Δεκαεπτά κοινότητες, δήμοι και συμπλέγματα κοινοτήτων που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την προμήθεια θρυμματιστών φυτικών υπολειμμάτων – μια ουσιαστική παρέμβαση πρόληψης πυρκαγιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενόψει της θερινής περιόδου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, με συνολικό προϋπολογισμό €500.000, η δράση προβλέπει στη χρηματοδότηση της αγοράς ειδικών μηχανημάτων που μετατρέπουν τα κλαδέματα, όπως κλαδιά και φύλλα, σε ακίνδυνο και χρήσιμο υλικό. Κάθε Τοπική Αρχή λαμβάνει επιχορήγηση έως και €25.000 ανά θρυμματιστή.

«Πέρα από την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, η πρωτοβουλία έχει περιβαλλοντική και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, στην κυκλική οικονομία και στη στήριξη των αγροτικών περιοχών», επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην Παρέμβαση «Υποδομές για προώθηση κυκλικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Διαχειριστική Αρχή του οποίου είναι το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. «Η δράση αποτελεί μέρος των συντονισμένων κυβερνητικών προσπαθειών για υιοθέτηση μιας πιο ολιστικής προσέγγισης με στόχο τη θωράκιση των κοινοτήτων ενόψει της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου», προστίθεται.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, μέσα από την προώθηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, όπως αναφέρει και η αρμόδια Υπουργός, δρ Μαρία Παναγιώτου. Τονίζεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως είναι η ενίσχυση του Τμήματος Δασών με επιπλέον προσωπικό και εξοπλισμό, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, αλλά και ενεργοποίηση εργαλείων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, Τοπικές Αρχές που συνορεύουν με δασικές περιοχές και πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια αιτήθηκαν και εξασφάλισαν οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια θρυμματιστών, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον αυξημένο κίνδυνο της θερινής περιόδου.

Υπογραμμίζεται ότι τα φυτικά υπολείμματα, όπως τα κλαδιά και τα φύλλα, όταν συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες αποτελούν εύφλεκτο υλικό που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, ιδιαίτερα κατά τους θερμούς και ξηρούς μήνες. Η δυνατότητα άμεσης θρυμματοποίησής τους επιτρέπει στις Τοπικές Αρχές να μετατρέπουν αυτά τα υπολείμματα σε ασφαλές υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κομποστοποίηση ή ως υλικό εδαφοκάλυψης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι αυτή η Παρέμβαση ενθαρρύνει τις Κοινότητες να αναπτύξουν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των φυτικών αποβλήτων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιών και προάγοντας την περιβαλλοντική προστασία.

Επίσης, μέσα από την Παρέμβαση επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, και η ενεργότερη συνεργασία των παραγωγών και άλλων σχημάτων συνεργασίας όπως τοπικών φορέων, ομάδων παραγωγών και αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δικαιούχοι ήταν οι Τοπικές Αρχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις Κοινότητες Υψηλού Κινδύνου για πρόκληση δασικών πυρκαγιών.

Οι 17 Κοινότητες, Δήμοι και Συμπλέγματα Κοινοτήτων που έχουν αιτηθεί και έχουν εγκριθεί είναι το Συμβούλιο Συμπλέγματος Υπηρεσίας Κοινότητας Μαχαιρά, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κλήρου, ο Δήμος Λευκάρων, το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Αγίας Άννας, Καλού Χωριού, Μοσφιλωτής, Πυργών, Ψευδά Επαρχίας Λάρνακας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας, ο Δήμος Αμαθούντας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μονιάτη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Πλατρών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς, το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Ορεινής Πάφου, ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Παναγιάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυσού και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Πηγή: ΚΥΠΕ