Της Άννας Χριστοδουλίδου
Κενά, παραλείψεις και μεταβαλλόμενες ιστορίες αποτυπώνονται στο πόρισμα Παππά και Αθανασίου, που παραδόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 12 Μαρτίου και ρίχνει φως για πρώτη φορά, στον γολγοθά που έζησε ο εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου στο λόχο του.
Στο επίκεντρο του πορίσματος, βρίσκεται ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, με εκτενείς αναφορές σε αντιφάσεις, παραλείψεις και αλλοιωμένες εκδοχές, που κατά τους ανακριτές στόχευαν στην κάλυψη της αρχικής διάγνωσης περί πτώσης εξ ύψους και αυτοκτονίας.
Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε κρίσιμες εξετάσεις, δεν διασφάλισαν σημαντικές μαρτυρίες και άφησαν κενά που βύθισαν την υπόθεση στο σκοτάδι.
Όσον αφορά τον κ. Σταυριανό, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Φιλελευθέρος, οι ανακριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νέα στοιχεία που τους παραδόθηκαν δεν απαντούσαν στα κρίσιμα ερωτήματά τους.
Οι ανακριτές διαπιστώνουν ότι ο ιατροδικαστής «δεν έλαβε καθόλου, ή στον απαιτούμενο βαθμό, υπόψη» μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία που αποδυναμώνουν την αρχική εκδοχή της πτώσης.
Παραλείψεις από ιατροδικαστή
Τι αναφέρει το πόρισμα:
- Δεν συνεργάστηκε με την Αστυνομία για τα γυαλιά μυωπίας χωρίς θραύσματα.
- Αγνόησε την απουσία εξωτερικών κακώσεων από πτώση 30 μέτρων.
- Αγνόησε την έλλειψη σκισίματος στα ρούχα.
- Αγνόησε τη μη εκτίναξη των παπουτσιών από την πρόσκρουση.
Όσον αφορά τη θέση του κ. Σταυριανού στη δεύτερη θανατική ανάκριση, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι «πέφτοντας ο νέος ήρθε σε επαφή, πρώτα απ’ όλα με το πρόσωπο».
Η απουσία κακώσεων, όπως κάταγμα κρανίου ή εκδορές, δείχνει ότι η πτώση από ύψος με το κεφάλι ως πρώτο σημείο πρόσκρουσης δεν συνέβη, όπως αρχικά υποστηρίχθηκε.
Τι αναφέρει το πόρισμα:
«Έχουμε την άποψη ότι ο κ. Σταυριανός προβαίνει σε διάφορα σενάρια, προφανώς σκέψεις εκ των υστέρων, για να δικαιολογήσει την αμέλεια και αδιαφορία που επέδειξε, μεταξύ άλλων και για την ανεύρεση του ρολογιού με κομμένο κολανάκι κάτω από την πλάτη του Θανάση».
Στη σελίδα 111 του πορίσματος καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις από τον ιατροδικαστή.
Τι δεν είδε:
Αγνόησε το αιμορραγικό τραύμα στον δεξιό αστράγαλο.
Δεν κατέγραψε τις δακτυλιές στον καρπό του πτώματος.
Υπολόγισε τη θερμοκρασία αγγίζοντας το σώμα, όχι με ειδικό θερμόμετρο.
Αντίθεση στις εκθέσεις για τη θερμοκρασία του σώματος.
Οι ανακριτές επισημαίνουν τις αντιφάσεις και την πρόχειρη προσέγγιση του κ.
Σταυριανού, επισημαίνοντας ότι τα πρώιμα συμπεράσματα δεν είχαν επαρκή βάση. Παρά τις προσπάθειές τους, δεν βρέθηκε επαρκής μαρτυρία για να στηρίξει κατηγορίες για δολοφονία ή συγκάλυψη.
Στο πόρισμα, ευθύνες αποδίδονται σε τέσσερις ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας και δύο στρατιωτικούς. Επιπλέον, δύο βοηθοί αστυνομικοί διευθυντές μπαίνουν στο κάδρο για μη αίτηση εξετάσεων αίματος στη σκηνή και απουσία από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ δύο ανακριτές που διερεύνησαν αρχικά τον θάνατο εξαιρέθηκαν, καθώς εκτελούσαν διαταγές.
Όσον αφορά τον Σταυριανό, ενδέχεται να έχει διαπράξει παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού από δημόσιο λειτουργό, καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου, παροχή ψευδών πληροφοριών σε αστυνομικό, ψευδορκία και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.
Διαβάστε επίσης: Τους είπε η μάνα Θανάση να μιλήσουν με Αστυνομία και της είπαν «πήγε κάπου»