρόνο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και ανέλαβε την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας μέχρι το 1978. Το 1978 ανέλαβε την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.
Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Άμυνας από το 1981-1985 και Αντιπρόεδρος την ίδια περίοδο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Για μια δεκαετία από το 1981-1991, ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και μέχρι το 1989 εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο.
Εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος το 1989 και παρέμεινε μέχρι το 1990 οπότε και εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στις Βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, 30 Μαΐου 1991 μέχρι 1996
Επανεξελέγη Βουλευτής στις Βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παρά του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, 2003-2007
1978 - 1993 Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση
Διετέλεσε επίσης για 5 έτη Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
1991 - 1996 Πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κύπρου-Ευρώπης.
1991 - 1998 Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
1996 – 1998 Πρόεδρος των Προέδρων του Κοινοβουλίου της Κοινοπολιτείας.
Επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ
Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.
Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου από το 2012-2016.
Δήμαρχος Αμμοχώστου από το 2006.