Για την κίνηση της αγοράς κρέατος ενόψει του Πάσχα αλλά και για τις τιμές που καταγράφονται φέτος μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης. Όπως επεσήμανε, η αγορά κινείται ιδιαίτερα δυναμικά, καθώς τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Έλληνες παραμένουν παραδοσιακά «καλοφαγάδες» και διατηρούν το έθιμο του πασχαλινού οβελία ζωντανό.
Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα αρνιά γάλακτος, με τον κ. Λειβαδιώτη να εξηγεί πως η αύξηση των τιμών στην ελληνική αγορά, που φτάνει το 40-50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι φέτος το καθολικό Πάσχα συμπίπτει χρονικά με το ορθόδοξο, κάτι που έχει ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για το ελληνικό αρνάκι.
Παράλληλα, όπως τόνισε, εκτός από την εσωτερική αγορά, τα ελληνικά αμνοερίφια γάλακτος προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον και από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με τους καταναλωτές να τα επιλέγουν για τη μοναδική τους γεύση και ποιότητα.
Διαβάστε επίσης: Τσουρέκια από 6 μέχρι 17 ευρώ – Αύξηση 10% στα σοκολατένια αυγά (ΒΙΝΤΕΟ)
Στην κυπριακή αγορά, οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι διαμορφώνονται περίπου στα 13-15 ευρώ το κιλό, ενώ για το χοιρινό κυμαίνονται από 6 έως 7 ευρώ. Το κοτόπουλο διατηρεί πιο προσιτές τιμές, από 3 έως 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας, αν και δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση αυτή την περίοδο, πωλείται σε υψηλά επίπεδα τιμών από 11 έως 12 ευρώ με το κόκκαλο. Ο κιμάς, όπως ανέφερε, κυμαίνεται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε επίσης στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο, σημειώνοντας πως η ζήτηση για αρνιά φτάνει στα ύψη, με τα σφαγεία να καλούνται να διαχειριστούν έως και δεκαπλάσιους όγκους σε σχέση με μια συνηθισμένη εβδομάδα. Παράλληλα, επισήμανε ότι, παρά την υψηλή ζήτηση, η προσφορά παραμένει περιορισμένη, κυρίως λόγω της ανάγκης διατήρησης θηλυκών ζώων για παραγωγή γάλακτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δυναμικότητα των σφαγείων, καθώς οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας προκαλούν σημαντικά εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών. Όπως υπογράμμισε, η συρρίκνωση του αριθμού των σφαγείων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μη επαρκή στελέχωση και την ανάγκη τήρησης αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση της ζήτησης.
Σχολίασε επίσης τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης των εργαζομένων στον κλάδο, τονίζοντας ότι η διαδικασία σφαγής πρέπει να σέβεται τόσο την ευζωία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς οι κανόνες είναι αυστηροί και ο χρόνος από την αναισθητοποίηση μέχρι τη σφαγή είναι αυστηρά καθορισμένος.
Στο ζήτημα των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο πρόεδρος των κρεοπωλών ανέφερε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί, με τις αρχές να εντοπίζουν, όπως είπε, περιστατικά παράνομων σφαγών και ακατάλληλων κρεάτων χωρίς τις απαραίτητες σφραγίδες. Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν τέτοιου είδους πρακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια του κρέατος είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.
Τέλος, ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε και στη «φθίνουσα πορεία» του επαγγέλματος, εκφράζοντας τη λύπη του για τη χαμηλή προσέλευση νέων στο χώρο της κρεοπωλικής τέχνης. Όπως τόνισε, η νέα γενιά δείχνει να απομακρύνεται από τα τεχνικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα το επάγγελμα να αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα διαδοχής.