Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Artemis Intelligence υπέγραψαν τη Δευτέρα Μνημόνιο Συνεργασίας, θέτοντας σε εφαρμογή ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο σύμπραξης που συνδέει τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με τις τεχνολογικές ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Όπως αναφέρει το ΠΚ σε ανακοίνωση, η συνεργασία αξιοποιεί την επιστημονική τεκμηρίωση και ερευνητική δυναμική του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξειδίκευση και επιχειρησιακή εμπειρία της Artemis Intelligence, για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών έργων και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε σύγχρονες προκλήσεις όπως, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, τα έξυπνα συστήματα και η ανάλυση δεδομένων. Η συνεργασία περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις πρακτικής άσκησης φοιτητών/τριών, και συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών και ερευνητικών εκδηλώσεων.

Μέσω αυτής της στοχευμένης συνεργασίας, σημειώνεται, τα δύο μέρη επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην ανάδειξη της Κύπρου ως εταίρου υψηλής αξιοπιστίας στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό χάρτη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, τόνισε ότι η συνεργασία με την Artemis Intelligence ενισχύει τη στρατηγική δέσμευση του Πανεπιστημίου για τη διασύνδεσή του με τον επιχειρηματικό κόσμο. Μέσω αυτής της σύμπραξης, επιδιώκεται η δημιουργία διαδραστικών ευκαιριών που θα ενισχύσουν την καινοτομία και θα προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη συμφωνία, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο κ. Μιχάλης Γλάρος, συνιδρυτής και Chief Technology Officer της Artemis Intelligence και πρώην Principal Program Manager στη διεθνή ομάδα Cloud Industry AI της Microsoft, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία: «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα υψηλής ποιότητας, με σημαντική προοπτική στον ευρωπαϊκό χώρο. Στα περισσότερα από δέκα χρόνια επαγγελματικής μου εμπειρίας στη Microsoft, με δράση σε διεθνές επίπεδο, σπάνια συνάντησα τόσο ικανό και καλά προετοιμασμένο φοιτητικό δυναμικό — πλήρως έτοιμο να ανταποκριθεί σε σύνθετα έργα τεχνητής νοημοσύνης με επιχειρησιακή εφαρμογή». 

Ο κ. Γλάρος επεσήμανε επίσης τη σημασία της συνεργασίας για την Κύπρο και το ανθρώπινο δυναμικό του μέλλοντος. Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Επιστήμη Δεδομένων και στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αν και σχετικά νέα, αναδεικνύουν φοιτητές/τριες υψηλής ποιότητας. Η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το κυπριακό οικοσύστημα καινοτομίας, εξοπλίζοντας τη χώρα με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ