Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία μίλησε τα περιστατικά βίας στα σχολεία, για τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, για το νέο σύστημα αξιολόγησης αλλά και για την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων. 

Αρχικά μιλώντας για τις αναφορές που ακούστηκαν στην Βουλή για περιστατικά βίας στο σοχλείο είπε ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο που παρουσιάζεται. 

«Υπάρχουν περιστατικά μεμονωμένα τα οποία όπως έχουμε δηλώσει και εμείς, δεν ωφελεί και η υπερπροβολή τους και η συζήτηση και η υπερβολική προβολή από τα μέσα. Σύμφωνα και με τα στοιχεία μας, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται στη Βουλή δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπουμε μετά στην αναφορά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρόλα αυτά να πούμε για τη βία και την παραβατικότητα τηρούμε στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά μας λένε ότι όλοι οι ειδικοί μέσα από αυτό το πολυπαραγοντικό φαινόμενο πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και το κάνουμε μέσα από τη δράση μας, μέσα από τη στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα και καλούμε και όλους όσοι έχουν στοιχεία να καταγγέλλουν, παρά να κάνουν αναφορές γενικές και αόριστες και να πανικοβάλλουν κιόλας τον κόσμο. Είναι σωστό να γίνονται καταγγελίες ή καταγγελία. Η συγκεκριμένη δεν έχει γίνει ποτέ». 

Συνέχισε λέγοντας, «είναι επικίνδυνο και για την εικόνα του δημόσιου σχολείου, κυρίως όμως για τη δουλειά που γίνεται από τόσους πολλούς ανθρώπους. Δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις. Υπάρχει θέμα βίας και παραβατικότητας, το οποίο αντιμετωπίζουμε επιστημονικά, συστημικά και όχι απομονωμένα και αποσπασματικά. Είναι θέμα που αφορά την οικογένεια κυρίως αυτό λέει όλη η έρευνα αλλά και η κοινή λογική. Είναι θέμα που αφορά και το σχολείο και την κοινωνία. Φυσικά το σχολείο αναλαμβάνει τον ρόλο που του αναλογεί και την ευθύνη που του αναλογεί. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλέψαμε συστηματικά στο να ενδυναμώσουμε το σχολείο. Όλα τα περιστατικά βίας γίνονται, σχεδόν εκτός σχολείου. Ελάχιστες αναφορές έχουμε για την ώρα που λειτουργεί το σχολείο, είτε απόγευμα, είτε βράδυ, είτε στη γειτονιά, είτε και στο χώρο του σχολείου. Γι’ αυτό δουλεύουμε ώστε να ενδυναμώσουμε και τους ανθρώπους που μιλούν με τα παιδιά που είναι πιο κοντά στα παιδιά και αυτοί είναι οι σύμβουλοι στο σχολείο. Είναι ο υπεύθυνος καθηγητής τμήματος. Είναι όλη η υποστηρικτική δομή του σχολείου. Έχουμε βάλει επιτροπή για τη βία και την παραβατικότητα, που είναι ομάδα εκπαιδευτικών που έχουν την επαγρύπνηση. Έχουν το ρόλο να παρακολουθούν, να δηλώνουν περιστατικά και ανώνυμα, αν χρειαστεί, για να μπορέσουν να έρθουν ειδικοί και να αναλάβουν και τα παιδιά ή τις ομάδες παιδιών που έχουμε.

Ας μου επιτραπεί να κάνω μια αναφορά για τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας για την κακοποίηση παιδιών στο σχολείο Έγινε η καταγγελία και αυτό είναι μια χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι λειτουργούν οι θεσμοί. Έγινε η αναφορά σε εκπαιδευτικό και από εκεί κατέληξε στην Αστυνομία. Γιατί φροντίσαμε να έχουμε στη νομοθεσία μας να επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να πάνε απευθείας στην αστυνομία χωρίς να χρειαστεί έγκριση γονέων ή οτιδήποτε άλλο.

Για τα ολοήμερα σχολεία είπε ότι είναι ένας ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός. Το χρειάζεται η οικογένεια, είναι αυτή η συμφιλίωση για την οποία μιλούμε, οικογένειας και σχολείου. Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι επεκτείνουμε το χρόνο παραμονής των παιδιών στο σχολείο. Ουσιαστικά πια δεν είναι μόνο χρόνος παραμονής στο σχολείο, κάνει μαθήματα. Άρα φέτος έχουμε ολοκληρώσει αναλυτικό πρόγραμμα, έχουμε ολοκληρώσει δηλαδή το περιεχόμενο των μαθημάτων για να μπορεί το παιδί να ετοιμάζεται και για εξετάσεις μέσα από την παραμονή του στο ολοήμερο σχολείο, για να μπορεί να είναι καλύτερο στα μαθήματά του, να έχει την εποπτεία που χρειάζεται, γιατί όπως ξέρετε έχουμε αναβαθμίσει και το προσωπικό. 

Μεταξύ άλλων είπε, «είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε στη Βουλή πια, μετά από τη συζήτηση που κάνουμε με όλους τους φορείς, τους εμπλεκόμενους και είναι πολλοί και με πολύ διαφορετικές απόψεις καλώς ή κακώς κάποιες δράσεις, αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών αυτών στη γενική τάξη. Δίνουμε επιλογές στους γονείς περισσότερες, αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες των σχολείων. Γιατί κατηγορείται το σχολείο πολλές φορές ότι κλείνει τις πόρτες στα παιδιά με προκλήσεις με αναπηρίες. Αυτό θα φροντίσουμε να το λύσουμε με το νομοσχέδιό μας, όπως επίσης και το τι γίνεται στη γενική τάξη. Δηλαδή η διαφοροποίηση της διδασκαλίας αξιολόγησης σωστά αυτών των παιδιών. Με λίγα λόγια με το νομοσχέδιο που θα κατεβάσουμε πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς θεωρούμε ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στο συμπεριληπτικό σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης είπε τα εξής, 

«Όλοι παραδέχονται και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι πως έχουμε ένα αναχρονιστικό σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Είναι ένα παλιό, αλλά όλοι λένε πως θέλουν αλλαγή. Να η ευκαιρία. Αν πραγματικά θέλουμε την αλλαγή, εμείς έχουμε προτείνει κάτι που είναι επιστημονικά ορθό. Θα πρέπει να υπερβούμε όλοι τις όποιες αντιστάσεις και διαμαρτυρίες τις οποίες βλέπουμε να μην είναι επί της ουσίας αλλά επί των λεπτομερειών και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Γιατί έχουμε ασφαλιστικές δικλείδες. Μπαίνει μια περίοδος 5ετίας για να μπορούμε να το εφαρμόσουμε σωστά. Η δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα είναι ότι όλοι θα είναι στην επιτροπή μετά αξιολόγησης. Άρα από την πρώτη στιγμή όλοι θα το παρακολουθούμε και θα μπορούμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις. Και είναι κάτι που πρέπει να γίνεται στις μεγάλες καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις. Να μπορούμε να διορθώσουμε στην πορεία και να μην αφήνουμε τα χρόνια να περνούν και να ερχόμαστε μετά. Και για εμάς είναι σημαντικό να προχωρήσουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς με τις λιγότερες δυνατές διαφωνίες, Γιατί δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε όλα. Υπάρχουν συνδικαλιστικά αιτήματα που χαλούν και αποδομούν την επιστημονικότητα της πρότασης. Το οικονομικό νομίζω πως το έχουμε λύσει εμείς. Είναι πολύ σημαντικό όμως να πάρουμε αυτήν την ευκαιρία. Είναι και στο σχέδιο ανάκαμψης η συγκεκριμένη πρόταση για μεταρρύθμιση στον τόπο μας. Είναι όμως και ένα αίτημα της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Γιατί θέλουμε ένα καλύτερο σχολείο, θέλουμε ένα σχολείο με καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο εκπαιδευτικός είναι εκπαιδευτικός, είναι η ψυχή του σχολείου.

Από το Σεπτέμβρη ξεκινά σταδιακά με πολλή προσοχή, έτσι ώστε όλοι μας να μπορούμε να έχουμε άποψη γι’ αυτό».

 

Ερωτηθείσα για την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και για τις στρεβλώσεις στο νέο σύστημα διορισμών είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη στρέβλωση. «Υπάρχει η νομοθεσία εδώ το 27 καταργείται ο κατάλογος και όπως είπα πολλές φορές, εάν δεν κάνουμε κάτι μέχρι τότε, δεν θα έχουμε εκπαιδευτικούς να διορίσουμε. Γι αυτό και είμαστε σε επικοινωνία με την Νομική Υπηρεσία να έχουμε μια γερή νομική γνωμάτευση εκεί, η οποία θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε για το πώς προχωρούμε καταργώντας τον κατάλογο, αλλά επιτρέποντας σε κάποιους ανθρώπους να διοριστούν που έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αυτό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί αλλά θα έχουμε και για αυτό λύση.

Μιλώντας για τους εορτασμούς της 1ης Απριλίου στην Ελλάδα είπε ότι εδώ και δύο χρόνια είχαμε αυτό το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση ειδικά και λόγω των 70 χρόνων που πλησίαζαν αλλά και γενικότερα «Είναι ο πιο αγνός αγώνας της Κύπρου. Είναι ένας αγώνας που ταυτίζεται με την Ελλάδα. ικανοποιήθηκα πάρα πολύ και συγκινήθηκα. Πρέπει να πω και νομίζω μαζί μου πολύς κόσμος, γιατί φάνηκε ότι τώρα με τα 70 χρόνια το αίτημα μας έγινε αποδεκτό. Ήδη κυκλοφόρησε η εγκύκλιος στα σχολεία της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς την 1η του Απρίλη που είναι εργάσιμη μέρα στην Ελλάδα, να αφιερώνουν και ένα χρόνο στο σχολείο και να τιμάται η επέτειος. Γι’ αυτό στείλαμε και εκπαιδευτικό υλικό. Ήδη αυτή τη βδομάδα, τις μέρες που πέρασε για να αξιοποιηθεί ελεύθερα από τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα».