Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή, απαιτούνται ωστόσο επενδύσεις για τη διασύνδεση έρευνας και επιχειρήσεων, ήταν το κύριο μήνυμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την καινοτομία και την ψηφιακή πολιτική, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο του 15ου Nicosia Economic Congress, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού.

Στην εισαγωγή του, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η έννοια της εξέλιξης ορίζεται πλέον από την τεχνητή νοημοσύνη, με τη συζήτηση διεθνώς φέτος να επικεντρώνεται στο ποιος θα επενδύσει νωρίτερα και περισσότερο στην εν λόγω τεχνολογία, αλλά και το πότε θα επιτευχθεί η γενική τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

Πρόσθεσε ότι στις πρόσφατες συζητήσεις της κυπριακής αποστολής στις ΗΠΑ, το μήνυμα προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν να έρθουν στην Κύπρο για το ταλέντο, την έρευνα και την πρόσβαση σε κοντινές και υποσχόμενες αγορές, με την κύρια ερώτηση που ανέκυπτε να αφορά, όπως είπε, στο αν θα είναι διαθέσιμο το κατάλληλο προσωπικό.

Είπε επίσης ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία θα βοηθήσουν στην ωρίμανση του εγχώριου οικοσυστήματος, χαρακτηρίζοντας ως τρέχουσα αδυναμία τη διασύνδεση μεταξύ έρευνας και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Ελληνικής Τράπεζας, Χρίστος Εοτζουριάν, είπε ότι η κουλτούρα του Κύπριου πολίτη έχει αλλάξει, καθώς σύμφωνα με έρευνες ένα μεγάλο μέρος του κοινού δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για ευκολότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση, παρά για το κόστος των υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι πολλές προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα με επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα, όπως στην τεχνολογία νέφους (cloud) και στη διαδικτυακή τραπεζική.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Logicom Solutions, Χρυσόστομος Κρητιώτης, είπε ότι ο κλάδος της πληροφορικής είναι καταλύτης για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Διαφαίνονται, είπε, σημάδια προόδου στην Κύπρο με την αυξανόμενη κινητικότητα ως προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσίου, την ενίσχυση των υποδομών και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Χαρακτήρισε ως εμπόδια για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας το ανεπαρκές αριθμητικά και από άποψη εξειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο, την έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας και δεξιοτήτων στις μικρές επιχειρήσεις και τις αδυναμίες προώθησης της ψηφιοποίησης από τον δημόσιο τομέα.

Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αποφασιστική και ευέλικτη εφαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής, απλοποίηση των διαδικασιών, σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προώθηση κουλτούρας καινοτομίας και επενδύσεις σε ψηφιακές δεξιότητες.

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Primetel, Θεοδόσης Θεοδοσίου, χαρακτήρισε ως σημαντικές τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες νέφους και την κυβερνοασφάλεια, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να τις ενσωματώσουν το γρηγορότερο δυνατό αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και παραγωγικές.

Έκανε επίσης λόγο για καλό επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Κύπρο, καθώς, όπως είπε, το δίκτυο οπτικών ινών έχει καλύψει σχεδόν το 100% της επικράτειας, ενώ σοβαρή είναι και η υποδομή του δικτύου 5G, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει υστέρηση σε κέντρα δεδομένων (data centers), τα οποία, όπως σημείωσε, στους υπάρχοντες αριθμούς και μεγέθη δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ΤΝ.

Κλείνοντας, είπε ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ο πρόκληση αφορά στον βαθμό συνεργασίας μεταξύ ξένων, εγχώριων και νεοφυών εταιρειών.

Επανερχόμενος, ο κ. Δαμιανού είπε σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων ότι η τεχνολογία προσφέρεται για ανάπτυξη και ότι γίνονται αυτή τη στιγμή συζητήσεις για επενδύσεις στους εν λόγω τομείς.

Για την ψηφιοποίηση στο δημόσιο και τα μαθήματα από σε άλλες χώρες, είπε πως απαιτείται εκσυγχρονισμός των διαδικασιών του δημοσίου για την υλοποίηση έργων, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα στοίχημα χρονοβόρο με πολλά εμπόδια».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος για την επίτευξη αλλαγής κουλτούρας και της ψηφιοποίησης, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα η Κύπρος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο άλμα στο digital intensity index, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, είπε ότι η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος κόμβος στην ΝΑ Ευρώπη στους τομείς του gaming και του fintech και καταγράφει υψηλά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για έρευνα, με 7 κέντρα αριστείας εκ των 37 σε όλη την Ευρώπη να βρίσκονται στην Κύπρο, σημειώνοντας εκ νέου ότι απαιτείται διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Κίνητρα σε όσους νέους επιστρέψουν με εμπειρία από το εξωτερικό

Πηγή: ΚΥΠΕ