Σαν σήμερα, το 1963, χαράχτηκε στη Λευκωσία η "Πράσινη Γραμμή" ή αλλιώς «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του ΟΗΕ στην Κύπρο», που είναι ουσιαστικά το όριο μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με μήκος 300 χλμ. και χωρίζοντας το νησί της Αφροδίτης στα δύο, η «Πράσινη Γραμμή» τέμνει την πόλη της Λευκωσίας, καθιστώντας την τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα κράτους στον κόσμο σήμερα.
Γνωστή και ως «Νεκρή ζώνη» και «Γραμμή κατάπαυσης του πυρός», η περιοχή ελέγχεται από το 1963 μέχρι και σήμερα από τους «κυανόκρανους» των Ηνωμένων Εθνών, ενώ βρίσκεται πάντοτε σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των πολιτών στην περιοχή κι επιτρέπεται μονάχα η διέλευση στα συγκεκριμένα συνοριακά περάσματα. Ο χρόνος στην «Πράσινη Γραμμή» μοιάζει ως εκ τούτου να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ’60.
Η διαχωριστική γραμμή
Η οριοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής ανατέθηκε στον βρετανό υποστράτηγο Πίτερ Γιανγκ, ο οποίος τη χάραξε πάνω στο χάρτη με ένα πράσινο μολύβι. Έτσι, τη γνωρίζουμε σήμερα ως «Πράσινη Γραμμή». Σκοπός της ήταν να αποτρέψει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η φύλαξή της ανατέθηκε στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
Τον Απρίλιο του 2003 η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση προς τα Κατεχόμενα και έως σήμερα έχει ανοίξει πέντε πύλες εισόδου κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής». Στις 9 Μαρτίου 2007 κατεδαφίστηκε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα για την αποστρατιωτικοποίηση όλης της Λευκωσίας.
H "επισφράγιση" του 1963