Ορκίζεται σήμερα από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Νέος Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρης Χατζηχαμπής, ο οποίος αντικαθιστά τον Πέτρο Αρτέμη που αφυπηρετεί. Σήμερα ορκίζεται επίσης και Δικαστής Ανώτατου Δικαστηρίου ο Αντώνης Λιάτσου.
Ποιος είναι ο Νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου
Ο Δημήτριος Χ. Χατζηχαμπής, Δ., γεννήθηκε το 1946 στην Αμμόχωστο στην Κύπρο. Αφού συμπλήρωσε εκεί τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σπουδές του, σπούδασε νομικά στην Αγγλία.
Μετά από την απονομή του πτυχίου LL.B. μετά Τιμών Πρώτης Τάξης από το Πανεπιστήμιο του Exeter, προχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Κολλέγιο Jesus, όπου του απονεμήθηκε το πτυχίο Ph.D. για τη διατριβή του «Ευθύνη για Αδικοπραγία στην Επιλογή Δικαίου στο Αγγλοαμερικανικό Δίκαιο», ετοιμασθείσα υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή K. Lipstein.
Κληθείς ως δικηγόρος στην Κύπρο, άσκησε τη δικηγορία. Υπήρξε επίσης Λέκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter από το 1974 μέχρι το 1979. Διορίσθηκε ως Επαρχιακός Δικαστής το 1982, προαχθείς σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή το 1992 και σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου το 1995.
Το 1999 διορίσθηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.
Χ"Xαμπής:Θα ενεργήσω κατά πάντα δικαστικώς με προσήλωση
Ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι η τιμή του διορισμού του στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η ύψιστη που μπορεί να γίνει σε δικαστή και εξέφρασε ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που του επεδείχθη και την ευθύνη που του ανατέθηκε.
Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει «κατά πάντα δικαστικώς με προσήλωση στη συνταγματική τάξη των πραγμάτων και στο φιλελεύθερο πνεύμα το οποίο την διέπει, και τούτο στη βάση της απαρεγκλίτως θεμελιακής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, ως τεταγμένου κριτή της νομιμότητας, αλλά και με σεβασμό προς τη συνταγματική διάσταση των άλλων δύο πολιτειακών εξουσιών, εκτελεστικής και νομοθετικής, διότι στο κράτος δικαίου, όσο σημαντική και αν είναι η διάκριση των τριών εξουσιών, τόσο σημαντική είναι και η συνεργασία τους».
Ο κ. Χατζηχαμπής χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, «γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στα δικαστηριακά από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας».
«Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, η αποστολή των δικαστηρίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αλλά και διατηρεί αναλλοίωτη τη φύση της, ως θεματοφύλακας των νόμων, ανεξαρτήτως των εκάστοτε καταστάσεων. Επιδίωξή μου, ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα είναι να συνεχίσω να μεταφέρω τη διαχρονική μου αντίληψη του σεμνού, αλλά και του σθεναρού, της αποστολής του όποιου δικαστή, ανεξαρτήτως βαθμίδος, η οποία περιέχεται στο ότι οι δικαστές δεν είναι παρά κοινά και ταπεινά δοχεία που αξιώθηκαν για λίγο να κρατήσουν το άφθαρτο σώμα της δικαιοσύνης. Δική τους δεν είναι, λοιπόν, η αξία, αλλά το ιδανικό τους, το οποίο υπηρετούν», είπε.
Ακολούθως ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει χρήση του προνομίου για υπηρεσιακό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Στην αντιφώνηση του, ο κ. Λιάτσος είπε ότι συναισθάνεται την ιδιαίτερη ευθύνη με την οποία τον επιφορτίζει ο διορισμός του και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον του με αφοσίωση, σύνεση και αμεροληψία, χωρίς φόβο, προκατάληψη, πάθος και με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο.
«Είναι πάντα στη σκέψη μου ότι θα υπηρετήσω στο Ανώτατο Δικαστήριο σε καιρούς τραγικά δύσκολους για την αδικούμενη πατρίδα μας. Υπό αυτές τις συνθήκες η αποστολή του δικαστικού σώματος προσλαμβάνει ακόμη πιο ξεχωριστή σημασία. Οι πολίτες εναποθέτουν σε μας, ως λειτουργούς της δικαιοσύνης, τη φύλαξη και προάσπιση της αξιοπρέπειας τους. Προσβλέπουν στη δικαστική εξουσία ως ύστατο καταφύγιο, αναζητώντας αποτελεσματική ασπίδα εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους», είπε.
Πρόσθεσε ότι «μας βαραίνει η υποχρέωση, απόρροια του ίδιου του δικαστικού μας όρκου, να ανταποκριθούμε στις νόμιμες αξιώσεις και στις δίκαιες προσδοκίες της κοινωνίας» και διαβεβαίωσε ότι «το χρέος αυτό θα το εκπληρώσω με ευσυνειδησία στον υπέρτατο δυνατόν βαθμό».
Ετοιμασία νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης δικαστικού όρκου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, όπως υποσχέθηκε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, «η Κυβέρνηση μου προχωρεί τάχιστα σε τομές και μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη απόδοση της Δικαιοσύνης» και ότι για το σκοπό αυτό είχε συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα και ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες.
«Στη βάση αυτής της συνεννόησης, προχωρήσαμε στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο έτυχε ήδη νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και θα προωθηθεί προς ψήφιση. Το Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκδίκασης όλων των διοικητικών διαφορών. Σκοπός είναι να αποφορτιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει το καθήκον του ως δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», είπε.
Ανέφερε ότι «συναφής με την προτεραιότητα που δίνουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι η υλοποίησης της προεκλογικής μας υπόσχεσης για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη».
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα είναι πλέον εφικτή η καταχώρηση υποθέσεων και η παρακολούθηση της πορεία τους μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα αξιοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες», είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, «επιπρόσθετα με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την πλήρωση των κενών θέσεων επαρχιακών δικαστών», προσθέτοντας ότι «κατανοούμε την ανάγκη παγώματος στην πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα, όμως η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει».
Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον αφυπηρετούντα Πέτρο Αρτέμη.