Στη δεύτερη καθοριστική και πιό σημαντική φάση εισέρχονται οι εργασίας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για το “Νοράτλας”, που έπεσε από φίλια πυρά το 1974.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, βρέθηκε στο σημείο όπου γίνονται οι εργασίες και παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ τα μέχρι στιγμής ευρήματα. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, πρώτη φάση ολοκληρώθηκε  “πολύ νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν”.
 
Η δεύτερη φάση θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, αφού έρθουν οι ειδικοί από το εξωτερικό και γίνει ο απαραίτητος συντονισμός νωρίτερα για την προεργασία της ανασκαφής. Παράλληλα είπε θα προκύψουν και τα αποτελέσματα της γεωφυσικής μελέτης.
 
Στόχος είναι η ανεύρεση της ατράκτου και των άλλων συντριμμιών του αεροσκάφους αλλά πάνω από όλα, τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων των πεσόντων.
 
 
“Τα ευρήματα είναι θετικά από την άποψη ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος είναι εδώ. Στόχος ασφαλώς δεν είναι μόνο να βρούμε την άτρακτο, στόχος είναι να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων και με την ευκαιρία αυτή να στείλω μήνυμα στους συγγενείς των πεσόντων -γιατί δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα από την Ελλάδα, από ανθρώπους που αγωνιούν για την ανασκαφή αυτή και τους δικούς τους -και να τους πω ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, όποια διαδικασία και να χρειαστεί για να εντοπίσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων και να τους τα παραδώσουμε για να γίνουν και οι κηδείες όπως αρμόζει στις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις αλλά και με τις πρέπουσες τιμές”, ανέφερε ο κ. Φωτίου.
 

 
Εξήγησε ότι θα υπάρχει ενημέρωση των ΜΜΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν πρέπει, καλώντας όλους να αντιληφθούν ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση και η φάση στην οποία εισερχόμαστε είναι δύσκολη και εμπεριέχει κινδύνους.
 
“Γιατί πιθανό να βρούμε εκρηκτικά που ήταν στο αεροσκάφος και αυτό κάνει το έργο μας πιο δύσκολο, ιδιαίτερα των ανθρώπων που θα είναι εδώ, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει, για όλο το επιστημονικό προσωπικό, όλο το βοηθητικό προσωπικό, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, μπαίνουμε σε δύσκολη φάση”, ανέφερε ο Επίτροπος.
 
Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία της ανασκαφής, κάλεσε όμως όλους να αντιληφθούν ότι υπάρχουν και θέματα τα οποία πρέπει να κρατηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
 
 
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχει βρεθεί  κομμάτι από το αεροσκάφος και κάποια μικρότερα κομμάτια που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανήκουν στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ.
 
“Και για αυτό λέω για θετική ένδειξη και ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί αυτό δείχνει ότι κάπου εδώ είναι και αυτό που αναζητούμε και θέλουμε να εντοπίσουμε”, ανέφερε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ .Φωτίου είπε ότι χρονικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση παρόλο που έχει μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα ολοκληρωθεί η όλη ανασκαφή το Νοέμβριο.
 
“Όμως όταν γίνονται τέτοιες ανασκαφές κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια, και πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Ο στόχος είναι ένας, να εντοπίσουμε τα λείψανα των πεσόντων”, δήλωσε ο Επίτροπος.
 
Οι ξένοι ειδικοί που φτάνουν σε λίγες μέρες προέρχονται από Αυστραλία, Καναδά, Ολλανδία και αλλού. Πρόκειται για μεγάλη ομάδα ειδικών σε στρατιωτικές ανασκαφές με πολλές εμπειρίες.
 
 
 
 
«Δύσκολη εργασία, τριάντα-τριάντα εκατοστά η ανασκαφή»
 
Εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Έλενα Μεράνου εξήγησε τη δυσκολία και περιπλοκότητα της εργασίας.
 
“Να καταλάβετε ότι η δουλειά μας είναι τριάντα τριάντα εκατοστά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύουμε πάρα πολύ προσεκτικά για την ασφάλεια τη δική μας, του κόσμου, του προσωπικού και της γύρω περιοχής και θέλουμε τη συνεργασία τη δική σας” , ανέφερε.
 
“Θέλουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα όπως μέχρι τώρα, ήδη μέχρι στιγμής τριάντα εκατοστά δουλειάς και έχουμε ήδη βρει τρία σημεία ενδιαφέροντος, αυτό είναι σημαντικό στο έργο μας και ελπίζουμε με τη δεύτερη φάση να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουν όλοι”, ανέφερε.
 
 
 
«Δύσκολες όλες οι ανασκαφές-πιθανότητα απρόβλεπτων κινδύνων»
 
Ο Ξενοφών Καλλής, επικεφαλής του έργου, δήλωσε στα ΜΜΕ  ότι όλες οι ανασκαφές είναι δύσκολες αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόβλεπτων κινδύνων.
 
“Από πλευράς μου εγώ θεωρώ αυτή την ανασκαφή ως ακόμη μια ανασκαφή με τους ίδιους στόχους που είναι ανθρωπιστικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εντοπισμός των λειψάνων των Ελλαδιτών”, ανέφερε.
 
“Ο στόχος όλων μας είναι να εντοπιστούν τα λείψανα και να παραδοθούν στις οικογένειες για μια αξιοπρεπή ταφή”, δήλωσε.
 
Ο κ. Καλλής είπε ότι “δυσκολίες υπάρχουν και το έργο θα συνεχιστεί με προσοχή, ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα έχουμε τα αποτελέσματα και τις απαντήσεις που αναζητούμε. Όμως και στην περίπτωση που δεν θα βρούμε τις απαντήσεις εδώ, θα διαβεβαιώσω όλους ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρούμε τις απαντήσεις που αναζητούμε”.