Εξοργισμένη είναι η εβραϊκή κοινότητα Κύπρου με αφορμή την χρέωση που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για υπηρεσίες ασφαλείας κατά την διάρκεια των εορτασμών του Χάνουκα, στις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των timesofisrael, η ΚΔ απέστειλε λογαριασμό την επόμενη μέρα των εορτασμών προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης. 

Ο Ραβίνος Menachem Margolin, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη. Σ’ έντονο ύφος χαρακτήρισε ως προσβολή την κίνηση αυτή της Κύπρου, καλώντας παράλληλα τον ΥΠΑΜ να διαγράψει την χρέωση αυτή. Υπενθύμισε παράλληλα ότι στις 6 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε ψήφισμα εναντίον του αντισημιτισμού.

Το σχετικό ψήφισμα μεταξύ άλλων «καλεί τα κράτη μέλη να προβλέψουν την χρηματοδότηση και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων, των θεσμών και των πολιτών».

Η θέση της εβραϊκής κοινότητας Κύπρου

Την πλήρη αντίθεσή της στο περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής εξέφρασε η εβραϊκή κοινότητα Κύπρου. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Εβραϊκής Κοινότητας, Shahak Avn,i στο SigmaLive o απέρριψε κατηγορηματικά το περιεχόμενο της επιστολής υπογραμμίζοντας ότι η εβραϊκή κοινότητα Κύπρου ούτε ερωτήθηκε για την αποστολή της επιστολής αυτής και ούτε συμφωνεί με το περιεχόμενό της.

Τόνισε δε, τις διαχρονικά άριστες σχέσεις της κοινότητας με τις Αρχές της Κύπρου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν σκιές από πλευράς των Εβραίων της Κύπρου κατά των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κλείνοντας, θέλησε να ευχαριστήσει την Αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας της Κύπρου για την αγαστή συνεργασία όλων αυτών των χρόνων.