Τη σημασία της παιδείας ως μέσο έμπνευσης για τη νέα γενιά, προκειμένου να καλλιεργηθεί η φιλοπατρία, η πίστη, η επιμονή και η ανυποχώρητη θέληση για την εξεύρεση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα ανέδειξε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο ημερίδας του προγράμματος «Μαθητικές Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου», που διεξήχθη στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Δασούπολη. Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε τα ιδανικά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και την ανάγκη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα η Υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτό στοχεύει «στην ανάδειξη του θρησκευτικού, του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου, καθώς και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι η φετινή χρονιά σηματοδότησε τη συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα έθεσε ως στόχο να αναδείξει γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της επαναστατικής τετραετίας αλλά και μέρη, όπου εκτυλίχθηκαν σημαντικές μάχες, όπως, ανάμεσα σε άλλα, μοναστήρια, εκκλησίες και κοινότητες που είχαν άμεση σχέση με τον αγώνα και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του. Ως εκ τούτου, συνέχισε, επιλέχθηκε ως παγκύπριο γενικό θέμα για την σχολική χρονιά 2024-2025 «Αγωνιστές και μνημεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959».
Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μέσα από την ποικίλου είδους ερευνητική τους δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες, κάτω από την εποπτεία και την αμέριστη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, γνώρισαν εις βάθος τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του αγώνα και κατανόησαν τη σημασία του, ως ένα από τα πλέον σημαντικά ορόσημα που καθόρισαν την ιστορική διαδρομή και συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «μέσα από τις τελικές εργασίες τους κατάφεραν να τιμήσουν τους ήρωες του, να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις που αποκόμισαν και να τονώσουν την εθνική υπερηφάνεια μας».
Επεσήμανε ότι «η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, η υπεράσπιση της εθνικής μας κληρονομιάς και η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης είναι τα ισχυρά εχέγγυα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, μέσα από τον αγώνα και τη θυσία τους. Αυτά είναι τα εφόδια που επιδιώκουμε να δώσουμε εμείς στη νέα γενιά μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Εξίσου, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου «μέσα από τις δράσεις που εφαρμόζουμε, επιδιώκουμε να γνωρίσουν τα βαθύτερα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας, καθώς επίσης να αναδειχθούν οι επί σειρά αγώνες του ελληνισμού για ελευθερία, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά και η επιβίωση του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων».
Τόνισε ότι «είναι η νέα γενιά, που θα αναλάβει τα ηνία από εμάς, προκειμένου να οδηγήσει την πατρίδα μας στην απελευθέρωση, στην περαιτέρω πρόοδο και ευημερία. Για αυτό θα συνεχίσουμε μέσα από την παιδεία μας, να τους εμπνέουμε τη φιλοπατρία, την πίστη, την επιμονή και την ανυποχώρητη θέληση όσον αφορά στην εξεύρεση μιας λειτουργικής, βιώσιμης, δίκαιης λύσης για το κυπριακό μας πρόβλημα, καθώς και την επικράτηση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε οικουμενικό επίπεδο».
«Η φετινή θεματική του προγράμματος, ας γίνει για τον καθένα μας αφορμή αναστοχασμού των διδαγμάτων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ», είπε η κ. Μιχαηλίδου λέγοντας «ας αγωνιστούμε με γνώμονα τη δική τους ενότητα και ομοψυχία για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την παράνομη, τουρκική κατοχή».
Τέλος, η Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου λέγοντας ότι «τόσο η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Αρχιεπισκοπής, για το εν λόγω πρόγραμμα, όσο και οι ευρύτερες συνέργειες που αναπτύσσουμε, τονίζει την κοινή μας έγνοια για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας ταυτότητας». Την ίδια στιγμή, είπε, «τονίζει την ιδιαίτερη φροντίδα που επιδεικνύει η Εκκλησία της Κύπρου για τη νέα γενιά, υποστηρίζοντας ποικιλότροπα και σε διάφορα επίπεδα την Παιδεία και το εκπαιδευτικό έργο».
Διαβάστε επίσης: Νομική Υπηρεσία: 6.564 υποθέσεις για αιτήσεις ασύλου το 2024 - Μείωση κατά 22%
Πηγή: ΚΥΠΕ