Για δύο μόνο παραστάσεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το μουσικό-θεατρικό αναλόγιο «Αυτός που βρίσκεται παντού».
Ο σκηνοθέτης και αφηγητής της παράστασης, Ζαχαρίας Καρούνης μίλησε για το τεράστιο έργο του Ρωμανού και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την παράσταση ερμηνευτικά και σκηνοθετικά.
Όπως δήλωσε ο Ζαχαρίας Καρούνης, «όλα αυτά που συμβαίνουν επάνω στη σκηνή είναι αυτά που συμβαίνουνε, ή θα μπορούσαν να συμβαίνουν στον νου του Ρωμανού. Δηλαδή είμαστε οι σκέψεις του, οι οποίες περιφέρονται πάνω στη σκηνή πριν ακόμα γίνουν εκπεφρασμένος λόγος. Στην ουσία αυτό που πετυχαίνει είναι να φέρει τον έναν άνθρωπο κοντά στον άλλο».
Ο κατανυκτικός ήχος από το ούτι, το κανονάκι, το βιολοντσέλο και το κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι από τα Ιεροσόλυμα, και την Εβδομάδα των Παθών, μέχρι και την Ανάσταση.
Ο Θωμάς Κωνσταντίνου εξήγησε πώς έντυσε μουσικά την παράσταση. «Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε μουσικά αυτό το έργο, στην ουσία έρχεται να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει την αφαιρετικότητα και τον μινιμαλισμό του Βυζαντίου».
Η Δήμητρα Στογιάννη ξετύλιξε το νήμα που ενώνει νοηματικά τα κείμενα που επιλέγηκαν για την παράσταση και αναφέρθηκε στην ψυχολογική διεργασία που οδηγεί τον άνθρωπο στο ταξίδι μέσα στη διαχρονικότητα και την ιερή υπόσταση του λόγου του Ρωμανού.
Ποιος είναι όμως τελικά αυτός που βρίσκεται παντού; «Αυτός που καλύπτει την ανάγκη μας για αγάπη, για στοργή, για να βγούμε πέρα. Ειδικά όταν κάναμε τις πρόβες πια και καταλήξαμε σε αυτά τα κείμενα και σε αυτό το έργο, ένιωθα ότι ξεπλένομαι. Σαν να ξεσκονίζομαι, σαν να μου φεύγουνε… σαν να μου φεύγει η βρωμιά».
Η Χάρις Αλεξίου καλεί τους θεατές να γίνουν κοινωνοί του εξαιρετικού έργου.
«Αυτό που νιώθουμε εμείς κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι συγκίνηση, είναι…Μας βοηθάει πάρα πολύ η μουσική του, να αισθανθούμε και πιστεύω ότι αυτό το πράγμα που αισθανόμαστε εμείς, το μεταφέρουμε και στο κοινό. Ξαναζούμε το θείο δράμα και όλη αυτή την ποίηση. Τον έρωτα προς τον Χριστό, τον πόνο της Παναγίας για το παιδί της».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας φιλοξενεί το μουσικό-θεατρικό αναλόγιο του Ρωμανού Μελωδού, «Αυτός που βρίσκεται παντού», στις 7 και 8 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο εκδοτικός οίκος ΔΙΑΣ και η τηλεόραση Σίγμα.