Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, η Κύπρος υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, αποτελώντας τη δεύτερη φορά που προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο.
Η παρουσία του Ποντίφικα, γνωστού για το ανθρωπιστικό του έργο και τη δέσμευσή του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, έστειλε ηχηρά μηνύματα ελπίδας, ειρήνης και ενότητας, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμη: Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα για την κηδεία του-Πώς άλλαξε το τελετουργικό
Η επίσκεψη ξεκίνησε με επίσημη υποδοχή στη Λευκωσία, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας και το μεταναστευτικό, με τον Ποντίφικα να εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες για ειρήνη και επανένωση του νησιού. «Η Κύπρος, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη σε μια περίοδο παγκόσμιων προκλήσεων.
Διαβάστε ακόμη: Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος και η τελευταία του εμφάνιση (ΒΙΝΤΕΟ)
Ένα από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της επίσκεψης ήταν η Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία στις 3 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, κυρίως από την καθολική και τη μαρωνιτική κοινότητα. Το σύνθημα της επίσκεψης, «Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο στην πίστη», αντικατόπτριζε το μήνυμα ενότητας και αλληλοϋποστήριξης που κυριάρχησε στις ομιλίες του. Ο Πάπας κάλεσε τους πιστούς να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις και να εργαστούν για έναν κόσμο δικαιοσύνης και ειρήνης, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους, ενθαρρύνοντάς τους να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και την πίστη τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη της μαρωνιτικής κοινότητας της Κύπρου. Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας, χαρακτήρισε την επίσκεψη «πηγή ελπίδας» για την κοινότητα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ακόμη και υπό το υφιστάμενο καθεστώς, ως βήμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας.
Η επίσκεψη είχε επίσης έντονο συμβολισμό για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Πάπας συναντήθηκε με πρόσφυγες και μετανάστες, ακούγοντας τις ιστορίες τους και καταδικάζοντας την αδιαφορία απέναντι στη δυστυχία τους. «Δεν μπορούμε να σιωπούμε όταν οι άνθρωποι υποφέρουν», τόνισε, καλώντας σε παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η προβολή της Κύπρου στον διεθνή Τύπο υπήρξε τεράστια, με δεκάδες δημοσιεύματα να αναδεικνύουν τη σημασία της επίσκεψης. Η παρουσία 77 δημοσιογράφων από το Βατικανό, μαζί με την πολυπληθή παπική συνοδεία, υπογράμμισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το γεγονός. Παρά την απουσία του «popemobile» για λόγους ασφαλείας, η ζεστή υποδοχή από τον κυπριακό λαό και η συγκίνηση που προκάλεσαν οι ομιλίες του Πάπα κατέστησαν την επίσκεψη αξέχαστη.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο δεν ήταν μόνο ένα θρησκευτικό γεγονός, αλλά και μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της Κύπρου ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ως τόπος που μπορεί να εμπνεύσει τον διάλογο και την ειρήνη. Με τα λόγια του ίδιου του Ποντίφικα, «η ελπίδα δεν απογοητεύει ποτέ», και η Κύπρος, μέσα από αυτή την ιστορική στιγμή, έλαβε ένα μήνυμα που θα την συνοδεύει για καιρό.