Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εκμεταλλευόμενος, ως φαίνεται, την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη δεκάλεπτη αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.
Ανώτατες Κυβερνητικές Πηγές, μιλώντας στο SigmaLive, κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση, ήδη από τις ημέρες του Μοντ Πελεράν, η οποία αναζητούσε μια αφορμή, έστω και ήσσονος σημασίας, όπως εν τέλει και συνέβη, με αφορμή ένα εσωτερικό ζήτημα.
Διαβάστε επίσης σχετικά: Πώς και γιατί αποχώρησε ο Ακιντζί από τη συνάντηση
ΠτΔ: Παρέμβαση Έιντε για να αποκατασταθεί η αλήθεια
Ως εκ τούτου, ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι τινάζει τη διαδικασία στον αέρα, την ώρα που είχε φτάσει η στιγμή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 21 μήνες.
Αμέσως μετά την αποχώρησή του, ο κ. Ακιντζί συγκάλεσε τα τ/κ μέσα στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, προκειμένου να προχωρήσει σε δηλώσεις, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνάντηση, καθώς και για τους λόγους της αποχώρησής του.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, προφανώς για να συζητήσει με τον κ. Έιντε για τις εξελίξεις, πριν επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαχειριστεί το ζήτημα.
Όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας, προκειμένου να διευκρινίσει την κατάσταση.
Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι αν ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αποχωρήσει πλήρως από τον διάλογο ή μόνο από τη σημερινή συνάντηση.
Από πλευράς Προεδρικού, υπάρχει η εκτίμηση για εκβιασμό σε σχέση με ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ουσία του.
Πλέον, τα βλέμματα θα πρέπει να στραφούν στον Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως επίσης και στον Ειδικό του Σύμβουλο, καθώς ο τελευταίος θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτό τον τουρκικό ελιγμό, που αφορμάται σ' ένα ζήτημα που δεν αφορά στο Κυπριακό.
Προφανής σκοπιμότητα της τουρκικής πλευράς, όπως προκύπτει, είναι να ροκανιστεί ο χρόνος, μέχρι η διαδικασία να φτάσει στη συνέχιση της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Αυτό, ωστόσο, μετά και τη σημερινή εξέλιξη, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς φαίνεται ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, με την πλευρά του ΟΗΕ -πλέον- να επιφορτίζεται με την ευθύνη να αποκλιμακώσει την ένταση και να προσπαθήσει να φέρει εκ νέου κοντά τις δυο πλευρές.
Εκείνο, ωστόσο, που χαρακτηρίζει την επικοινωνιακή πολιτική του Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι μάλλον μια τάση στρουθοκαμηλισμού, καθώς ο ίδιος θα αναμενόταν να μπορεί να διακρίνει ποιος φέρει την ευθύνη και να πιέζει σχετικώς την τ/κ πλευρά. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανιζόταν συνεχώς υπεραισιόδοξος.
Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς
Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς, ανέφερε πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως δεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που έφυγε από τις σημερινές συνομιλίες.
Αντιδράσεις στο ε/κ πολιτικό σκηνικό
Η εξέλιξη με την αποχώρηση Ακιντζί πυροδότησε αντιδράσεις στο ε/κ πολιτικό σκηνικό
Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:
ΔΗΣΥ: Ο Ακιντζί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις
ΑΚΕΛ: Πολιτική σχιζοφρένεια να τιμούμε την πολιτική Ένωσης
ΕΔΕΚ: Προφανής η προσπάθεια Ακιντζί για επιβράδυνση διαλόγου
Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο και διεθνή εκστρατεία ζητά η Συμμαχία Πολιτών
Απαράδεκτος και προκλητικός ο Ακιντζί λέει ο Περδίκης
ΕΛΑΜ: Κάποιοι δίνουν τα πάντα για Ομοσπονδία, εμείς όχι
Λυπάμαι, αλλά η αποχώρηση του ΤΚ ηγέτη δεν αιτιολογείται από την άκαιρη απόφαση της βουλής.
— Michalis Sophocleous (@MichalisTweets) 16 Φεβρουαρίου 2017
Δίνει την εντύπωση... https://t.co/0Ykjvg5ctV
Οι δύο ηγέτες πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του κυπριακού λαού #CyTalks #Cyprus
— Andros Kyprianou (@GenSecAKEL) 16 Φεβρουαρίου 2017
Όσοι είχαν "αγιοποιήσει" τον κατοχικό ηγέτη τα προηγούμενα χρόνια τι έχουν να πουν σήμερα;
— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) 16 Φεβρουαρίου 2017
Τεράστιες οι ευθύνες τους για την απενεχοποίηση https://t.co/gslEWnPOHP
Ωραία Μουσταφά .Βρήκες την δικαιολογία σου κ συνέχισε να παίζεις τα παιγνίδια της Τουρκίας.Δυσκολο να ξεφύγεις άμα την δεις 'Προεδρος'
— Demetris Papadakis (@DemPapadakis) 16 Φεβρουαρίου 2017
Είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η βιασύνη Ερτογαν για κορύφωση της διαδικασίας να αποσκοπούσε σε κήρυξη αδιεξόδου. Έπεσαν οι μάσκες
— Γιώργος Λιλλήκας (@yiorgoslillikas) 16 Φεβρουαρίου 2017