Απόφαση, με την οποία αναγνώρισε τη δυσμενή διάκριση που υφίσταται εργοδοτούμενος ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια αορίστου χρόνου, αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα για την περίοδο από 3 Ιανουαρίου του 2005 έως 31 Δεκεμβρίου του 2012, εξέδωσε την Πέμπτη το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, με την Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ να λέει ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου» στον αγώνα για ισότιμη μεταχείριση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Συντεχνία αναφέρει ότι «για πρώτη φορά, δικαστήριο αναγνωρίζει επίσημα ότι η διαφορετική μεταχείριση στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα συνιστά δυσμενή διάκριση, που δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους, δημιουργώντας ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο».
Συγκεκριμένα, σημειώνει πως διαπιστώθηκε από το Δικαστήριο ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους, που προσλήφθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου του 2011, τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό κατά την αφυπηρέτηση, ενώ για τους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου με βάση τον μέσο μισθό καριέρας, που είναι περίπου 40% χαμηλότερος.
Το Δικαστήριο, σύμφωνα με την Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, έκρινε ότι δεν υφίσταται αντικειμενικός λόγος που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορετική μεταχείριση, ενώ όπως σημειώνει «σημαντικό θετικό στοιχείο της απόφασης αποτελεί ότι το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται νομοθετικό κενό και ούτε τίθεται θέμα διαφοροποίησης των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου από τους μόνιμους υπαλλήλους σε σχέση με τη μετάθεση και μετακίνησή τους σε υπηρεσίες του εξωτερικού, παραπέμποντας στην απόφαση Καμπανελλά ν. Κ.Δ».
Επίσης, αναφέρει πως το Δικαστήριο «επιβεβαίωσε ότι η πολιτική που ακολουθείται για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους αναφορικά με τη χορήγηση άδειας άνευ απολαβών και άδειας για σπουδές εφαρμόζεται κατ' αναλογία και για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου».
Ως προς το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας και αρχαιότητας για σκοπούς προαγωγής, αναφέρει ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα προαγωγής συνδέεται με την εργασιακή μονιμότητα και σταθερότητα του δημόσιου υπαλλήλου, ωστόσο, προσθέτει ότι το Δικαστήριο σημείωσε ότι με βάση τον Ν.2(Ι)/2022, η προϋπηρεσία των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο σε περίπτωση διεκδίκησης μόνιμης θέσης και ότι το κριτήριο της αρχαιότητας αντικαθίσταται από το κριτήριο της πείρας από 1.1.2024.
Τέλος, αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας θα μελετήσει ενδελεχώς το πλήρες κείμενο της απόφασης και σε συνεργασία με τους νομικούς τους συμβούλους, θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της και τα επόμενα βήματά μας για την πλήρη άρση όλων των αδικαιολόγητων διακρίσεων μεταξύ εργαζομένων, που εκτελούν την ίδια εργασία με τις ίδιες ευθύνες.
Πηγή: ΚΥΠΕ