Κατασκευή κινητών μονάδων αφαλάτωσης, χορηγίες για μικρές ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης για ξενοδοχεία, επιτάχυνση της επιδιόρθωσης και συντήρησης των υδρευτικών δικτύων και περιορισμό των ποσοτήτων νερού για άρδευση χώρων πρασίνων, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για περισυλλογή στην χρήση νερού περιλαμβάνονται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου  Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου.

Σε χαιρετισμό του με θέμα «Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας» στο 6ο International Conference on Water Economics, Statistics and Finance and 10th Leading Edge Conference for Strategic Asset management (LESAM) που πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο Coral Beach στην Πάφο, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως η αντιμετώπιση των προκλήσεων της ξηρασίας και της λειψυδρίας αποτελεί θέμα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας ενώ παράλληλα παρουσίασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

«Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας για την Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει επενδύσει σε δράσεις για την αύξηση της διαθεσιμότητας του νερού, με τη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών πηγών», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Αναφέρθηκε στα διάφορα σημαντικά υδάτινα έργα που έχουν υλοποιηθεί στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως φράγματα, σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων και αγωγοί.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει πέντε μονάδες αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας περίπου 80 εκατ. κυβικών μέτρων, οι οποίες ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή ύδατος, με στόχο την μείωση της εξάρτησης των μεγάλων αστικών και τουριστικών κέντρων από τη βροχόπτωση.

Σημείωσε παράλληλα πως ταυτόχρονα η Κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές που αποσκοπούν στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας για σκοπούς άρδευσης και εμπλουτισμού του υδροφορέα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την κατασκευή κινητών μονάδων αφαλάτωσης, χορηγίες για μικρές ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης για ξενοδοχεία, με στόχο τη μείωση των αναγκών από τα κυβερνητικά υδατικά έργα, την επιτάχυνση της επιδιόρθωσης και συντήρησης των υδρευτικών δικτύων και τον περιορισμό ποσοτήτων νερού για άρδευση χώρων πρασίνων, ενώ προγραμματίζεται εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για περισυλλογή στην χρήση νερού.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε επίσης στα μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως την πλήρη αξιοποίηση ανακυκλωμένου επεξεργασμένου νερού για σκοπούς άρδευσης και εμπλουτισμού του υδροφορέα, καθώς και στην κατασκευή δύο μεγάλων σταθερών μονάδων αφαλάτωσης, με στόχο την απεξάρτηση της ύδρευσης από τις κλιματολογικές συνθήκες, στη σύνδεση των μονάδων αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης.

Εξάλλου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Νεάπολις, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το IWA Specialist Group on Statistics & Economics και το IWA Specialist Group on Strategic Asset Management, διοργανώνουν το 6th Conference on Water Economics, Statistics and Finance και το 10th Leading Edge Strategic Asset Management (LESAM), τα οποία πραγματοποιούνται από σήμερα  28 έως τις 30 Απριλίου 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η διοργάνωση αυτών των Παγκόσμιας εμβέλειας Διεθνών Συνεδρίων «αποτελεί ορόσημο για την Κύπρο και τον τομέα των υδάτων». Το Conference on Water Economics, Statistics and Finance διεξάγεται ανά τετραετία, ενώ το LESAM ανά διετία, προάγοντας τη συνεχή ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Τα συνέδρια τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συνδέσμου Νερού (IWA), της μεγαλύτερης παγκοσμίως ένωσης μελών στον τομέα, με περισσότερα από 10.000 μέλη από 140 χώρες και 19 επιστημονικά περιοδικά, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν την οικονομική και διαχειριστική προσέγγιση των υδάτινων πόρων, τη διακυβέρνηση και το κανονιστικό πλαίσιο, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τον στρατηγικό σχεδιασμό, την ψηφιακή καινοτομία και την ανθεκτικότητα στον τομέα του νερού, καθώς και μελέτες περίπτωσης από άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, αναφέρεται, αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή αριστεία και την έρευνα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και να ενισχύσει την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθιερώνοντας την Κύπρο ως κέντρο παγκόσμιου διαλόγου και καινοτομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ