Απίστευτο και όμως αληθινό.
Εντάλματα έρευνας και σύλληψης για σοβαρές υποθέσεις έπεφταν στο Ανώτατο, επειδή έφευγαν ασυμπλήρωτα, από τα δικαστήρια.
Αγκάθι, το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ήταν παράλειψη των δικαστών να διαγράψουν την λέξη «δεν» από την αναφορά «δεν έχω ικανοποιηθεί», για την έγκριση του αιτήματος.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κυριακή Λαμπριανίδου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «είναι μία διαδικασία η οποία ακολουθείται για χρόνια το συγκεκριμένο λεκτικό όντως υπήρξαν περιστατικά που δεν διαγράφηκε η λέξη από τον δικαστή και ως εκ τούτου στη συνέχεια έγινε η διαδικασία στο δικαστήριο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος η οποία ανέδειξε το ζήτημα, τέσσερα εντάλματα ακυρώθηκαν μόνο εντός του 2025, μεταξύ αυτών η υπόθεση δόκιμου αστυφύλακα, που απολύθηκε μετά τη σύλληψη του, για υπόθεση ναρκωτικών.
Ακύρωση εντάλματος
Ο απολυμένος δόκιμος αστυφύλακας προσέφυγε στο Ανώτατο, το οποίο αποφάσισε να ακυρώσει τα σε βάρος του εντάλματα. Στην ετυμηγορία του καταγράφει όχι μόνο την γκάφα, αλλά και το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα δεν έφερε ένσταση στο αίτημα, για έκδοση ακυρωτικού διατάγματος.
Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναφέρουν ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται εδώ και χρόνια, με την Νομική Υπηρεσία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2021.
Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι «από το 2021 μελετούμε και στέλνουμε προς την αστυνομία υποδείξεις που είχαμε κάνει κι έναν εκτενές οδηγό θα έλεγα σε σχέση με τα εντάλματα έρευνας και συλλήψεις τι να αποφεύγεται και πως να συντάσσονται πιο απλά».
Η Νομική Υπηρεσία επανήλθε εκ νέου στο ζήτημα το 2022, ωστόσο οι συστάσεις της έπεσαν και πάλι στο κενό, με αποτέλεσμα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, να στέλνει νέα, μονοθεματική επιστολή στην Αστυνομία.
Επιστολή Σάββα Αγγελίδη
«Ο τρόπος με τον οποίο τίθενται ενώπιον των Δικαστών τα εντάλματα (…) είναι λανθασμένος και παραπλανητικός. Κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για αφαίρεση της επιλογής ‘δεν έχω’, για να αποφεύγονται τυπικά λάθη που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καταστροφή ολόκληρης ποινικής υπόθεσης. Ο εκάστοτε αστυνομικός, έχει καθήκον να ελέγξει ότι ο Δικαστής έχει προβεί στις απαραίτητες τυπικές ενέργειες».
Τέσσερα χρόνια μετά η αστυνομία, τρέχει να αλλάξει το λεκτικό των αιτημάτων.
Η κα. Λαμπριανίδου εξήγησε ότι δε χάνεται μια υπόθεση μόνο από αυτό το ένταλμα γιατί υπάρχουν κι άλλα στοιχεία πολλές φορές.
Την ίδια ώρα η κα. Ευθυβούλου σημείωσε ότι «δεν θα έλεγα ότι είναι πλήγμα στο ανακριτικό έργο αυτό που κάνουμε διαχρονικά είναι να υποδεικνύουμε ενδεχόμενα λάθη σφάλματα και παραλείψεις που γίνονται είτε από τους ανακριτές είτε από άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην ποινική δίωξη για να αποφεύγονται».
Αμέλεια με επιπτώσεις σε ολόκληρες υποθέσεις καταδεικνύει το ΑΚΕΛ, με τους Οικολόγους να ζητούν ανάληψη ευθυνών.
Η αστυνομία προχώρησε ήδη τις διαδικασίες για την αλλαγή του λεκτικού των αιτημάτων, όπως δήλωσε η εκπρόσωπό της δύναμης.