Τελέστηκε την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο και τρισάγιο των φυματικών του Σανατόριου της Κυπερούντας.
Στο μυστικό κοιμητήριο που βρίσκεται στο δάσος κοντά στον Καρβουνά έθαβαν άτομα που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν ένα συγγενή τους προτού πεθάνουν.
Ανάμεσά στους τάφους είναι αυτοί του τρίχρονου Τίτου, της Θεοδώρας ετών 22 και του Σώζου ετών 29.
Το κοιμητήριο συντηρήθηκε το 2018 και στις 21 Μαρτίου 2021 τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, του διευθυντή του Νοσοκομείου Τροόδους καθώς και των κοινοτήτων Κυπερούντας και Αμίαντου.
Διαβάστε ακόμη: Το κρυμμένο κοιμητήριο της Κυπερούντας: «Τους έθαβαν, τους άλλαζαν κι όνομα..»
Η ανάρτηση του βουλευτή Κώστα Κώστα
Και φέτος εδώ.. ως οφειλόμενο χρέος σε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους στιγμάτισε και κυριολεκτικά πέταξε η κοινωνία..
Το Νοέμβρη του 2020, όταν ανακάλυψα το μυστικό κοιμητήριο των φυματικών του Σανατορίου της Κυπερούντας και στη συνέχεια ερεύνησα, ρώτησα και έμαθα τις ιστορίες του Τίτου και της Θεοδώρας, είχα πει ότι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς τους βασανισμένους συνανθρώπους μας είναι να μάθει ο κόσμος την ιστορία τους, να μάθει για αυτή την μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου..
Η εισήγηση που είχαμε υποβάλει τότε για καθιέρωση ετήσιου μνημοσύνου και τρισαγίου στο κοιμητήριο, υλοποιήθηκε και φέτος από τα Κοινοτικά Συμβούλια Κυπερούντας και Αμιάντου.
Ευχαριστώ ειλικρινά όλους για τα καλά τους λόγια..
Το κοιμητήριο των Φυματικών
Το κοιμητήριο φυματικών βρίσκεται στο δάσος κοντά στον Καρβουνά και σε αυτό βρίσκονται 6 πέτρινοι σταυροί. Κτίστηκε γύρω στο 1946 όταν οι συγγενείς των ασθενών που απεβίωσαν με φυματίωση στο Σανατόριο, λόγω φόβου αλλά και στιγματισμού, αρνούνταν να παραλάβουν τις σορούς τους. Επίσης, υπήρχε και η άρνηση ταφή τους στο κοιμητήριο της Κυπερούντας. Η ταφή γινόταν από έναν ιερέα, νοσηλευτή και δύο κηπουρούς του Σανατορίου που βοηθούσαν στην εκσκαφή και στο κλείσιμο του τάφου.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σανατόριου, το 1941-1942, οι θάνατοι από φυματίωση ήταν αρκετοί. Υπολογίζεται ότι θάφτηκαν εκεί γύρω στα 50 άτομα, χωρίς σταυρούς και ονόματα. Ο τελευταίος ασθενής που θάφτηκε στο κοιμητήριο των φυματικών ήταν τη δεκαετία του ’60 και έκτοτε το μέρος εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε μέσα στο δάσος.
Ανάμεσά στους τάφους αυτοί του τρίχρονου Τίτου, της Θεοδώρας ετών 22, του Σώζου ετών 29.
Ο πέτρινος σταυρός γράφει «Τίτος, 12/10/44-14/8/47». Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι γονείς του δεν ήθελαν να γραφτεί το αληθινό όνομα του παιδιού τους στον σταυρό για να μη στιγματιστούν και έτσι γράφτηκε το ψευδώνυμο Τίτος.
Το κοιμητήριο συντηρήθηκε από την Λέσχη Lions Ονασαγόρας το 2018 και στις 21 Μαρτίου 2021 τελέστηκε μνημόσυνο και τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, του διευθυντή του Νοσοκομείου Τροόδους καθώς και των κοινοτήτων Κυπερούντας και Αμίαντου.
Πληροφορίες από Polignosi