Ένοχοι οι τρείς, με εξαγοράσιμη ποινή, αθώος ο τέταρτος κατηγορύμενος στην υπόθεση της Ήλιος, με βάση την απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, εύλογα ερωτηματικά γεννόνται για το πώς η απόφαση του Εφετείου Αθηνών θα επηρεάσει τη διαδικασία στην Κύπρο.
Ένοχοι κρίνονται οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, απεφάνθη το Εφετείο Αθηνών.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, μηχανικός της εταιρείας, Άλαν Ίργουϊν, ο οποίος έλεγξε το αεροσκάφος πριν την πτήση, αθωώθηκε.
Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι είναι ο Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας.
Όπως ανέφερε στο Sigmalive ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων στην Αθήνα, Απόστολος Πόντας, η Εισαγγελέας πρότεινε για τους τρεις που κρίθηκαν ένοχοι ποινή φυλάκισης συνολικά 122 ετών έκαστος, από την οποία πρέπει να εκτίσουν με βάση το νόμο δέκα χρόνια.
Προτάθηκε, ωστόσο, χρηματική μετατροπή της ποινής, η οποία μετά από αίτημα της υπεράσπισης, μειώθηκε από τα 30 στα 10 ευρώ την ημέρα.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Πόντας, υπάρχει 110% προσαύξηση στο ποσό, κάτι που ως εκ τούτου ανεβάζει το ποσό στα 20 ευρώ ημερησίως. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο κάθε ένας από τους τρείς καλείται να καταβάλει άμεσα το ποσό των 75 περίπου χιλιάδων ευρώ.
Η Εισαγγελέας αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς των τριών καταδικασθέντων.
Η υπόθεση της ΗΛΙΟΣ, στην Ελλάδα, δικάζεται ως πλημμέλημα.
Το γεγονός ότι έχουμε καταδικαστική απόφαση είναι για μας μια ηθική ικανοποίηση, δήλωσε στο Sigmalive o Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων της «Ήλιος», Νικόλας Γιασουμή.
Περιμέναμε, πρόσθεσε, ότι θα καταδικαστεί και ο τέταρτος κατηγορούμενος, ωστόσο η καταδίκη έστω των τριών δείχνει ότι όντως υπάρχουν ένοχοι, καταδικάζονται και οδηγούνται στη φυλακή.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ποινή είναι εξαγοράσιμη, ο κ. Γιασουμή τόνισε ότι ήταν κάτι που αναμενόταν, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς περιμένουν να δουν την έκβαση της υπόθεσης στην Κύπρο.
Η διαδικασία στην Κύπρο
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στην Κύπρο, η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η έφεση βασίζεται στην απόφαση της μειοψηφίας του Κακουργιοδικείου, δηλαδή αυτή του δικαστή Νικόλα Σάντη, ο οποίος έκρινε ότι αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι στην Κύπρο κατηγορούμενοι είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Πανταζής, ο εκτελεστικός πρόεδρος, Ανδρέας Δράκος, ο διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων, Γιώργος Κικκίδης, και ο αρχιπιλότος της εταιρείας, Γιάννο Στόιμενοφ, καθώς και η ίδια η εταιρεία.
Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, στην Κύπρο η υπόθεση δικάζεται ως Κακούργημα.
Την στιγμή πάντως αυτή, το ερώτημα που εγείρεται είναι το πώς η απόφαση του Εφετείου Αθηνών επηρεάζει τη διαδικασία στην Κύπρο.
Νομικοί κύκλοι τονίζουν στο Sigmalive ότι η Νομική Υπηρεσία ενδεχομένως να βρεθεί ενώπιον νομικών διλλημάτων.
Με βάση το ένα σενάριο, από τη στιγμή που η υπόθεση τελεσιδίκησε στην Αθήνα και οι τρεις καταδικασθέντες καταβάλουν το αντίτιμο της ποινής τους, δεν μπορεί να επανεκδικαστεί στην Κύπρο, με βάση του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι τρείς προχωρήσουν με αίτηση αναίρεσης στον Άριο Πάγο, τότε η διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να προχωρήσει.
Με βάση δεύτερο σενάριο, η διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να προχωρήσει, αφού στην Ελλάδα δικάστηκε ως πλημμέλημα ,ενώ στα κυπριακά δικαστήρια καταχωρήθηκε ως κακούργημα.
Πάντως, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ήλιος, Ανδρέας Δράκος, δεν βρισκόταν στο κατηγορητήριο που τέθηκε ενώπιον των ελληνικών Δικαστηρίων. Επομένως δεν τίθεται νομικό ερώτημα για το κατά πόσον θα μπορεί να δικαστεί, εφόσον εκκρεμεί διαταγή επανεκδίκασης της υπόθεσης.