Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος μίλησε για τα χρονόμετρα στις κάμερες, τις ανακλήσεις οχημάτων αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας τραμ. 

Αρχικά μίλησε για την αναπομπή του νόμου για τα χρονόμετρα στα φώτα τροχαίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι παρουσιάστηκε το θέμα πολλές φορές στην Βουλή. «Εμείς έχουμε φροντίσει να παραθέσουμε το θέμα μέσα από τον φακό των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι διαχειρίζονται τα θέματα οδικής ασφάλειας».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια επιστημονική προσέγγιση η οποία λέει ερευνούμε, καταλήγουμε σε συμπεράσματα, υλοποιούμε δράσεις. « Έχουμε παρουσιάσει στην Επιτροπή Μεταφορών τη θέση των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι λένε ότι το να μπουν αντίστροφοι χρονομέτρες, μειώνει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Έχει δοκιμαστεί στην Πολωνία και έχουν αυξηθεί τα οδικά δυστυχήματα στις διασταυρώσεις». 

Διαβάστε ακόμη: Ανέπεμψε τον νόμο για τους χρονοδιακόπτες στις κάμερες ο ΠτΔ

Τόνισε ότι οι παραβάσεις του κώδικα στις διασταυρώσεις είναι στο 1/10 σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. «Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε όχι μόνο βοηθάνε το κοινό να αντιλαμβάνεται καλύτερα αλλά και να προσαρμόζεται».

Τόνισε ότι η Βουλή ψήφισε αυτή τη νομοθεσία. «Μα πώς μπορεί να είναι φοροεισπρακτικό. Υπάρχουν κανόνες. Υπάρχει το κόκκινο για παράδειγμα. «Δεν είναι φοροεισπρακτικό. Το να παραβιάσουμε το κόκκινο είναι σχεδόν μια πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή οποιουδήποτε. Πρέπει να δίνουμε μια ευκαιρία στον κόσμο.  Διότι ο κόσμος μαθαίνει, γνωρίζει, μπορεί και αυτά δείχνουν και τα στατιστικά».  

Ανακλήσεις οχημάτων 

Στη συνέχεια μίλησε για τις ανακλήσεις οχημάτων. Όπως είπε, υπάρχει μια εταιρεία η οποία έχει πολύ μεγάλο αριθμό οχημάτων που επηρεάζονται».  

Υπογράμμισε ότι οι ανακλήσεις είναι ζωντανό θέμα. «Έχουμε σοβαρές και λίγο μη σοβαρές ανακλήσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται μια φορά και τέρμα. Θα είναι μια συνεχής δραστηριότητα αυτό το πράγμα. Γι' αυτό και θέλουμε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό».

Πρόσθεσε ότι ο πολίτης που παίρνει μια ειδοποίηση για ανάκληση, να την υλοποιεί. «Είναι για το καλό τους και είναι και χωρίς κόστος».

Επεσήμανε ότι  οι εταιρείες προσεγγίζουν το θέμα με τον δικό τους τρόπο. «Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες καλύπτουν και τις ανακλήσεις και τις ενημερώσεις όλων των οχημάτων».

Σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένες. «Κάποιοι το κάνουν κατά εντολή των κατασκευαστών».

Ο κ. Βαφεάδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα των ανακλήσεων είναι ξεκάθαρα μια ευθύνη των κατασκευαστών. «Το Τμήμα Οδηγών Μεταφορών έχει την ευθύνη της εποπτείας. Το θέμα του πώς υλοποιούνται και γιατί φτάσαμε να έχουμε 80.000 οχήματα είναι διότι δεν είχαν ενημέρωση οι ιδιοκτήτες».

Εξήγησε ότι αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει. «Δεν έχει φανεί ότι θα βρεθεί η λύση. Η νομοθεσία η οποία πέρασε αφορά έκτακτα μέτρα τα οποία προσπαθούν να λύσουν κάποια κενά. Αλλά στο τέλος της ημέρας βλέπουμε ότι επειδή δεν έχουν υποχρεώσει οι κατασκευαστές. Αυτό το κενό, αυτή η υποχρέωση πρέπει να φανεί που ανήκει. Δηλαδή η ευθύνη πλέον μπορεί να είναι σε αυτούς που εισάγουν τα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά την ερευνητική επιτροπή, ανέφερε ότι «έχουμε πολλές ελπίδες ότι μέσα από αυτή την έρευνα θα βγουν απαντήσεις και είναι οι απαντήσεις τις οποίες ζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί έχουμε 80.000 οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν. Γιατί έχουμε 400.00 οχήματα από τρίτες χώρες για τα οποία δεν υπάρχει αλυσίδα ενημέρωσης 

Ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να απονεμηθούν. «Αλλά πρέπει επίσης να βρούμε και τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Κάμερες: Παράταση στην αποπληρωμή εξωδίκων – Το χρονοδιάγραμμα

Δρόμος Πόλης – Πάφου 

Στη συνέχεια μίλησε για τον δρόμο Πόλης - Πάφου. Όπως είπε, χάραξαν ένα χρονοδιάγραμμα και το ακολουθούν. «Προχωράμε με την ετοιμασία των εγγράφων πρόσκλησης προσφοράς. Αναμένω αυτό το μήνα να έχω ενημέρωση πότε ακριβώς βγαίνουν οι προσφορές, με σκοπό να έχουμε νέο εργολάβο το συντομότερο δυνατό». Συμπλήρωσε ότι τα μεγάλα οδικά έργα είναι προς το τέλος. 

Ακόμη μίλησε και για το κυκλοφοριακό τονίζοντας είναι ένα θέμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με την οικονομική μας δραστηριότητα. «Όταν πάει καλά η οικονομία, αγοράζουμε περισσότερα αυτοκίνητα και γεμίζουμε τους δρόμους. 

Εξήγησε ότι η προσέγγιση μας δεν είναι να αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα. «Η προσέγγιση μας είναι να δώσουμε μια καλή υπηρεσία δημόσιων επιβατικών μεταφορών σε αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα συμφόρησης να δούμε πώς με την βελτίωση του οδικού δικτύου θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα».

Πρόσθεσε ότι την πρώτη φάση του περιμετρικού Λευκωσίας, τον Οκτώβριο διακίνησε 350 χιλιάδες αυτοκίνητα. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κίνηση θα περνούσε μέσα από το κέντρο της Λευκωσίας.

Τέλος, είπε ότι πάντα είναι στο τράπεζά το τραμ. «Είναι θέμα τεχνοοικονομικής μελέτης. Δεν είναι τίποτα άλλο. Τα λεφτά υπάρχουν και χρηματοδότηση από την Ευρώπη μπορούμε να βρούμε. Το θέμα είναι να μην κάνουμε μια γραμμή η οποία να είναι άδεια».