Στο «ξήλωμα» καμερών παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παράνομα σε διάφορους χώρους, καταγράφοντας εργαζόμενους, πελάτες, παιδιά, ασθενείς κτλ προβαίνει η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, εξήγησε ότι «προφανώς δεν έχουμε συνεργείο για να ξηλώνει κάμερες. Αυτό που κάνουμε είναι, είτε μετά από διερεύνηση συγκεκριμένου παραπόνου είτε και αυτεπαγγέλτως, να διαπιστώνουμε αν αυτά τα συστήματα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας».

Εξήγησε ότι «εμείς επιλαμβανόμαστε καμερών που βλέπουν δημόσιους χώρους ή επηρεάζουν το κοινό, όχι αυτές που έχουμε σπίτι μας και ενδεχομένως να ενοχλούν τον γείτονα, γι αυτές έχει αρμοδιότητα η αστυνομία. Εμείς ενεργοποιούμε την αρμοδιότητα μας όταν υπάρχει κάλυψη δημόσιου χώρου. Επίσης ο ήχος απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση. Επιτρέπεται όμως η χρήση καμερών για να ελέγξουμε την περιουσία μας ως δημόσιοι οργανισμοί, για να ελέγξουμε τους χώρους στάθμευσης, για θέματα ασφάλειας εκεί που έχουμε μηχανήματα. Δεν επιτρέπεται όμως να έχουμε κάμερες που να λαμβάνουν την εικόνα των εργαζομένων και των λειτουργών μας όταν ξεκουράζονται, σε χώρους όπου προσέρχεται κοινό ή και περιμένει σε αίθουσες αναμονής».

Σε σχέση με τις καταγγελίες για συγκεκριμένο υπουργείου, όπου υπήρχαν κάμερες με ήχο, και η πολιτική προϊστάμενη δηλώνει άγνοια, απάντησε ότι «υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, προφανώς θα ελέγξουμε και ποιοι γνώριζαν και ποιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν γι αυτό το σύστημα. Έχουμε ζητήσει κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις για να προχωρήσουμε σε ποια σημεία υπάρχει παράβαση και να προβούμε σε τελικές αποφάσεις». 

Πρόσθεσε ότι στις τράπεζες επιτρέπεται να υπάρχουν κάμερες πάνω από τον ταμείο (όχι να καταγράφουν το πρόσωπο), στα χρηματοκιβώτια και σε συγκεκριμένους χώρους ασφάλειας, αλλά όχι από τον κόσμο που περιμένει και εργάζεται. 

Επεσήμανε ότι στα γυμναστήρια επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτοί περιλαμβάνουν την είσοδο και την έξοδο, τον χώρο στάθμευσης, εφόσον η χρήση και η διαχείρισή του είναι υπό την ευθύνη του γυμναστηρίου, καθώς και την περιμετρική περιοχή του γυμναστηρίου, με την προϋπόθεση ότι η καταγραφή γίνεται εντός των ορίων της ιδιωτικής περιουσίας. Επίσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών στην υποδοχή, αρκεί να εστιάζουν αποκλειστικά στο ταμείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίτροπο, δεν επιτρέπεται η χρήση καμερών σε χώρους με μηχανήματα όπου γυμνάζονται φυσικά πρόσωπα, στην κουζίνα, στα αποχωρητήρια, στα αποδυτήρια και στα γραφεία.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Γιαννάκη: Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός με έμφαση στις Πολιτικές Επιστήμες